A mi Józsefvárosunk

Bontanák a Rádió épületeit I. [379.]

2023. november 11. - Amijo

Pikóék helyi védettség alá helyezték a Rádió bontásra ítélt egykori épületeit. A józsefvárosi önkormányzat társadalmi egyeztetést akar az ügyben. (HVG

Szerda reggel Pikó András a Bródy Sándor utca 5-7. sz. elől jelentkezett be a Facebookon. Az egykori Magyar Rádió bontásra szánt épülete előtt bejelentette, hogy polgármesteri döntéssel hozott egy határozatot, amely ideiglenes helyi védettség alá helyezi az itteni épületeket. Ez azt jelenti, hogy egyelőre azokat nem lehet bontani. (Megj.: a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca határolta területén lévő tíz épületből nyolcat lebontanának.)

magyar_radio.jpg

A kormány még 2020 márciusában döntött úgy, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ingyen megkapja a Magyar Rádió volt épületeit. Ezután született meg az igény egy új campusra. A bontásra nemrég kiírt közbeszerzés szerint a Pázmány Campus leendő területén bontanak majd 32 600 négyzetméteren.

Megjegyzendő, hogy 1928-tól, fokozatosan terjeszkedve több mint 90 évig az ezen a néven már megszüntetett Magyar Rádió működött. Most bontanának majdnem mindent, és a tervek szerint több emelet magasságban új épületeket húznának fel a helyükre. Mindezt „természetesen” az önkormányzattal való egyeztetés nélkül…

*

Az ideiglenes helyi védelem, amit polgármesteri döntéssel biztosítottam a Magyar Rádió épületei számára, pontosan ezt jelenti: amíg tart a helyi védettség, nem lehet bontani a Magyar Rádió épületeit. Ezzel időt nyerünk. Időt arra, hogy átgondolják a terveket, ame- lyek veszélyeztetnek pótolhatatlan történelmi emlékhelyeket, kultúrtörténeti értékeket. Időt arra, hogy a józsefvárosiakkal közösen a döntéshozók végiggondolják a tervek lehetséges alternatíváit. (via Pikó András)

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9718256453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása