A mi Józsefvárosunk

Bontanák a Rádió épületeit II. [380.]

2023. november 16. - Amijo

Mint már szó volt róla, a nemrég kiírt közbeszerzés szerint a Pázmány Campus leendő helyén bontanák a Magyar Rádió volt épületeit a Nemzeti Múzeum mögött, a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca területen — az itt álló tíz épületből nyolcat, összesen 32 600 négyzetméteren. (Megj.: A kormány még 2020 márciusában döntött úgy, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ingyen megkapja a Magyar Rádió volt épületeit.)

magyar_radio2023.jpg

A bontandónak ítélt épületek:

  • B/1 épület: A Magyar Rádió irodaházaként funkcionáló H alaprajzú, 5 emeletes épület, 1966 és 1969 között épült. Alapterülete cca. 8400 m2.
  • D/1 épület: A Bródy Sándor 5-7. szám alatt található, a Magyar Rádió épülete volt. A két épületrészből álló 3 emeletes, U-alakú építmény alapterülete cca. 1 800 m2. Az utcai homlokzat és az utcai traktus nem bontható.
  • D/2 épület: A Festetics-palota szomszédságában áll, a Magyar Rádió Archívumának adott otthont. Pince, földszint és 4 emelet magasságú, alapterülete cca. 6 500 m2.
  • D/3 épület: A rádióstúdiókat magában foglaló úgynevezett Stúdió Palota földszint+2 emelet magas, historizáló épület, melyhez egy 4 emeletes, újabb építésű épületszárny csatlakozik. Előtte található a bejárati előtérként funkcionáló fémszerkezetű Pagoda. Alapterülete cca. 4200 m2. (Eredetileg különálló volt, azonban később egy szárnnyal hozzákapcsolták a D/1-es épülethez.
  • D/5 épület: A Szentkirályi utcán hátra húzva, ötemeletes lakóház, mely 1933-ban épült. Alapterülete cca. 2600 m2.
  • D/4-6 épület: A Szentkirályi utcán található, közvetlenül a D/5 és a D/7 épületek által közrefogva. Alapterülete cca. 3300 m2. Pinceszintje a környező épületekkel megosztott, felette földszint és négy emelet + tetőtér helyezkedik el. Az utcafronton lévő D/6-os épület egybeépült a D/4-es egyszintes stúdióépülettel.
  • D/7 épület: A Szentkirályi utcán található, eredetileg lakóházként funkcionált, 1929-ben épült. Alapterülete cca. 4000 m2. A pince és földszint felett 5 emelet található.
  • D/8 épület: A telek belső udvarán elhelyezkedő épület jellemzően raktár- és kiszolgáló funkciót lát el, alapterülete cca. 1800 m2. A magasabb épület a pincén kívül földszinti és két emeleti szinttel rendelkezik, melyben gépházak, irodák és raktárak helyezkednek el. Mellette található a földszintes, lapostetős szárny, melyben mára leginkább lomtárnak használt egykori garázsok és irodák helyezkednek el. Alatta a szomszédos épületekkel összefüggő pincerendszer található.

A kiírásban a legfőbb értékelési szempont az ár volt, a zaj- és rezgésterhelés mértéke csak az 5. és a 7. helyen szerepelt. Miközben nagyjából 35 ezer teherautó kell majd csak annak a 37 500 köbméternyi törmeléknek az elszállítására, ami az épületek elbontásából keletkezik a Palotanegyedben – számolt be róla a Józsefvárosi Újság. (Megj: A Palotane- gyedben 3,5 tonnás súlykorlátozás van, ennél nehezebb járművek nem hajthatnak be. A 3,5 tonnás teherautók átlagosan 23 köbméter törmeléket tudnak elvinni. Az építési tör- melékből egy köbméter egy tonna, ennyi fér egy teherautóra.)

Tessék belegondolni: sokezer teherautónyi törmelék! És ebben még nincs benne az építőanyagot szállító, illetve a kitermelt földet elszállító teherautók száma.

Nesze neked Palotanegyed, nesze neked ott lakók!

A Pázmány Campus tervezésére 2021 nyarán írták ki a pályázatot, amelyet a Közti-Hamburg konzorciuma nyert el. A jelenlegi információk szerint a 200 milliárdból megvalósuló fejlesztés 2027 őszére készülhet el.

LaMa

*

A Civilek a Palotanegyedért (CaPE) vezetője, Perényi László építész és Márkus Ferenc egy olcsóbb és egyszerűbb tervet mutatott be a Pázmány Campus projekt kiváltására, amely- lyel jobban lehetne zöldíteni a Nemzeti Múzeum mögötti területet, és kevesebb bontást kéne végigszenvedniük a palotanegyedieknek. (via Józsefváros Újság)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8618259997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása