A mi Józsefvárosunk

751. Lezártlakás-história

2018. május 04. - Amijo

Talán annyit tennék még hozzá a belga vendégeinkkel foglalkozó előző poszthoz, hogy már nálunk is feltűnt nékik az egyik, utcáról nyíló helyiség ajtajának bedeszkázása, s aztán – hogy az általuk tanulmányozott házakban több ilyet is láttak – értetlenkedve kérdezték ennek az okát. Nos, én nem mondhattam nekik erről mást, mint amit már az előző, holland csapatnak is: ezeket a lakásokat a tulajdonos-önkormányzat záratta le, s bevallom, a további kérdéseikre adandó válaszaimba nemhogy én, de még az igen profi tolmács is belezavarodott kissé.

befalaz_bolba.jpg

Fotó: Románné Bolba Márta*

Ezeknek a hamvasan naiv nyugat-európai lányoknak ugyanis – akik pedig nem egészen voltak járatlanok a magyar lakhatási viszonyokban – ez a lezártlakás-história, egyszerűen nem ment a fejükbe. Újra és újra kérdezgették, hogy "talán lakhatatlanok ezek a laká- sok?"  Makogtam nekik erre valamit a tanács-rendszerből itt maradt, felemás tulajdoni viszonyokról, meg bizonyos érdekek összeférhetetlenségéről, de – ha lehet – még értet- lenebbül meredtek rám, s nem átallottak ilyen udvariatlan kérdést sem feltenni, hogy "de hát a   a tulajdonosnak nem érdeke, hogy folyamatosan bérbe adja a lakásokat?" s efféle okvetetlenkedő, csak balga belgákra jellemző kérdéseket, egyre makacsabbul.

Nos, bevallom, kissé elegem lett a végén az egészből, és elhatároztam, hogy – miután úgy- se tudom rendesen kifejezni magam angolul – a következőket írom meg nekik levélben: 

Ez úton üzenem Brüsszelnek, hogy ők is megértsék: ne küldjenek a nyakamra több tudnivágyó, fiatal diáklányt, mert már öreg vagyok, s ölég nekem a magam baja is!

(Azért annyit hozzátennék még, hogy a tolmácsnő a végén félrevont egy kicsit, s így szólt:  "Jó, jó, de azért engem tényleg érdekelne, hogy is van ez a dolog azokkal az üres laká- sokkal!" Sajna, valamiért nem írhatom ide, amit erre mondtam, de kissé gyanús nekem, hogy az elnézést kérő levelemre, még csak nem is válaszolt...)

Nektek csak annyit, hogy valami ilyesféle az, amit csekély értelmű kedves brüsszeli vendégeink, sehogyse tudtak felfogni. Nna!

Budaházy Gusztáv

*EU-s esélyegyenlőségi forrásból, tehát a szegényekre hivatkozva több önkormányzati bérházat felújítottak, de évek óta üresen tartják őket. 1000 önkormányzati bérlakás áll üresen Józsefvárosban. (via Bolba Márta)

***

Más: "Annak érdekében, hogy az Önkormányzat a kötelező feladatait, köztük a kötelező közszolgáltatásokat továbbra is magas színvonalon tudja biztosítani a lakosság részére, szükséges az elhivatott dolgozók megtartása és motiválása közszolgálati célú lakáspá- lyázat kiírásával." A csütörtöki képviselő-testületi ülésen 51 üresen álló, de hasznosítható önkormányzati tulajdonú lakás közszolgálati célra történő kijelölését tervezik, június végé- ig az elosztásukat is megszervezik. A lakások közül három háromszobás (nagyobbak mint 110 négyzetméter), negyven komfortos/összkomfortos. A lista (és a többi vagyongazdálko- dási javaslat) itt megnézhető(via 8ker)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4213889914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koszorumagdolna 2018.05.04. 18:45:37

Igen, köszönöm, kedves szerkesztők, hogy megemlítettétek Bolba Márta evangélikus lelkészt, s hogy fontos megállapításait bérházügyben - melynek ő is elkötelezett munkása - az enyémmel együtt tettétek közzé!

Arról nem is beszélve, hogy a képet is az ő oldaláról "loptam," mert a lányok nem küldték el az ő felvételeiket, s én - most épp nem lévén gépem - nem tudtam saját fotókat készíteni. Bevallom azt is, nehezen tudunk úrrá lenni a Ház folyamatos lepusztulása láttán érzett elkeseredésünkön, hiszen - lévén két kezünk munkája is benne - olyan ez, mintha saját, közeli hozzátartozóink senyvedését kéne tehetetlenül néznünk.

És különben azért is röstelkedem kissé, mert lényegében Márta volt az, akinek jóvoltából méltóképp tudtuk fogadni vendégeinket, hisz ő volt, aki egy kulturált helyiséget és technikai segítséget (projektor, számítógép, stb) biztosítani volt szíves szerény vendéglátásunkhoz, amit ezúton köszönnénk meg.

Gleccsertetű 2018.05.04. 21:54:02

El kell nekik magyarázni az igazságot. Hogy az előző lakók lepusztították a lakásokat, tetemes rezsihátralékot halmoztak fel és nincs se pénz lakhatóvá tenni se lehetőség normális bérlőt találni.

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2018.05.04. 22:00:31

Inkább azt kellett volna megmutatni a hamvas ifjú belga szüzeknek, amikor éppen egy "jóhiszemű" bennlakó család begyújt a parkettával, hogy a szobáztatásra kiadott lakásban ne fázzanak meg a józsefvárosi szexmunkás lányok

koszorumagdolna 2018.05.05. 02:33:41

Nos, mindkettőtöknek válaszolnék, mert hazug vagy/és megtévesztett embereknek, épp elég egyszer is írni.

Mondhatnám ugyan, hogy itt, nálunk, egyetlen olyan lakás sincs, ami ilyesmiért állna üresen, s azt is, hogy teljesen ép lakások állnak évek, sőt, évtizedek óta lakatlanul, melyeket csak az enyészet és persze, az elhanyagolt szigetelés miatti vizesedés pusztít, de persze, minek.

A mi házunkat, amelyet mi, magunk, a kétkezi munkánkkal tettük rendbe, ezeket a "mesék tején lógó" embereknél - akiket nem létező, fantombevándorlókkal lehet ijesztgetni, s a valóság helyett az óriásplakátok uszító hazugságaiban hisznek - nincs az az emberi szó, amely átütné konok megátalkodottságuk falát.

Egyszer, úgy két évvel ezelőtt, az akkori vagyonkezelő vezetője keményen megrótt, hogy mért terjesztek én rágalmakat az önkoris lakásokról, hisz csak azokban nem laknak, amelyek valamiért alkalmatlanok erre. Azt mondtam neki erre, jöjjön el, s én megmutatom, melyek azok az üres vagy jogellenesen lakott lakások, amelyek az ő állításainak ellentmondanak. Csak legyintett rám, és faképnél hagyott. De ő legalább fizetségért tette ezt. De ti, csak ostobaságból és vakságból.
süti beállítások módosítása