A mi Józsefvárosunk

Viccország II. [407.]

Bürokrácia, te csodás!

2024. március 10. - Amijo

Ha késve is, utólag utána olvastam, hogy mit, hogyan kell(ene) intézni, milyen hivatali engedélyek beszerzése kell(ene) ahhoz, hogy egy régi, életveszélyes gáz-vízmelegítőt új, energiatakarékos és biztonságos készülékre cserélhessen az egyszerű állampolgár. Nos, a helyzet elkeserítő: szinte lehetetlen lett egy egyszerű gáz vízmelegítő cseréje.

burokracia.jpg

Az alaptörténet: tavaly nyáron cseréltettük le a régi, ezeréves FÉG átfolyós gáz víz- melegítőt egy új, ugyanolyan teljesítményű Vaillant-ra — minden más változtatás nélkül. Azaz: FÉG le, Vaillant fel – a rémtörténet részleteit lásd. előző poszt. Amiből kiderül, hogy a helyzet nemcsak elkeserítő, hanem szinte reménytelen is; ellehetetlenítették az egysze- rű megoldást.

Alapállásban (vázlatosan) ugyanis ezekre lenne szükség — még egy ilyen egyszerűnek tűnő cseréhez is:

  1. Gázterv (a gáztervező megtervezi a cserét, nem kevés pénzért – akkor is, ha semmiféle változtatás nem történt a gázvezetéken).
  2. A Gázműveknek le kell adni a terveket, jóvá kell hagyatni (ezért is fizetni kell).
  3. A kéményseprőknél előzetes és utólagos ellenőrzés (szintén semmi változatás nem volt, de akkor is.)
  4. Jöhet a gázszerelő szakember, aki lecseréli a régit az újra és beüzemeli azt.

Mindezek megszerzése hónapokig eltarthat. Ha viszont mindezt utólag, már a készülék cseréje után akarjuk megtenni, akkor nagyon nehéz és költséges az egész, és korántsem biztos, hogy egyáltalán engedélyezik. És persze addig is jönnek a felszólítások, fenyege- tések (katasztrófavédelem, tűzoltóság, kéményseprők, önkormányzat, stb.)

Mindezt csak azért, ha valakinek lenne pénze, kedve és idege egy ilyen cseréhez.

Megj.: Azért az jó lenne, ha nem a katasztrófát védenék, hanem a lakosság érdekeit. Pl. levelezés helyett, ha kijönne egy szakember, hogy megnézze (bevizsgálja) rendben működik-e az új készülék, és ha minden rendben, akkor jónapot. Gondolom én. De nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7818350561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2024.03.11. 10:41:22

Köszönjük,érdekes!
Két kérdés:
a) honnét szereztek tudomást a szolgáltatók ? Magyarisztánba nem szokás az ilyet bejelenteni.
b) családi ház vagy társasház (mert itt a kémény, a többi lakás biztonsága már tényező).

A poszt példázza az örök közgazdasági igazságot: a MONOPÓLIUM a leg-nyereségesebb iparág (pl. kéményseprő).

Amijo 2024.03.11. 11:26:53

Aktuális kéményellenőrzéskor a kiérkező kémyényseprős ember megállapította, hogy a vízmelegítő lecserélésre került - és azonnal minded szervnél jelentette a dolgot. Tájékoztatást nem adott, csak jelentett. :(
süti beállítások módosítása