A mi Józsefvárosunk

Választási visszanéző I. [431.]

2024. június 13. - Amijo

Eltaktikázták: több önkormányzatból szinte eltűnnek a régi ellenzéki pártok,
és ezt maguknak köszönhetik. (Telex

Négy napja volt az önkormányzati választás, melyen a Pikó-féle ellenzéki/civil szövetség mellett (ellen?) az MSZP saját polgármesterjelölttel és 11 képviselőjelölttel külön indult a kerületben. A józsefvárosi szocialisták ugyanis ragaszkodtak ahhoz, hogy a 2019-ben győztes három jelöltjük mindegyike elindulhasson a választáson, Pikóék azonban csak 1 szoci képviselő munkájával voltak elégedettek, az ő indulását tartották elfogadhatónak.

mszp_kulon2024.jpg

Veres Gábor kerületi MSZP-elnök szerint „Az MSZP-nek vannak támogatói, vannak szavazói, és vannak olyan emberek Józsefvárosban, akik kifejezetten baloldali politikára vágynak" —, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy nem indulnak el a választáson, mert akkor tömegek maradnak képviselet nélkül. Az MSZP közleménye szerint az utolsó pillanatig kivártak, mert bíztak abban, „hogy végül győz a józan ész, és Pikó András nem akarja kiszo- rítani a már bizonyított, sikeres, egyéni győztes politikusokat a testületből”.

Nézzük az eredményt, kiemelve a kettő, sikeresnek nevezett politikust:

Polgármester-jelölt: Szili-Darók Ildikó 444 szavazat (1,69%)

  1. : Lenkey Petrosz 87 szavazat (3,86%)
  2. : Veres Gábor 80 szavazat (3,63%)
  3. : Szűcs Sebestyén Roland 78 szavazat (3,56%)
  4. : Stettner István 71 szavazat (3,67%)
  5. : Szili Anna 112 szavazat (5,39%)
  6. : Kalló István 93 szavazat (5,51%)
  7. : Mezei Boldizsár 107 szavazat (4,48%)
  8. : Czeglédy Ádám 182 szavazat (8,10%)
  9. : Szili-Darók Ildikó 135 szavazat (6,36%)
  10. : az MSZP itt nem indított jelöltet.
  11. : Lovasi Gábor 45 szavazat (1,98%)
  12. : Gyenge Béla 128 szavazat (5,27%)

Végül, ha éppen csak hogy, de sikerült 1, azaz egy listás helyet szerezni (80-100 szavaza- ton múlt) ezzel a külön indulással*—, pont annyit, amennyit az erőviszonyoknak megfelelően Pikóék javasoltak.

*Gyanakvásra ad okot, hogy ezzel valakik nem a közösség érdekeit képviselték, nem győzni akartak, hanem csak túlélni — méghozzá egy listás hellyel. (Megj.: Ha valaki győz a körzetében, ő a képviselő, pont. A listás hellyel meg lehet variálni, ott őszre akár a 3. is bekerülhet a testületbe, ha az előtte levő kettő visszalép, pl. egészségügyi-, családi-, stb. okok miatt…)

P.s.: A polgármester-választást Pikó András nyerte. Az őt támogató szövetség 12 egyéni választókerületből 9-ben nyert, FIDESZ-KDNP kettőben, egyben pedig egy (kényszer) füg- getlen jelölt győzött.  A testületbe rajtuk kívül listáról öt képviselő került be.

*

Tervezgettem ide egy förmedvényt arról, hogy egy sor fővárosi kerületben az önmagukat baloldalinak nevező pártok téves önértékelése és pofátlan arroganciája mennyi kárt oko- zott a választáson. A legtöbb esetben nem sokat, mivel a választók pontosan érzékelték, kik vernek szét nagy együttműködéseket abban a reményben, hogy így eggyel több saját képvisellőt juttathatnak be. Nem jött be nekik: minden ilyen helyen megsemmisítő vere- séget szenvedtek. No, ennek megírásától megkímélt Nagy Bálint a Telexen: köszönet neki! (via Fügedi Ubul)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2818427345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása