A mi Józsefvárosunk

Bontandó bérházakról VI. [241.]

Dugonics utca 14. és 16.

2022. június 15. - Amijo

Az önkormányzati bérházakról szóló vagyongazdálkodási terv módosítása május 5-én került a képviselő-testület elé, amit az el is fogadott, így végleges döntés született a bontandó, illetve a felújítandó bérházakról. Most a kerület talán két leginkább rommá hanyagolt, legrosszabb állapotú – többször, több helyen is emlegetett – bérházáról lesz szó a kerület egyik leglepusztultabb részén.

*

Dugonics utca 14. (Hrsz.: 36057)

1897-ben Weisz Márton és társai által építtetett bérház. Az utca felé földszintes, az udvari szárny 3 emeletes – azt nem tudni, hogy eredetileg is így épült-e, vagy az utcai frontot valamikor visszabontották. Amit viszont tudni: vizesedő, dohos lakásokban, rohadó, élet- veszélyes függőfolyosókon közlekedve élnek itt évek óta a lakók.

dugo14-1_1.jpg

dugo14-3_1.jpg

A ház 48 lakából pillanatnyilag 22-24-ben laknak hivatalosan, a többi elhagyottan, befa- lazva áll. A telket érinti a Semmelweis XXI. Fejlesztés Projekt, az épület pedig bontandó.

Dugonics utca 16. (Hrsz.: 36056)

A mára már szintén rom egyemeletes lakóház Sziklai Zsigmond megrendelésére 1886-ban épült Bayer és Hutera tervei szerint. Jelenleg a függőfolyosók és a tető végig alá van dúcolva – ki tudja mióta.

dugo16-1_2.jpg

dugo16-2_2.jpg

Már évtizedekkel ezelőtt le kellett volna bontani, ennek ellenére jelenleg csak középtávon tervezik bontani. A telket érinti a Semmelweis XXI. Fejlesztés Projekt.

dugo16-3_1.jpg

Elképedve nézi az ember a fenti képeket, hogy a XXI. században ilyen körülmények létezhetnek/létezhettek. Legalább is eddig. A több évtizedes felújítás-elmaradás után biztos, hogy ezekkel a kinti vécés, szétrohadt házakkal végre kell már valamit kezdeni. Méghozzá igen gyorsan.

Innen folytajuk.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1317859163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása