A mi Józsefvárosunk

Bontandó bérházakról XIII. [276.]

Lujza utca 2/b., 19., 20. és 25.

2022. október 10. - Amijo

És akkor most – miközben a tanárok és fiatalok tüntetnek és tiltakoznak – ismét pár szóban Józsefváros május 5-i testületi ülésén módosításokkal elfogadott vagyongazdálkodási terve szerint már bontandónak ítélt önkormányzati bérházakról. Jöjjön hát a „legendás” Lujza utca négy háza… 

*

Lujza utca 2/b (Hrsz.: 35364)

A XIX. század végén épült földszintes lakóház, építőjéről és építtetőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Az államosításig vendéglősök és kereskedők lakták, kapuja előtt két testvér, György és Ottó nevét viselő botlatókő áll – ők voltak a házban hosszú időn át élő Blau-család gyermekei. Jelenleg rossz állapota miatt kevesen lakják.

lujza2b.jpg

Bontása kérdéses, megőrzés városképi szempontok miatt jó döntés lehet, hiszen a megtartani kívánt szomszédjánál (2/c) értékesebb a homlokzata

Lujza utca 19. (Hrsz.: 35441)

Ebben az 1915 körül épült egyszerű megjelenésű földszintes házban működött egykoron a Sternné-féle kávémérés. Építőjéről és építtetőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Jelenleg már kevesen lakják az erősen leromlott állapotú épületet, bontása azonban még kérdéses.

lujza19.jpg

Lujza utca 20. (Hrsz.: 35423)

1879-ben Brunhuber Lőrinc tervezte és épített földszintes lakóház, átlagos utcai megjelenéssel. Védettségre nem érdemes, jól kihasználható telekmérete miatt is bontásra javasolt

lujza20.jpg

Lujza utca 25. (Hrsz.: 35438)

1872-ben Schüller István tervezte és építette földszintes lakóház, 1883-ban a tulajdonos, Balogh (Balog) Ádám kérésére Schüller István átépítette és az udvar felé kibővítette. Az épület évtizedek óta aládúcolt, már csak kevesen lakják; hosszabb távon bontandónak javasolt.

lujza25-0.jpg

Kívül még csak-csak, de belül…

lujza25-1.jpg

Ezeknek a házaknak a bontása is időszerű, a képek most is magukért beszélnek, főleg a legutolsó… Innen folytatjuk nemsokára Magdolna utca négy bontandó házával. Addig is további szép estét mindenkinek.

LaMa

*

Bérlakás, bérházfejlesztés. A vagyongazdálkodási terv után elkészült Józsefváros 2022-2023 évekre vonatkozó lakásgazdálkodási terve is. Most már térképen is követhető a fejlesztések aktuális állapota – itt megtalálható a pontos címekkel, részletekkel, a közbe- szerzések eredményeivel, és a projekt aktuális állapotával.

A Vagyongazdálkodási terv központi eleme a bérház- és bérlakásfejlesztési program. Szintén ez a terv rögzítette a 130 db önkormányzati bérházzal, és az önkormányzati tulajdonú üres telkekkel kapcsolatos közép (2022-2024) és hosszú távú (2025-2029) elképzeléseket. Kijelölte a bontandó, a felújítandó, a funkcióváltásra javasolt, az épületszerkezeti felújítást nem igénylő bérházak körét. (via jozsefvaros.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr117951548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása