A mi Józsefvárosunk

Bontandó bérházakról XV. [287.]

Mátyás tér 2., Sárkány u. 12/b és Szigony u. 39.

2022. november 14. - Amijo

És akkor most megint ejtsünk pár szót Józsefváros módosításokkal elfogadott vagyon- gazdálkodási terve szerint már bontandónak ítélt önkormányzati bérházakról. Hogy legalább ennyi maradjon utánuk...  (Emlékeztető: 130 bérház közül 29-et bontásra, 7-et funkcióváltásra jelöltek, 50 épület vár szerkezeti felújításra, ill. 7 esetében még vizsgálják a lehetőségeket.) 

 *

Mátyás tér 2. (Hrsz.: 35152)

Eredetileg az 1870-es évek végén épült, barokk stílusban – de 1900 körül átépítették. Egykori díszeiből már csak néhány látható, jellegzetességei azonban megmaradtak. 1880-tól itt lakott Dunaiszky László (1822-1904) szobrász, a Dunaiszky szobrász-dinasztia tehetséges tagja. Filo János gyógyszerész pedig itt, ebben az épületben rendezte be és nyitotta meg 1882. március 5-én a Szent Keresztélyröl elnevezett patikáját. Filónak jól ment az "üzlet", nagy volt a forgalma, szűk lett a patika, és eladta az öreg épületet.

matyas_ter2.jpg

A ház a Mátyás tér kulturális múltjának utolsó megmaradt eleme. Részleges bontásával és szakszerű felújításával újra a józsefvárosi kultúra részévé lehet tenni. Részleges bontás és funkcióváltás javasolt.

Sárkány utca 12/b (Hrsz.: 35990)

1890 körül épült nagyon rossz állapotú földszintes lakóház, eredetileg talán iparos vagy fuvaros családé lehetett valamikor – ma már a lakások fele lefalazott, csak páran lakják. Az utca legromosabb épülete. Jól kihasználható telekmérettel bír az ingatlan, a Terv szerint a Diószegi 24 -26 -28 telkekkel egyben kezelendő. A Semmelweis XXI. fejlesztési terület vonzáskörzetébe tartozik,

sarkany12b-1.jpg

Szigony utca 39. (Hrsz.: 36204)

1899-ban Danninger János hentesmester megrendelésére épült kétemeletes, egyudvaros lakóház. A szabályozási terv egyértelműen meghatározza a lakóépület bontását, mivel egyes épületszerkezeti elemei mára már életveszélyes állapotúak. A telket szintén érinti a Semmelweis XXI. Fejlesztés Projekt, az ingatlan a 126-os tömb része.

szigony39.jpg

(Szégyen, de nincs jobb képem...)

Ennyi volt mára, innen folytatjuk, már nincs sok hátra.

LaMa

*

Bérlakás, bérházfejlesztés. A vagyongazdálkodási terv után elkészült Józsefváros 2022-2023 évekre vonatkozó lakásgazdálkodási terve is. Most már térképen is követhető a fejlesztések aktuális állapota – itt megtalálható a pontos címekkel, részletekkel, a közbe- szerzések eredményeivel, és a projekt aktuális állapotával.

A Vagyongazdálkodási terv központi eleme a bérház- és bérlakásfejlesztési program. Szintén ez a terv rögzítette a 130 db önkormányzati bérházzal, és az önkormányzati tulajdonú üres telkekkel kapcsolatos közép (2022-2024) és hosszú távú (2025-2029) elképzeléseket. Kijelölte a bontandó, a felújítandó, a funkcióváltásra javasolt, az épületszerkezeti felújítást nem igénylő bérházak körét. (via jozsefvaros.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr917978742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása