A mi Józsefvárosunk

Mint cseppben a tenger... [147.]

Egy szép történet Zuglóból.

2021. augusztus 26. - Amijo

Itt a Budapest XIV. ker.-ben az Egressy út és az Angol utca sarkán fekvő 6300 négyzetméteres terület el nem adásáról lesz szó.

zuglo2021-1.jpg

  1. A zuglói önkormányzat először 2018-ban próbálta eladni ezeket a telkeket, amelyek értékét a két értékbecslő nettó 834, illetve 825 millió akkori forintra taksálta. A hely elsősorban lakópark építésére tűnt alkalmasnak. Az építési szabályzat szerint a házak magassága elérhette a 18,5 métert (hat emelet), ami 240–250 lakás felhúzását tette lehetővé. Érvényes ajánlatot nem kaptak.
  2. Miután a környéken lakók értesültek a beépítés tervéről, petíciót indítottak, hogy ezt a részt inkább parkosítsák, játszótérrel. 800 aláírást gyűjtöttek.
  3. Az önkori bevételt akart, az üres gazos terület évek óta szerepel költségvetésében, mint eladási értékből származó bevétel. Az idei értékbecslések már csak 703 és 709 millió mai forintot tartottak reálisnak. Ennek felülbírálatára azonban lehetőséget adott, hogy az 50 millió forintnál értékesebb ingatlanok csak a képviselő-testület döntésével adhatók el.
  4. Nevezett testület a június 15-től augusztus 31-ig tartó nyári szünet idejére ezt a jogkört átruházta a gazdasági bizottságra. Ezután üstöllést (június 1-én) kiírták az új pályázatot 709 millió forint minimálértékkel, 34 napos(!) határidővel.
  5. Egy nappal a pályázat kiírása után Erdei Bálint, a híres-nevezetes ELIOS Zrt. alapítója 120 millió forint alaptőkével megalapította azt az Angolkert Lakópark Kft.-t, amely ezek után egyedül pályázott. Gyaníthatóan sejtették valahonnan, hogy másnak ez nem jön össze, ugyanis a kiírásban szereplő minimumnál mindössze hatszázezer forinttal kínáltak többet. Az eladást gyorsan a gazdasági bizottság napirendjére tűzték. Egyúttal gondoskodtak arról is, hogy a döntésre elvileg jogosult képvisellők ne tudhassák meg, miről döntenek: az új értékbecslés 19 oldalas szövegéből csak négy oldalt kaptak meg — a végső összeggel, de az értékváltozás indoklása, az értékbecslés alapjainak leírása nélkül.
  6. Erre a Civilzugló Egyesületet figyelt fel, és ők sérelmezték, hogy a lakók érdekével szembemenő döntést szűk körben, a testülep nagy részét kizárva kívánják meghozni. Tiltakozásukhoz csatlakozott Hadházy Ákos, aki ebben a választókerületben indul a képviselőjelöltek előválasztásán a Momentum, a kétfarkúak és nevezett Civilzugló jelöltjeként.
  7. Horváth Csaba polgármester nagyon fontos ember a kerületben — ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy irodája közvetlenül Tóth Csabáé mellett van a félrevezetően polgármesterinek hívott hivatal épületében. Nagyon felháborodott Hadházy Ákos vádjain. „Csúsztatásokat, hazugságokat fogalmazott meg a zuglói ingatlaneladásokkal kapcsolatban” (értsd: ingatlaneladásokról) — fakadt ki Hadházyra, és bejelentette, ha a képviselő szerda délig nem „korrigálja” állításait, akkor „jó hírnév megsértése miatt” fel fogja őt jelenteni.
  8. Mármint a zuglói önkormányzat jó hírnevének megsértése miatt. A sajátjára azért mégsem gondolhatott, lévén nehezen alkalmazható ez a kifejezés olyan emberre, aki szerint érdemben nem változott az az építési szabályzat, amely a terepszint alatti beépíthetőséget 60-ról 90 %-ra, az építhető lakások számát 243-ról 288-ra növelte.
  9. A Csabáknak válaszolva Hadházy leszögezte, hogy Horváth felháborodott irományában egyetlen konkrét vádpontra se válaszol (mellébeszél).
  10. Horváth Cs. a zuglói önkormányzat nevében feljelentette Hadházyt. Egyúttal a maga sunyi módján rögvest meg is előlegezte, hogy a megvádolt képviselő mentelmi jogára hivatkozva, „fideszes módon” ki akar majd bújni az eljárás alól.
  11. Erről annyit érdemes tudni, hogy Hadházy és Szél Bernadett jelenleg éppen közmunkán kapál, illetve könyvtároskodik, mert egy korábbi ellenzéki kiállásuk után nem bújtak a mentelmi joguk mögé, és a bíróság elítélte őket.

Kronológia:

  • 02.25: Az önkormányzat határozata a telek eladásáról.
  • 03.23: Az új értékbecslés a korábbinál 100 millióval olcsóbb árat állapít meg.
  • 03.26: Az építési szabályzat módosításának elfogadása, egyedi döntéssel erre a saroktelekre.
  • 04.24: Az építési szabályzat módosítása hatályba lép.
  • 06.02: A pályázat kifüggesztése (a régi övezeti besorolással, az egyedi szabály említése nélkül):
  • 07.06: A pályázat beadásának határideje.

Összesítve:
Az építési szabályzatot az értékbecslés után három(!!!) nappal módosították úgy, hogy az a telek értékét jelentősen növelje. Az ebben szereplő egyedi döntésre a pályázat kiírása nem hivatkozik.

Fügedi Ubul

*

Zuglóban jókora vihart (és hisztériát) keltve Hadházy Ákos elindult az ellenzéki előválasz- táson a kerület fura-ura, Tóth Csaba ellen. Így legalább Zuglóban lesz valamilyen tétje (és értelme) az előválasztásnak. (Megj.: A Momentum mellett Hadházyt támogatja a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Pálinkás-féle Új Világ Néppárt és a CivilZugló Egyesület. Tóth Csaba mögé pedig a többi ellenzéki párt sorakozott fel, délcegen…

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3616671946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása