A mi Józsefvárosunk

Szegénységi bizonyítvány [445.]

2024. augusztus 26. - Amijo

Egyike ez azon nagyon ritka eseteknek, amelyekben úgy vélem, hogy véleményem egybecseng a magyarok nagy többségéével. Ugyanis egyáltalán nem érdekel, lesz-e kereszt a Szabadságszobor talapzatán. Nem lóg ki környezetéből, sőt, jól illeszkedik a fölfelé törekvő kompozícióba. Nem rontja (el) a művet. Hasonló megoldással felőlem lehetne rajta hat-, öt-, négy-, vagy akár háromágú csillag is (ez utóbbi persze akkor, ha a Mercedes szponzorálja).

szab_szobor2024.jpg

Belpolitikai jelentése, üzenete Európa egyik legvallástalanabb országában nincs. Egyfajta bágyadt kísérlet ez arra, hogy a turistáknak demonstráljuk kereszténységünket — nem mintha ez a turistákat akár a legkevésbé is érdekelné. Újabb tartalmatlan gesztus a siker- telen látványelemek sorában: ennyi.

A jegybank (Matolcsy) által rendelt megagiccsek sokkal zavaróbbak, mégis ezen a kereszten akad ki a szervezett, illetve „független értelmiségi” ellenzék olyannyira, hogy már népszavazást is kezdeményeznek erről a semmiről.

Mindeközben éppen elherdálják nemzeti vagyonunkat, egymásnak ajándékozgatják egyetemeinket, kastélyainkat, mindenféle szellemi és anyagi értékeinket. Folyamatosan, töretlenül csúszunk hátra az európai mezőnyben — nézzük akár a GDP-t, akár a medián- jövedelmet (és pláne ennek vásárlóerejét), a minimálbért, a nyugdíjakat, a közoktatást (lásd a PISA-tesztek eredményeit), a várható életkort, az élveszületéseket és általában mindent, ami fontos.

Ezekre egyetlen megoldási alternatívát sem láttam még egyetlen, önmagát ellenzékinek tituláló párttól, vagy akár „független szellemi műhelytől”. De népszavaztatni a keresztről, azt bezzeg tudnának.

A '90-es években a rendszerváltás nagy nyertesei a cégtáblafestők voltak. Beültek a közigazgatáshoz mit sem értő amatőrök az önkormányzatok képviselő-testülepeibe, és gyorsan-gyorsan megszavazták, hogy több legyen  a tiszteletdíjuk, mint a munkahelyi fizetésük. Aztán pedig ahelyett, hogy kitanulták volna a szakmát, elkezdték a közterü- leteket átnevezgetni. Ahhoz nem kellett tudni semmit, mégis látszott, hogy bizony megdolgoznak azért a tiszteletdíjért.

Ha jól látom, mi sem változott.

Fügedi Ubul

P..s.: Nagyon mélyen úgy gondolom, hogy a kettővel utánunk jövő generációnak ez a kompozíció (akár vöröskatonával is) egyszerű dekoráció, ami emlékeztethet ugyan a múltra, de semmit se jelképez azon kívül, hogy bárkivel-bármivel bármit meg lehet csinálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2318475845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása