A mi Józsefvárosunk

994. A Heinrich Udvarról (2)

2020. május 05. - Amijo

A NER üzleti köreinek kedvez a kormány egyik új rendelete. Ezzel lehetővé teszik, hogy a beruházások eltérjenek a  hatályos településrendezési előírásoktól vagy az OTÉK (országos településrendezési és építési követelmények) szabályaitól. A Heinrich udvar rehabilitációját a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. végzi el, úgy hogy az ingatlanon lévő épületet elbontja, helyére pedig egy többfunkciós (lakó, szállodai, irodai, vendéglátói, kereskedelmi) épületegyüttest húz fel. (Pesti Hírlap)

heinrich_map.jpg

Az előző posztban már szó esett a Heinrich Udvar két házáról. A „vasudvar” raktárairól – melyek az 1948-as államosítás után még évtizedekig eredeti funkciójukban szolgáltak – nem annyira, Pedig.maga az épületegyüttes gyakorlatilag egy átjáróház, jókora udvarral, amely – a mostani kormányrendelet és a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság 2019. szeptemberi előterjesztése szerint – minden bizonnyal beépítésre kerül. (Eredetileg ipari célokat szolgált, anno ezekben a vöröstéglás udvari épületekben raktározták az árukat, a közelmúltig sok műhely illetve kis üzlet működött bennük.)

heinrich_udvar.jpg

A rendszerváltás után egy spanyol befektető vette meg az épületegyüttest, és már akkor szállodát tervezett ide. Szinte nem is maradt volna semmi belőle, csak néhány homlokzat. (A HVG szerint a Heinrich Udvar még 2017-ben is spanyol tulajdonban állt.) Az építkezés eddig ugyan elmaradt, de a helyükön a mostani tervek szerint is ötszintes, 117 szobás szálloda lesz és 218, döntően airbnb-lakás. És az sem biztos, hogy az utcai épületek udvar felé benyúló (Lásd.: fentebb a Google Earth képét) szárnyai megmaradnak. Láttunk már rossz példákat, például ITT, a József körúton…

Mindenesetre a Heinrich és Fiai vaskereskedésének épületegyüttese most még áll, aztán majd kiderül, hogy mi lesz belőle. És az is kiderül, mi marad meg a kerület utcáiból és házaiból pár év múlva…

heinrich_r.jpg

Bónuszként itt van még egy régi fotó a házról a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyűjteményéből. Klösz György képe a Heinrich-udvarról valamikor 1893-1895 között készült; az Üllői út 30. szám alatti ház még épülőfélben, a 34. szám alatt meg még az eredetileg itt álló egyemeletes ház és cukrászda látható. Ennek helyén épült fel 1909 és 1910 között a mai is meglévő négyemeletes lakóház.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3615662224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása