A mi Józsefvárosunk

877. Volt ház, nincs ház

2019. május 16. - Amijo

Bő egy hónapja került szóba itt a blogon a József körút 16. sz. alatt álló, 2013-ban szépen felújított homlokzatú épület. Akkor többen rácsodálkoztunk arra, hogy a felújított és ela- dásra szánt szálloda legfelső szintjén átnézve – eléggé sokkolóan – a kék ég köszönt vissza; merthogy az akkori fotók tanúsága szerint elbontották a tetőt és a felső szint mennyezetét.

jozsef_krt16-7.jpg

Itt nyílt volna meg – még szintén 2013-ban – a Grand Hotel Savoy. De nem nyílt meg. Évekig felújított homlokzattal, ámde üresen és kihasználatlanul állt a ház, majd az április eleji képek tanúsága szerint: már tetőtlenül. Mostanra aztán kiderült, hogy nem csak tető tűnt el, hanem – az április végén készült fotók szerint – maga a ház is. A hotel hátsó, Bacsó Béla utca felé néző részét már teljesen elbontották (jókora gödör tátong a helyén), csak a körút felöli homlokzat és a mögötte lévő pár méter maradt meg az épületből.

(További elkeserítő képek az fb-oldalunkon nézhetők meg.)

Pedig eredetileg (2012-ben) arról volt szó, hogy a jobb sorsra érdemes épületet átépítik, felújítják. A rehabilitációs projekt fő célja állítólag "a hagyományos, korabeli építészeti stílus és a jelenlegi, a legújabb trendek ötvözése” volt. Lett volna. Mára azonban kiderült, hogy nem átépítik, nem felújítják – hanem nyomtalanul eltüntetik az egész házat.

jozsef_krt16-3_1.jpg

A történet lényege, hogy  megy a faszádozás*. Elbontják a régit, a szépet, a hagyományosat és a látszat kedvéért megtartják a homlokzatot, fogalmam sincs, hogy az irányzatot miért nem potemkinizmusnak hívják, de mindegy, szóval megtartják a homlokzatot – vagy annak a fröccsöntött mását – és a faszád mögött mehet a lényeg. (via Maroz, 2015.)

Ami azért is furcsa (az épített örökség elherdálása mellett), mert például 2018. augusztusi dátummal az önkormányzat honlapján a József körút 16. sz., 34851 hrsz. alatti ingatlanon szálloda fennmaradási és továbbépítési engedélye szerepel. Nem pedig teljes bontása, az eredeti ház végleges eltüntetése.

Értem én, hogy felújítással az a probléma, hogy iszonyú drága, de így mi marad a kerület utcáiból és házaiból pár év múlva?

LaMa

*Faszádizmus: így hívják azt a gyakorlatot, amely a Velencei Charta szerint szigorúan tilos. (Angolul és franciául a facade épülethomlokzatot jelent.) A tudományos alapokon nyugvó charta azt szorgalmazza, hogy az eredetit megőrizve kell egy épületet modernizálni, megú- jítani. A kibontakozó gyakorlat viszont egyfajta kulisszaként kezeli az eredeti épület, arcát, azaz a homlokzatot megtartja, és valami egészen mást, megjelenésében és méretében is teljesen eltérőt épít mögé.

***

A Bacsó Béla utca és József körút között húzódó négyemeletes (a Bacsó Béla utcai oldalon kétemeletes) bérházat Fedor Csák János építőmester terve (1897) alapján 1898-ban Sachs Ármin építtette, maga és a családja számára. Az eleinte bérházként funkcionáló épületet hamarosan átalakították: Sachs Ármin, Ödön és Sándor 1909-ben kapta meg a szállodává átalakításhoz az engedélyt. A Savoy Szállodának keresztelt épület a ’30-as években Wien szálloda néven is működött. Aztán telt múlt az idő, és a patinás szálloda MÁV kollégium lett. Majd 2003 körül – már kiürítve – rossz állapotban levő „szellemház”.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8014830474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása