A mi Józsefvárosunk

993. A Heinrich Udvarról (1)

2020. május 02. - Amijo

A NER üzleti köreinek kedvez a kormány egyik új rendelete. Ezzel a lehetővé teszik, hogy a beruházások eltérjenek a  hatályos településrendezési előírásoktól vagy az OTÉK (országos településrendezési és építési követelmények) szabályaitól. A Heinrich udvar rehabilitációját a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. végzi el, úgy hogy az ingatlanon lévő épületet elbontja, helyére pedig egy többfunkciós (lakó, szállodai, irodai, vendéglátói, kereskedelmi) épületegyüttest húz fel. (Pesti Hírlap)

heinrich1.jpg

Sátly Balázs (a józsefvárosi LMP elnöke, a 2. választókerület önkormányzati képviselője) a következőket írta minap Facebook-oldalán:

Tegnap váratlanul megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette a Heinrich udvar területére tervezett ingatlanfejlesztést, amely egy 117 szobás hotelt és 218, döntően airbnb-zésre alkalmas lakás építését tartalmazza.

Ezzel a Kormány gyakorlatilag vörös szőnyeget terít az udvar beépítése elé. Külön érdekesség, hogy tavaly még a Miniszterelnökség nem járult hozzá a műemléknek minősülő épületrészek elbontásához és újra felépítéséhez, de ez most már nem akadály, mivel valakinek rendkívül fontos volt, hogy ez a hotel felépüljön. Teljesen nonszensz, hogy egy belvárosi hotel felépítése kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű, vagy egyáltalán közérdekű.

Csak pár sor a Heinrich Udvarról:

Amikor a jómódú Heinrich-cég Józsefvárosba költözött, a régi császári és királyi honvéd- ség szekerészeti laktanya helyén az L-alakú telken felépíttették új székházukat; előbb az Üllői út 32. szám alatti eklektikus bérházat a jó nevű Hubert és Móry iroda tervei szerint, majd a Mária utcai fronton (Mária utca 54.) az áru tárolására szolgáló vöröstéglás ipari épületet 1912-1913-ban Sándy Gyula tervei szerint. Ezeket pedig keramittal borított, az ügyleteknek, illetve a szállítók kocsijainak fogadására szolgáló íves udvar köti össze.

heinrich2.jpg

"Heinrich A. és Fiai Rt.” – olvasható a széles kocsibejáró fölött. Ma már semmit sem mond mindez, pedig hatvan évvel ezelőtt még fogalom volt a Heinrich-cég. Voltaképp evidenciának volt tekinthető a vasárú nagykereskedelem terén, olyan koronázatlan uralkodónak, amely még azt is megengedhette magának, hogy a telefonkönyvekben reklámszöveg nélkül szerepeljen. A lakó- és irodaház, akárcsak ez a Mária utcai raktárépület egészen 1948-ig eredeti funkciójában működött. (A Vasért névadója – érdemes elolvasni az egykori Népszabadság archívumában…)

heinrich4.jpg

Az 1970-es években az Üllői úti részen a Vasért Vállalat boltja és központja működött. A felújított épület homlokzatán "Heinrich-udvar” felirat olvasható a négy szobor felett. Heinrichékre ma már csak a felirat és a homlokzat kereskedelmet szimbolizáló négy figurája emlékeztet. Még.

P.s: Az ingatlanon meglévő épület elbontásra kerül, erről tanúskodik a Városgazdál- kodási és Pénzügyi Bizottság 2019. szeptember 23-i előterjesztése. Bár az épület helyi műemlék védettséget élvez, ez korántsem olyan erős védelem, mint az országos. (Az meg hogy jelenleg mennyit ér az ilyen-olyan védelem, arra itt van példaként dr. Kocsis emlékezetes tisztviselőtelepi házelbontása…)

***

És ha már NER-rel kezdtük, itt van még ez is a végire, csak hogy örüljünk. Úgy mindany- nyian. Derékig a karanténban. – Ötmilliárdért várják a turisztikai tanácsokat az Orbán Ráhelhez kötődő állami cégek – írta meg a napokban a 444.hu. "Tanácsadás a koronavírus okozta károk mérséklésére” címmel jelent meg egy ötmilliárd forintos, turisztikai témájú közbeszerzési kiírás, amiről meg Hadházy Ákos írt, szintén a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1115655028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása