A mi Józsefvárosunk

944. Értékeink őrzője (2)

2019. december 05. - Amijo

Eredetileg csak egy részt szenteltünk volna dr. Kocsis házelbontásának, de Hadházy Ákos pár napja tovább boncolgatta a különös körülmények között megszerzett és lebontódott tisztviselőtelepi ház történetét. Hadházy most Jakabfy Tamás, a korábbi LMP-s képviselő novemberi blogbejegyzésére hívta fel a figyelmet, amely szerint:

kocsis_ujhaz.jpg

A kissé nagyobb és kissé más új ház…

... a Kocsis családnak nem volt engedélye az új házra, hiszen hivatalosan „lakóépület bővítés” néven futott az építkezés. A valóságban azonban — ez látszik is a képeken – teljesen új épületet húztak fel, ami hasonlít ugyan az eredetihez, de annál jóval nagyobb.

Jakabfy Tamás helyesen jegyzi meg, hogy előfordulhat olyan eset, amikor egy épület nem menthető, például mert sokkal rosszabb állapotban van, mint eredetileg gondolták. Ebben az esetben azonban a házat az eredeti tervek szerint újjá kellett volna építeni, de nem ezt tették, hanem új házat terveztek és építettek – természetesen mindenféle engedélyeztetés nélkül. Az úgynevezett tudomásulvételi eljárást is csak 2019 júniusában indították meg, a bontás után kb. két évvel, mikor már állt az új épület

– írta még fb-oldalán Hadházy. Sára Botond korábbi polgármester egyébként jogszabályi kötelezettsége ellenére több mint egy évig nem válaszolt Jakabfynak az építkezéssel kapcsolatos kérdéseire, Hadházy ezért most azt ígéri, hogy az új polgármesterhez, Pikó Andráshoz fordul az ügyben.

P.s.: Kocsis Máté – saját bevallása szerint – erejét megfeszítve próbálta menteni a házat, de sajnos az építkezés folyamán kiderült, hogy annak homlokzata helyrehozhatatlanul megdőlt (Megj.: miután az épületet kiszedték mögüle). Végül statikusok javaslatára bon- tották le az egészet. Hát így történt, tisztelt bíróság.

***

Az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete tavaly májusban citromdíjjal „tüntette ki” Kocsis Máté fideszes frakcióvezető házépítését. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizott- sága ezzel mondott lesújtó véleményt a Tisztviselőtelep területén álló Benyovszky Móric utca 42. számú, eredeti családi ház lerombolásáról és a helyén megkezdett újjáépítési munkákról. A díjkiosztón nem említették az ingatlantulajdonosokat, így tavaly nem is kapott nagyobb visszhangot az 1880-as évekből származó ház lebontása. (via HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8615339792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása