A mi Józsefvárosunk

940. Értékeink őrzője

2019. november 23. - Amijo

Izgalmas dolgokra bukkan az ember, ha keres. Meg akkor is, ha nem. Itt van például ez: az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete citromdíjjal* tüntette ki Kocsis Máté kerületi, tisztviselőtelepi házépítését. Mert megérdemli. Az Építészfórum tavalyi cikkét a HVG idézte fel, miután hét közepén kiderült, hogy a kerületünk korábbi polgármestere, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője költözött a területen felépített vadonatúj családi házba.

benyo42-2.jpg

benyo42-1.jpg

A településképi védelem alatt álló Tisztviselőtelepen található, de egyedileg nem védett ház műszakilag ugyan leromlott állapotban volt, de a helyreállítása is megoldható lett volna. Ennek ellenére 2017 nyarán teljes egészében elbontották – méghozzá a műemléki hatóság tudta nélkül – majd az eredetihez úgy ahogy hasonlító, de jóval nagyobb házat húztak fel a telekre, amit a VIII. kerületi polgármesteri hivatalnak kellett (volna) engedélyeznie. A fotók 2008 szeptemberében készültek.

Így most mi is örüljünk együtt a kerület értékeit és lakóit (már amelyiket) korábban oly vehemensen védelmező dr. Kocsis Mátéval, hogy sikerült nem kevés pénzből felújíttatnia a tisztviselőtelepi lakóházat. Pontosabban, örüljünk együtt az átépítésnek. Egészen pon- tosan: a lebontásnak, és helyére felhúzott igazinak hazudott másolatnak – bár ez így már nekünk nem is akkora nagy öröm és már nem is hangzik olyan jól. Főleg ha kicsit beleol- vas az ember a HVG fentebb is belinkelt cikkébe, amely részletesen ír arról, hogy az akkor még Kocsis vezette önkormányzat feltételezett „segítségével”, elegánsan eltartott kisujjal hogyan is jutott a kerület korábbi polgármestere, ill. kiscsaládja a házhoz.

benyo42-3.jpg

Egy 2016. október 12-i keltezésű dokumentum szerint a hivatal hatósági ügyosztálya felszólította a tulajdonosokat, hogy a jó műszaki állapot helyreállításához szükséges munkálatokat 30 napon belül kezdjék meg. Egyúttal figyelmeztette őket, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor kötelezni fogják őket erre. Mivel az idős tulajdonosoknak sem a tető megjavíttatására, sem a kilátásba helyezett bírságra nem volt pénzük, kényszerhelyzetbe kerültek, és eladták a házat a korábban visszautasított összegért az akkoriban bejelentkező Kocsisnénak. Büntetés kiszabására végül nem került sor, mert a házaspár tárgyalni kezdett a politikus családjával. Az eljárásnak ezt követően pedig már véletlenül sincs nyoma.

Ha mindennek csak a fele igaz, akkor is ritka visszataszító és gyomorforgató történet ez az egész.

LaMa

P.s.: Kocsis felháborodott – Hadházyt cáfolandó – handabandájában közleményében folyamatosan „felújítástól” beszél. Világosítsa már fel valaki ezt a jóembert, hogy egy történelmi értéket képviselő ház teljes elbontását (főleg ha ezt fotók dokumentálják) nem felújításnak, hanem rombolásnak hívják. Az ilyen magyarázkodást meg pofátlan és arrogáns hazudozásnak.

*A Műemlékvédelmi Citrom Díj célja a műemlékeinket veszélyeztető jelenségekre felhívni a figyelmet. 2018-ban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Citrom-díjban részesíti a Budapest VIII. kerületi Tisztviselőtelep műemléki jelentőségű területén álló Benyovszky Móric utca 42. számú lakóházának lebontását. A Budapest VIII. kerületi Tisztviselőtelep műemléki jelentőségű terület. A védettség célja a viszonylag jól megmaradt historizáló épületegyüttes minél teljesebb megőrzése, így régi épületek bontásának megakadályo- zása. A díjkiosztón nem említették az ingatlantulajdonosokat, így tavaly nem is kapott nagyobb visszhangot az 1880-as évekből származó ház lebontása. (via 24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr315321402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása