A mi Józsefvárosunk

Mennyi az annyi? [356.]

Fejezetek a szocializmus politikai gazdaságtanából.

2023. augusztus 10. - Amijo

 Januártól a németországi szinten lehet a magyar üzemanyagár, a kormány 425-ös euróval számolva emelt literenként 41 forinttal adót. (444.hu

Mi, idősebbek még emlékszünk arra az időre, amikor minden pénznek többféle árfolyama volt. Volt rubel, devizarubel, transzfer rubel és klíring rubel — és volt dollár hasonló kategóriákkal, amiket sajna nem tudok megnevezni.

penz_eu.jpg

Mindezeken túl volt a turista árfolyam: 13 Ft volt 1 Rb és 22 Ft egy $, miközben „hivatalosan”, tehát az államközi elszámolásokban 72 kopek volt egy dollár — vásárlóerőtől, tehát a piactól teljesen függetlenül. Csődbe is mentünk, ahogy kell.

Jönnek vissza ezek az idők, csak most nem hatósági árfolyamokkal, hanem az MNB nagy veszteségekkel magasan tartott egynapos kamataival. Most, amikor ezt írom, 390 Ft egy euró; kormányunk 425-tel számol.

Kezdhetjük sütni a buktát.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9818190829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása