A mi Józsefvárosunk

703. Mit találtam! (2)

2017. december 12. - Amijo

És akkor most megint egy régi kép az egykori Óriás (most Leonardo da Vinci) utcából. Gera Lajos asztalosmester valaha volt háza és műhelye mellett állt a 37. szám alatt egy kétemeletes lakóház. Ennek földszintjén működött – a környék lakóinak legnagyobb elégedettségére – hosszú éveken át a Hőnig Károly hentes- és mészáros mester üzlete.

leo37r.jpg

A Budapesti Czim- és Lakásjegyzék szerint 1910-ben már itt árulta portékáját Hőnig mester. A képeslapon a „húscsarnok” szemmel láthatón büszke tulajdonosa, felesége és segédei láthatók – de hogy a kép baloldalán pipázó alak ki lehet, arról fogalmam sincs. Hőnig Károlyról annyit tudni még, 1888-ban Budapesten született, tanulmányait is itt folytatta, és a szintén hentes mester édesapjánál szabadult fel 1905-ben. Az üzletet szak- képzett mesterként 1909-ben vette át, és 1913-ban nősült. Az eseményről a vendéglősök lapja, a Salvator is beszámolt 1913. március 20-i számában, imígyen:

Hőnig Károly fővárosi hentes mester folyó hó 9-ikén déli 12 órakor esküdött örök hűséget a Deák-téri evang. templomban Schoditsch Katicza kisasszony- nak, néhai Schoditsch Adolf volt Sándor-utczai vendéglős bájos szép leányá- nak. Az esketést Broschkó Gusztáv Adolf ev. lelkész végezte, emelkedett szellemű beszédet intézett az uj párhoz. Násznagyok voltak Gebaner József kávéháztulajdonos és Schoditsch Lajos, a menyasszony fivére. A templomban nagyszámú előkelő közönség vett részt. Boldogság legyen frigyük kísérője.

Nem tudni, hogy a kívánságok szerint frigyüket kísérte-e boldogság, annyi azonban bi- zonyos, hogy a hentes-üzlet hosszú időn át virágzott, a Budapesti Czim- és Lakásjegyzék 1928. évi jegyzéke szerint még létezett a bolt. Aztán hogy később merre mentek, hová lettek, nem tudni; a feljegyzésekből eltűnt a bolt, eltűnt Hőnig mester és neje, Schoditsch Adolf vendéglős bájos szép leánya – és azóta eltűnt maga a kétemeletes ház is.

leonardo37-1.jpg

leonardo37-2.jpg

* Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint a ház 1897/98-ban épült, Bergmann Irén és Gizella megbízásából. Tervezőjéről és építőjéről azonban semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár. Maga az utca a XVIII. sz. végén alakult ki, az 1800-as évek elején Óriás utca (Riesen Gasse); a név magyar formáját 1874-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa hivatalosan is jóváhagyta. 1928-tól Thék Endre utca, mai nevét 1952-ben kapta.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5613481325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása