A mi Józsefvárosunk

Múltidéző: Orczy tér, 1982. [233.]

2022. május 18. - Amijo

Miközben sorra vesszük a kerület bontandónak jelölt bérházait, a fényképek átnézése közben, elém került egy negyven éves fotó: a fortepanos kép 1982-ben készült az Orczy tér és a Fiumei út (akkoriban még Mező Imre út) sarkán levő villamosmegállóról és a Baross utcai remíz egyik külső, több mint 120 éves épületéről. Mivel akkoriban költöztünk a kerületbe, ismerős, ami a képen látható…

orczyter1982.jpg

Ez időtájt itt állt meg a 23-as, 24-es és a 28-as villamos, a trafikban (lásd.: dohánybolt) a dohányárúk mellett édességet, mindenféle csecsebecsét, játékokat is árultak. A jobbra látható hentesnél meg igen jófajta főtt és sült kolbászt lehetett venni és enni.

A képen ugyan nem látható, de balra – a remízbe vezető sínek melletti kis házban ugyanekkor, az 1980-as években még egy vendéglő (azt hiszem, Forintos volt a neve) fogadta kispénzű vendégeit. Olcsón és bőségesen lehetett enni, sokaknak törzshelye volt. Oldalt/előtte pedig újságosbódé állt – igen, akkoriban még vették és olvasták az emberek a napilapokat.

Mára már egyik sincs meg. A trafik helyén egy török kebabos, a hentes helyén egy kisbolt, a Forintost elfújta a szél. Az újságos helyén meg egy kapcsolószekrény és egy jegyárusító-automata árválkodik…

Rég volt, tán' igaz se volt...

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9917834939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása