A mi Józsefvárosunk

691. Mit találtam! (1)

2017. november 06. - Amijo

A Budapest régi képeken fb-csoport oldalán látható egy oda október vége felé felkerült fotó: a képen az egykori Óriás (most Leonardo da Vinci) utca 35. szám alatti udvari műhelye előtt Gera Lajos asztalosmestert és segédeit látjuk 1905-ben. A háttérben pedig egy frissen elkészült, magyaros szecessziós ízlésű, gyönyörűen faragott ablakkeret.

dob_suli-ablak0.jpg

(Fotó: Szelényi Gyula 1905. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyűjteménye)

Nem tudom, ki mennyire ismeri Erzsébetvárosban az 1905/06-ban Hegedűs Ármin tervei alapján épült szecessziós elemi iskolát, amely az egész város egyik legszebb iskolaépülete a Dob utcában. Építése 1905 őszén indult el és alig egy év múlva, 1906. október 14-én Bárczy István főpolgármester jelenlétében avatták fel. A külső homlokzatot Vajda Zsigmond fes- tőművész tervezte, Róth Miksa kivitelezte mozaikok díszítik a jellegzetes téglaszalagok között. A főhomlokzat középső szakaszának legfelső emeletén pedig a mai napig ott látható Gera Lajos józsefvárosi asztalosmester kezemunkája, a hatalmas, díszesen faragott ablak.

dob_suli-ablak3.jpg

dob_suli-ablak1.jpg

Gera Lajos asztalosmester műhelye, később Gera Lajos fiai néven működött tovább jó ideig a földszintes házban* – amíg aztán szomszédostul, mindenestől le nem bontották valamikor 2008 körül.

leo35-1.jpg

leo35-2.jpg

*Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint a ház valami- kor 1880 körül épülhetett. Tervezőjéről, építőjéről és építtetőjéről ugyan nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, de a Budapesti Czím- és Lakjegyzék 1882. évi házjegyzéke szerint a tu- lajdonos Kunscher Ferencz volt, így elképzelhető ő a ház építtetője is. Gera Lajos 1886-ban tőle vette meg az Óriás utcai házat. Maga az utca a XVIII. sz. végén alakult ki, az 1800-as évek elején Óriás utca (Riesen Gasse); a név magyar formáját 1874-ben az F.K.T. (Fővárosi Közmunkák Tanácsa) hivatalosan is jóváhagyta. 1928-tól Thék Endre utca, mai nevét 1952-ben kapta.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr413196258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása