A mi Józsefvárosunk

413. Korrepetálás - 3. lecke

2015. augusztus 23. - Amijo

Nos. Itt az ideje, hogy a Szent István napi, bensőséges pofozkodásig fajuló Golgota téri ünnepélyes megemlékezés (és a körülötte zajló összevissza hazudozás) után visszatérjünk ifjú polgármesterünk korrepetálásához*. Mert a monszun ugyan elmosta a szemét egy részét, a problémát azonban nem oldotta meg. Mai témánk – miután eddigiekben átvere- kedtük magunkat a Diószegi utcán és a Csobánc utcán – az Orczy út.

orczy_kosz-00.jpg

Ja, ma különben vasárnap volt, ugye mindenkinek eszébe jutott a KDNP? Is.

Orczy út (Orczy út – Kőris utca közti szakasz)
Környezetismeret 1. korrepetálás, 3. lecke - Tanulói munkafüzet

A XVIII. században a város keleti határán, a mai Orczy út vonalán a városárok, illetve védgát húzódott. A XIX. század elején Steinbrucher Linie, majd miután feltöltötték és kialakult a Kispiac (Orczy tér) tértől az Üllői útig terjedő széles útvonal, amelyet 1850 körül a lakosság Felső Vámvonalnak nevezett el. 1875-től az F.K.T határozata szerint Orczy út, manapság Józsefváros egyik legforgalmasabb útja.

orczy_kosz-0.jpg

orczy_kosz-2.jpg

orczy_kosz-3.jpg

Mi mással kezdhetnénk mai korrepetáló sétánkat, mint egy dugig tele szemetessel a Cso- bánc utca sarkánál, egy köpésre az Orczy tértől. Megnyugtató viszont, hogy a Kévés-házak egyike előtt már csak félig van tele a szemetes, de a július eleji vihar nyomai (meg az égig érő gizgazok) itt is boldog önfeledséggel virítanak.

orczy_kosz-4.jpg

orczy_kosz-5.jpg

No, ez a rész azért már már emberesebb. A parkolóháznál göngyölet-lerakat fogadja az épp arra járót, pár lépéssel arrébb a Visi Imre utca sarkán meg egy megint csak telepakolt szemetes. Meg a mellé lazán és elegánsan elhelyezett szemeteszacskó, ahogy kell. Az újjáépülős táblácskák viszont minden sarkon rendben, fegyelmezetten megvannak.

orczy_kosz-12.jpg

orczy_kosz-14.jpg

orczy_kosz-13.jpg

A Visi és a Kőris utca közti rövid szakaszon a kukák mellett hangulatos nappalit rendezett be valaki már jó pár hete, de ez senkit sem zavar. Meg a körülötte levő kosz, szemét sem.

orczy_kosz-7.jpg

orczy_kosz-8.jpg

Ugyanez a másik oldalon, de már kanapé nélkül. Egy-egy üdítőspalackkal, ilyen-olyan üvegekkel és gizgazokkal emelve a környék látványának sajátos báját.

orczy_kosz-6.jpg

orczy_kosz-9.jpg

orczy_kosz-10.jpg

És már el is érkeztünk a Kőris utca sarkához: kopár, szemetes, elszáradt fűmaradványok, rothadó lábazat szemlélteti az Orczy-negyed mai állapotát. Itt különben hiányoltuk a „Józsefváros újjáépül” táblácskákat. Tessék pótolni, hogy mi, ittlakók is tudjunk róla…

* Ahogy olvasgattam a huszadikán történtekről szóló beszámolókat – s nézegettem az ottani eseményekről készült képeket, videókat – támadt egy olyan érzésem, hogy dr. Kocsis Máté nem csak környezetismeretből szorul(na) korrepetálásra…

(A képeket nagyobb méretben – meg még pluszba párat – feltettük fb-oldalunkra is, ott elérhetők teljes „szépségükben”. - a Szerk.)

***

Igyekeztünk sok képpel, kevés szöveggel elősegíteni a megértést. A képek 2015. augusztus 13-án délelőtt készültek a Diószegi – Csobánc – Szeszgyár – Orczy út és Kőris utca útvo- nalon. Később a negyed többi részét is bemutatjuk a polgármester úrnak. Csak hogy ne kelljen mindenütt “népvándorlókat” gyanítania, akik a szép, rendezett utcáinkon sátraz- nak, szemetelnek, őrjöngnek, lopnak és késelnek. De lehet, hogy most már pofozkodnak is...

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr197727926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2015.08.23. 16:46:23

Klassz, de ami az ünnepségen történteket illeti (és ami sok a hátterében van): Körmendi Gábor Attilának (aki a szocialistákat képviselte az eseményen, és együtt tortázott a vezetőkkel és az erőszakoskodókkal), esetleg magának Komássy pártelnök-képviselőnek továbbra sincs véleménye a történtekről?

Amijo 2015.08.23. 16:59:12

Pidig milyen érdekes lehetne egy helyszíni beszámoló a torta mellől... :(

Amijo 2015.08.23. 17:06:29

@vajdapeterutca: Pedig mekkora lenne egy beszámoló "belülről"! Ki mit mondott minderről, esetleg hogy büszkélkedett, hogy "... figyeeeted, hogy pofán csaptam".

vajdapeterutca 2015.08.23. 22:11:30

@Amijo: Ha arra gondolok, milyen szokások honosodtak meg az elmúlt ciklusban, a Fidesz hibájából, de az MSZP asszisztálásával, akkor nem volna könnyű véleményt mondani. Persze ha egyébként akarnának magukról hírt adni a lakosoknak a kerületi szocialista politikusok.

A még Szabó Gábor mint tanácsadó által kifejtett, aztán Flaskár Melinda LMP-s politikus és önkormányzati tanácsadó esetében a gyakorlatban is alkalmazott elv szerint ugyanis, aki az önkormányzattól adható tanácsadói megbízást kap, az nyilvánosan nem kritizálhatja az önkormányzatot és vezetőit, különben szerződést bontanak vele.

Kérdés persze, hogy ez mennyire árt az ellenzéki képviselői munkának: szerintem a lényegétől fosztja meg. Jelentős részt ennek az elfogadott szokásnak és az előző ciklusban a szocialisták által betöltött fizetett tanácsadói megbízásoknak tulajdonosítom, hogy érdemben nem kritizálták és nem javították az MNP III. program bérház- és közterület-felújítási, valamint szolgáltatási részét sem. A párt a vezetőinek személyes tanácsadói megbízásának aprópénzére váltotta a városrehabilitációban betöltött korábbi érdemeit, a választási és az azt megelőző évben lényegében az önkormányzati pénzköltés apológiáját végezték.

Most pedig ugye van ez a fizetett tagokból álló társasházi bíráló bizottság, ami több szálon is kényes helyzetbe hozhatná a szocialista képviselőt és politikustársait, ha a 20-án történtek szereplőit kritizálni akarná. Mondom, már amennyiben a kritika és a nyilvánosság egyáltalán megfordulna a fejében.

vajdapeterutca 2015.08.23. 22:12:58

tulajdonosítom = tulajdonítom, természetesen, bocs

vajdapeterutca 2015.08.25. 12:45:04

Kedves Komássy Ákos! Kedves Körmendi Gábor Attila!

Az önkormányzat viszonyrendszeréhez önök is hozzátartoznak számos szálon. A 20-án és azóta történtek tényeihez hozzátartozik, hogy sem a képviselő-pártelnök, sem a rendezvényen résztvevő szocialista politikus nem reagál, a fejleményeket nem kommentálja semmilyen módon. Ismét kérem, hogy reagáljanak, vagy legyenek tisztában vele, hogy az önök hallgatása a tágabb történet tényeihez és értelmezéséhez tartozik.

Köszönettel, Bódis Lajos (vajdapeterutca)

Komássy Ákos 2015.08.25. 21:09:46

Tisztelt Bódis Úr!

Szándékosan nem reagáltam erre a Golgota téri cirkuszra. Mint tudja, a fideszhegemónia alatt lenullázott józsefvárosi médiatérben az ilyen hangulatkeltéseknek nem látom sok értelmét. Mint szintén tudja, ez a támogatásunkkal üzemelő blog több körben foglalkozott a Golgota balhé kapcsán megtörtént hazudozás és mellébeszélés valótlanságainak, ellentmondásainak feltárásával. Webes csapatunk, aktivistáink Virág Tamással és a virtuális tér további szereplőivel egyidejűleg hozzátették a maguk szeletét a tisztán látáshoz. Könnyen lehet, hogy ezt még folytatjuk is.

Önkormányzati képviselőként mindössze annyit teszek hozzá, hogy ez az idei augusztus 20. körüli purpárlé Józsefváros számára egy újabb gyalázatos szégyenfolt, amelynek élettartamát szerintem jobb is ha nem növeli még több pártpolitikai felhajtás.

Gyalázatos az a hecckampány is, amit Kocsis Máté egykori tanácsadója, Csécsei egykori jobbkeze és politikai hentese művel – sajnos ismét Józsefvárosban. Meg gyalázatos az a jól ismert kerületi fideszmódszertan is, amikor verőlegény külsejű és botrányos alakokat álcivil köntösbe bujtatva alighanem a megfélemlítés szándékával ráuszítanak civil tüntetőkre és utána, amikor kirobban a balhé a polgármesterrel az élen mind eljátsszák, hogy semmi közük az egészhez. Miközben a mikro méretű kerületi közélet minden szereplője nagyjából tudja, hogy kiknek a zsoldosai alakítottak az ad hoc színpadon.

Szerintem Józsefváros ennél jobbat érdemel!

Komássy Ákos

koszorumagdolna 2015.08.26. 01:54:39

@Komássy Ákos:@vajdapeterutca: @Komássy Ákos: @vajdapeterutca: Ti urak, ti urak..., miről beszéltek? Hát senki se akarja meghallani, hogy mit mond a "néma tartomány"?
Hát ki na frászt érdekel - legalábbis egy egyszeri híren kívül - h egy urasági rendezvényen ki, kivel és mennyi habot zabál, a "Csécsei egykori jobbkezéről " szóló, csak a bennfentesek által érthető, a "politikai hentesről" szóló se füle se farka fecsegéssel együtt!

Hát senkinek nincs mondanivalója a lényegről: a rezsimváltásokon keresztül gátlástalanul garázdálkodó pszichopata vállalkozóról és - annak közveszélyességét kivéve - a hozzá hasonló lenyúlást és kontár munkát végző társairól és az őket támogató tettestársaikról? Azokról például, akik által félbehagyott, összebarmolt és szétlopott "beruházások," szükségtelenül elhúzódó, s a lakók idegeit a végsőkig feszítő "munkafázisok" után, totális élet- és lakhatási káosz és a bűnözés bevehetetlen bástyáiként működő "lakóépületek" maradtak?

Az MNP I projekt zárása után a ház - amely bérlői összefogással próbálta kijavítani a projekt itthagyott foghíjait - gondolt egyet, s meghívta az MSZP akkori képviselőit, élükön az elnökükkel, h ugyan tekintsék már meg, a Rév8 által felügyelt munkálatok általunk írásban is tételesen kifogásolt bődületes hiányosságait, melyet a polgármester ki is vizsgáltatott, - na kivel? Igen, jól sejtitek, magával a RÉV-vel, aki - hogy hogy nem - az összes kifogásunkat alaptalannak minősítette

.No ezért hívtuk ki mi akkor a szocikat, h talán ők meghallgatják a panaszainkat, s tán szóvá is teszik ott, ahol azt kell. Nos, meghallgattak, és sose feledem a volt elnök kínos mosolyát, amikor a felelősség kérdését boncolgattuk, a lógó kábelek, a vakolatlan falakra felhordott festések és a már akkor beomlott drága viacolor burkolat láttán. Csak annyit tudott mondani a maga atyaian szelíd módján, h amit lehet, próbáljuk meg magunk kijavítani. És amikor elmondtuk, hogy az egyébként Rév-vezetők jelenlétében tett kifogásaink felsorolását tettleges megtorlással akarta a most "megtévedtnek" beállított vállalkozó megtorolni, akkor ez a kínos mosoly tehetetlen zavarba ment át

.Bizisten mondom, érdemes lenne a látogatást követő levelezésünket is közzé tenni, már ha levelezésnek lehet nevezni azt az általam megfogalmazásra került "házi összefoglalót," amelyre sose kaptunk választ. Nem mondanám el mindezt ilyen részletesen, ha a helyzet, ma nem lenne kísértetiesen hasonló az akkorihoz. Mert bármennyire sajnálatos és szimptomatikus is persze az útonállóként viselkedő vállalkozónk 20-ai dicstelen szereplése, és bármily szánalmas és röhejes a polgi tágabb udvartartásának vazallusi "ünneplése," amit itt elmondtam, az, ha nem is sajnálatosabb, de mélyebben szimptomatikus az egész, mára a kataklizma szélére sodródott kelet-józsefvárosi állapotokat illetően.És ebben a vonatkozásban szinte már-már komikusnak hat, a pofoncsattanástól elszabadult szóvihar; az, amely csak kavarog és elzúg a reménytelen dermedtségbe süppedt "néma tartomány" felett.

vajdapeterutca 2015.08.26. 06:59:48

@koszorumagdolna: @Komássy Ákos:

Arra gondoltam szintén, hogy a történetnek azok a vonatkozásai, amikről Komássy Ákos ír, érdektelenek. Kocsis Máté és Szabó Gábor személye önmagában szintén érdektelen.

Az egyik, amiről azt gondolom, hogy fontos, hogy a magyar állam tisztviselői átadják a rendfenntartást azonosítatlan és nehezen számonkérhető civileknek, akik fenyegetően és erőszakosan lépnek fel. A rendőrség és a közterület-felügyelet a helyszínen díszlettárgyként nézi a törvénysértést. A jelenlévő szocialista politikus a fideszesekkel és a törvénytelenséget elkövetőkkel együtt tortázik, majd lelép. Az öt nap után, több felszólításra előbújó kerületi pártelnök pedig, aki magát az ellenzék vezetőjének tekinti, azt bizonygatja, hogy az állam szétesése a szocialistáknak nem téma?

A másik, amit fontosnak gondolok koszorumagdolna-hoz hasonlóan, az önkormányzat által adott megbízások elvégzésének minősége, ennek szakmai és politikai ellenőrzése. Felhozható, hogy az itt leírt probléma nehezen vizsgálható, mivel az érdekeltek gondosan ügyeltek, hogy a kifogásolható részek ne legyenek megfelelően dokumentáltak és ez alapján számonkérhetők. De a probléma megismétlődött tavaly és idén, jelenleg is zajlanak a rosszul tervezett és kivitelezett MNP3 konfliktusai. Ezekben a magát az ellenzék vezető erejének tartó szocialisták semmi látható segítséget nem adnak a lakosságnak. Komássy Ákos 2013 eleje óta folyamatosan jelzi a fideszeseknek, hogy érdemi kritikára tőle nem kell számítani.

Egymás után bukkannak fel információk a sorfalban álló emberek egzisztenciális függéséről az önkormányzattól. Amely ezek szerint a szocialista pártelnöknek szintén nem téma, pedig az információk összegyűjtése és az ügy kivizsgálása döntően függnek az ellenzék aktivitásától. Sajnos maga a szocialista pártelnök is 2013 eleje óta, tehát az újabb nagyszabású önkormányzati pénzköltés indítása óta, illetve azóta, hogy pártot szerveznie és kampányolnia kellett volna, egzisztenciálisan függ a fideszes képviselők döntésétől. Fizetett tanácsadói, bizottsági tagsági tisztségeket kapott ugyanis, amikben a tevékenységéről alig lehet tudni valamit, a megbízás ideje alatt pedig mint ellenzéki politikus, a legkevésbé aktívak között muzsikál.

Ami Körmendi Gábor Attilát illeti, az általam tapasztalt egyetlen közéleti tevékenysége a kampány óta az volt, hogy részt vett az ünnepségen, amelyről nincs mondanivalója. A torta valószínűleg ízlett neki, láttam, hogy ment ráadásért.

Nem gondoljátok, hogy a helyi fideszesek megvetnek titeket, szocialista politikusok, miközben megszavazzák Komássy Ákos szerződéseit, és hogy a ti vacakságaitokért nem a fideszesek, hanem ti feleltek? Arra számítotok, hogy ezzel a hozzáállással Komássy Ákos három év múlva újra bejut, vagy mindegy már ez is?

vajdapeterutca 2015.08.26. 07:12:14

@Komássy Ákos:

"Mind eljátsszák, hogy semmi közük az egészhez. Miközben a mikro méretű kerületi közélet minden szereplője nagyjából tudja, hogy kiknek a zsoldosai alakítottak az ad hoc színpadon."

Ugye magatokról beszélsz, te szocialista? Pártként és ellenzékiként nem az volna a feladatotok, hogy a "mikro méretű kerületi közéletet" szorgalmas munkával szélesítsétek? Valóban, úgy gondolod, hogy nagyjából tudod, kiknek a zsoldosai, és hallgatsz a többi politikusaitokkal együtt öt napja? A lakosoknak szerinted nincs köze ahhoz, amit Komássy Ákos, Kocsis Máté, Szabó Gábor tudnak arról, hogy ki, miért "zsoldos"?

koszorumagdolna 2015.08.26. 14:01:04

@vajdapeterutca: Kétségtelenül igaz, amit egyebek mellett a Magdolna Program kapcsán írsz, bár abban semmi meglepőt nem találok, h "az itt leírt probléma nehezen vizsgálható, mivel az érdekeltek gondosan ügyeltek, hogy a kifogásolható részek ne legyenek megfelelően dokumentáltak és ez alapján számonkérhetők." Ez persze, már az előző éra alatt is szakasztott így működött, amire nem véletlenül - és nem is személyeskedésből - hoztam fel a szocik, többszöri kapacitálásunkra nálunk tett, hajdani háztűznézőjét.

Ám ez az írásban folytatott, de a konkrét helyszínek és érintettek közvetlen bevonásával történő és a dolgok dokumentálásától sem visszariadó tevékenység - amit néhányunkkal együtt, te is "elkövettél" olykor - nemcsak a szociktól idegen, de a mai ellenzék teljes spektrumától is. A nagyítóval is alig látható DK-képviselőtől, a "tetthelyekre" hat lóval sem elvontatható LMP-s és PM-es képviselőkön át, a "rendpártiságot" csak terrorlegényekkel megvalósíthatónak vélő Jobbikig, a "helyzet valódi mibenlétéről" és az annak érdemi megváltoztathatóságára teendő érdemi lépésekről sztem, az egész menazsériának annyi lövése sincs, mint libának a zsebóráról.

.Amikor ugyanis a "valódi dolgok" történésének eleven közegébe jutnak, akkor - a már előző jegyzetemben leírt egykori szoci elnökhöz hasonlóan - leginkább a zavart mosoly életidegenségével reagálnak a számukra szokatlan környezetre, és minden látható és láthatatlan gesztusukkal csak a "túlélésre" játszanak, amiben csak a (párt)bürokrata beidegződöttségeik az egyetlen támaszuk. Ezért az általad "preferált," a mai pártelnökkel kapcsolatos kitartó kritikai tevékenységedet - még akkor is, ha ő vmiért ellenzéki vezérnek tekinti magát - kissé egyoldalúnak, s épp ezért, némileg diszfunkcionálisnak tartom. A kritikai hozzáállást sztem ezért - magunkat is beleértve - a teljes, létező politikai mezőre ki kéne terjesztenünk, ami még nem jelentené a stratégiai és taktikai megfontolások hiányát.

Mely tevékenységet kezdhetnénk például azzal, amit a még egyre fogyatkozó jogosultságainkkal is megtehetnénk. Olyasmire gondolok - amit tavaly el is kezdtünk szervezni, civilekkel és pártokkal is - hogy egy olyan fórum szervezésébe kéne fognunk, amely elutasítja a "lakosság" szó ma uralkodó diszkriminatív értelmezését, s melybe elkötelezettségétől és életmódbeli létállapotától függetlenül mindenki beletartozik, és senki nem emel tiltó ujjat "pártoskodást" kiáltva, vagy épp az "ez nem ide tartozik" jól ismert, szakállasan obskurus idiotizmusa okán. Úgy vélem, hogy - s most álszemérem nélkül, a saját gyakorlatomra hivatkozok - kellő kitartással és higgadt érveléssel alátámasztott öntudatos következetességgel, ezt el is lehet érni. És persze, a minden épeszű érdeket is bármely pillanatban maga alá temetni képes túltengő egoizmus józan mérséklete valamennyiükre ráférne. A néhány kollégával tavaly indított és - főképp a pártok vonakodó idegenkedése miatt - kudarcos kezdeményezés ugyanis, épp a fent említett okok miatt dőlt be...

Gábor Szabó Tuareg 2015.08.27. 05:08:34

@Komássy Ákos: Az elmúlt évben nem volt időm Kocsissal, meg a mindenféle pártjelvényű kollaborámsaival foglalkozni. Most már lesz, és erőm is hozzá.

Ne reménykedjetek Komássy, vége a jó világnak, lesz valódi ellenzék, az országban is, helyben is. Addig meg olvasgasd Monte Cristo történetét.

Képviselő-testületen találkozunk, és Számodra is lesz mondnivalónk. Készülj, hogy Neked is legyen, tudod a tévében hülyén néz ki a hebegés-habogás, gyorsan lejön a semmitmondó kamuzás ;)

Gábor Szabó Tuareg 2015.08.27. 05:11:57

Bocs a sajtóhubákért, most küldték át ezt a linket, korán van még ;)

vajdapeterutca 2015.08.30. 11:40:56

@koszorumagdolna:

Az általam ismert lakosok nem mondanak le arról, hogy beszélgessenek egymással, részleteiben megismerjék a legrosszabb helyzetben lévők problémáit, tudással és közös fellépéssel hozzájáruljanak az érdekvédelemhez. Több formája lehet ennek, szerintem nem dönthető el egyértelműen, melyik hatásosabb, próbálkozik mindenki, akinek igénye van a szolidaritásra és a közös fellépésre.

A helyi szocialista párt már a választások előtt szétesett, a kerület életére a legfontosabb hatása, hogy az elnök-képviselőjük egymás után kap fizetett megbízásokat a Fidesz-többségtől. Ez a blog sokkal inkább a szerkesztő produktuma, mint a párté, annak ellenére, hogy most megtudtuk, hogy a párt támogatja. Szocialista politikusok a legritkább esetben szólalnak meg itt, tavaly tapasztaltam, hogy a szocialista képviselő a megbízására vonatkozó kérdés és kritika elől Kocsis Máté és Sára Botond mögé bújik, mint bármely fideszes képviselő.

Igaz, hogy a kerületi civilek között én lettem (más témák mellett) a "Komássy-specialista". Szerintem nem felesleges ezen a téren sem a nyílt beszéd. A Komássy Ákos működése a Kocsis Máté működésének is olyan oldalait világítja meg, amelyek a fideszes képviselők működése alapján kevésbé láthatók. Azt is közhaszonnak gondolom, ha Kocsis Máté a jövőben úgy gondolná, hogy kevésbé éri meg Komássy Ákost fizetett megbízásokkal ellátni, mint korábban.

koszorumagdolna 2015.08.31. 03:36:10

@vajdapeterutca: Nincs jogom kétségbe vonni az általad ismert lakosságról alkotott véleményedet, ahogy jóhiszeműségedet és föltétlen szakmai kompetenciádat sem. Kétségtelen, h az én botcsinálta érdek-képviseleti tevékenységem, amely nagyrészt egy más, szűkebb rétegre szorítkozott, a tiédénél engem jóval mérsékeltebb optimizmusra tanít, s ezt különösképp sose - vagy legfeljebb csak az elesettjeinkkel gyakorolt irgalmasság óráiban - palástoltam el.

S bár sosem hagynám el őket, mégis azt kell mondanom, h ez a vékony rétegtársadalom, melynek túlnyomó része a kölcsönös törvénysértés egyfajta csöndes, a "feljebbvalóival" egyszerre cinkos és ellenséges demoralizáltságában él - épphogy permanens depressziója és depriváltsága okán - egyelőre nem képes arra, amit jegyzeted első mondataid állítanak. Az ugyanis, "...hogy megismerjék egymás problémáit, tudással és közös fellépéssel hozzájáruljanak a közös érdekvédelemhez" - ebben a szegmensben legalábbis - nem más, mint a valóságtól totálisan elszakadt vágykép, mely a többszörösen delegitimált élet- és lakhatási körülmények között lehetetlen is.

Persze lehet, h elméletben "több formája lehet ennek," s az is, h más rétegekben lassan felkeltődik némi "igény a szolidaritásra és a közös fellépésre." Azonban annak a - pláne itt a kerületünkben - nem elhanyagolható rétegtársadalomnak, melyet, a lassan bevett fogalommal "álbérlőnek" neveznek, s mely újabban a féllegitimnek is alig tekinthető menekültekkel kiegészülve, most már felbecsülhetetlen tömegben a bérházak "exterritoriális" területeire is beszivárog - lévén tényleges létformája a rejtőzködés - nemhogy szolidaritást, de még "békés egymás mellett élést" se áll érdekében kialakítani a közösségben, amelyben él.

Úgyszólván ugyanis semmiben sem fordulhat igazán sem az önkormányzat "illetékeseihez," de - ha épp közvetlen bajban van - a rendőrséghez sem. Mindkét említett "elöljárójával" ugyanis, egy kimondatlan és mélyen illegitim "szerződés" köti össze, mely csak addig érvényes, amíg ténylegesen "problematikus helyzet" nem adódik. Akkor ugyanis - néhány általam becsben tartott példa kivételével - kábé annyi esélye marad a túlélésre, mint a fészekből kiesett fiókának, és ez a tudat az ő életének és belső motivációinak minden pillanatát velejéig áthatja.

Ezért, és nem személyes sértődöttségből fájlaltam azt, h a - meglehet üggyel-bajjal, de - általam mégis csak képviselt, totálisan jogfosztott, megalázott és kisemmizett képviseltjeimmel senki sem vállalt szolidaritást a civil társak közül.

" Mostanáig viszont ez a bugyogó kondér nem nagyon lépett túl a kerület határain," - olvasom V.T.-től, a HVG frissen megjelent cikkében épp most, melynek általa említett okain érdemes elgondolkodni a mostani, szűkebb témánk kapcsán is.

Annál is inkább, mert sajnálatosan, a "hajléktalanüldözés első boszorkánykonyháján," a Kék Ponton és úgy általában a szegényeken, deviánsokon és menekülteken kívül, neki sincs egy szava sem a kerület legnagyobb problémájáról: a pusztulás szélén tántorgó, az ország legnagyobb egybefüggő századfordulós bérházkonglomerátumáról, s a benne élők válságos és kilátástalan élethelyzetéről.

S az, hogy ez a "bugyogó kondér" nem borult ki eddig - vagy ahogy V.T. írja, "mostanáig...nem nagyon lépett át a kerület határain," - nos annak okait én épp abban látom, h ez a speciális, az egész kerület helyzetét egy sajátlagosan súlyos ballaszttal megterhelő problémakör nem kap jelentőségéhez méltó szerepet sem a megátalkodott önkori, sem a - szerintem - balfasz ellenzék, sem a már említett, hangadó civil szereplők elképzeléseiben és tényleges vállalásaiban.

Ezért is, hogy "Az ünnep, a pofon és a szégyen," címmel megjelent cikket - mely egy valóban botrányos és szégyenletes ügy kapcsán ad hírt az itteni állapotokról - vegyes érzésekkel olvastam. Mert bevallom, nemcsak az önkori minden ünnepségünket elözönlő kiváltságosait nem szívelem, de a handabandázó ellentüntetők mindegyikét se igen, s mindazokat, akiktől csak a békés, felhőtlen ünnepi öröm mindenáron való megmérgezése telik csak ki. Mert elragadták ünnepeinket, s néha már pofoznak is bennünket, de a szégyen, barátaim, az mindannyiunké.

(Engedd meg,h a jegyzetedben fölemlített más fontos kérdésre most ne térjek már ki, pedig szűkebb témánk szempontjából se lenne ez érdektelen. Folytatnám még, ha nem dobsz mindettől egy hátast...)
süti beállítások módosítása