A mi Józsefvárosunk

409. Korrepetálás - 2. lecke

2015. augusztus 16. - Amijo

Kedves, rendpárti polgármester úr, akkor ahogy az első lecke végén ígértük, folytatjuk is a korrepetálást. Téma még mindig az ismeretlen Orczy-negyed, ahol mi élünk. Nem a “nép- vándorlók”, hanem mi. Józsefvárosiak. Ma különben vasárnap volt, ugye mindenkinek eszébe jutott a KDNP? Is.

csobanc_kosz1.jpg

Csobánc utca (Diószegi utca – Orczy út közti szakasz)
Környezetismeret 1. évfolyam, 2. lecke - Tanulói munkafüzet

A XIX. század közepén dűlőútként keletkezett külterületi utca. Véglegesen 1880 körül rögzült, 1883-tól már Csobánc utcaként említik, ezt a nevet 1897-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (F.K.T.) hivatalosan is rögzítette. Az Orczy úttól (tértől) a Kálvária térig és a Diószegi utcáig húzódó kis utca nevét 1967-ben meg nem változtatható, egyedi utcanévnek minősítették. (A Csobánc a Balaton-felvidéki tanúhegy-trilógia utolsó eleme – hátha ezzel kapcsolatban is vannak még hiányosságok…)

csobanc_kosz2.jpg

csobanc_kosz3.jpg

csobanc_kosz4.jpg

Előző leckénk végén elérkeztünk a Csobánc utca sarkára, ahol – az iskola falán – az elengedhetetlen „Józsefváros újjáépül” táblácska fogadja az arra járót. Meg csurig pakolt szemetes – ez így indításnak meg is teszi. Folytatásnak meg az iskola fala melletti csendélet (háttérben egy földig lenyomott, ámde szerencsére (még) üres szemetes)…

csobanc_kosz5.jpg

csobanc_kosz6.jpg

És már el is érkeztünk a Szeszgyár utca sarkához, ahol egy kedves „Segítsen kutyájának tisztántartani Józsefvárost!” felírat fogadja az arra járót. Mindez egy bűzlő, legyekkel teli, ezer éve nem ürített szemetes oldalán.

csobanc_kosz7.jpg

Aztán, hogy a tőlünk (meg a kutyáinktól) elvárt segítség egyértelműbb legyen, még egy táblácskával rásegítenek az előző feliratra, attól alig pár lépésre.

csobanc_kosz9.jpg

csobanc_kosz8.jpg

csobanc_kosz10.jpg

Itt kezdődik különben a Csonbánc utca megújult, húde szép, fejlődünk szakasza (lásd. Csobánc-házak) – méghozzá ezzel a szemetessel és az elmaradhatatlan táblácskával. De az itt már feltünedező fácskák töve se rossz. (Gondolom itt is a kutyáknak kéne segítenünk kitakarítani ill- tisztán tartani a betondézsákat…)

csobanc_kosz11.jpg

csobanc_kosz12.jpg

csobanc_kosz13.jpg

Ide már csak pár lépés az Orczy út, alig egy-két, a július eleji viharból itt maradt ággal, törmelékkel és csurig töltött szemetesekkel. Csak csendben és halkan azért azt még megje- gyeznénk, hogy ez a mostani túra elvileg a környék „legúribb” részén volt. Innen folytatjuk, polgármester úr...

(A képeket nagyobb méretben – meg még pluszba párat – feltettük fb-oldalunkra is, ott elérhetők teljes „szépségükben”. - a Szerk.)

***

Igyekeztünk sok képpel, kevés szöveggel elősegíteni a megértést. A képek 2015. augusztus 13-án délelőtt készültek a Diószegi – Csobánc – Szeszgyár – Orczy út és Kőris utca útvonalon. Később a negyed többi részét is bemutatjuk a polgármester úrnak. Csak hogy ne kelljen mindenütt “népvándorlókat” gyanítania, akik a szép, rendezett utcáinkon sátraznak, szemetelnek, őrjöngnek, lopnak és késelnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr707710256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása