A mi Józsefvárosunk

408. Korrepetálás - 1. lecke

2015. augusztus 14. - Amijo

Nos, az előző poszt alapján nagyon úgy tűnik, hogy derék polgármesterünknek kisebb- nagyobb hiányosságai vannak környezetismeret terén. A Palota-negyedben úgy ahogy még elboldogul, ám itt az Orczy-negyedben mintha kissé idegenül mozogna. A most induló felzárkóztató sorozatunkban dr. Kocsi Máté polgármester úrnak kívánunk segítséget nyújtani, hogy tőle oly távol eső, egzotikus vidékeket is megismerhessen, ahol mi élünk. Nem a “népvándorlók”, hanem mi. Józsefvárosiak.

dio_kosz0.jpg

Diószegi utca (Kőris utca – Csobánc utca közti szakasz)
Környezetismeret 1. évfolyam, 1. lecke - Tanulói munkafüzet

A XVIII. század végén kialakult külterületi utca, mely a a Kálvária tér sarkánál kezdődik és az Orczy út és az Elnök utca találkozásánál ér véget. Reformkori neve Ó, vagy Régi utca (Alt Gasse), 1840 körül Örömvölgy utca (Frauen Thal Gasse); ezt a nevet 1874-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (F.K.T.) hivatalosan is rögzítette. 1945-ben Farkas István utca, 1953 óta Diószegi Sámuel utca. (Írják Diószeghynek is, csak épp úgy helytelen…) Lakóházainak döntő többsége még az 1800-as évek végéről maradt itt, és ez látszik állapotukon is. Ajánlott irodalom: Diószegi Sámuel utca, avagy az Örömvölgy utca.

dio_kosz1.jpg

dio_kosz2.jpg

dio_kosz3.jpg

Jobbra, a Diószegi utca disztingváltabb felébe indultunk el a nem egészen újjáépült omladozó szeszgyári kerítés mentén. (A másik irányba egyszer már járt a polgi, amikor átadta a bádogrendőrséget…) Rögtön szembeötlik az első két fa, illetve az ő tövük. A Kőris utca sarka közelében álló első fa alatt a Miller-féle sörösüveg és a döglött galamb könnyen felismerhető, de hogy a nagy és hosszú micsoda, arról fogalmunk sincs, de régóta itt díszeleg... (A július eleji viharból ittmaradt ág és törmelék már szót sem érdemel.)

dio_kosz5.jpg

dio_kosz6.jpg

Húgyfolt, szőnyeg és szemeteszsák. Ez utóbbi nem üresen, viszont igen büdösen. A szőnyeg ugyan némi gyanakvásra ad okot, de mégsem hisszük, hogy afgán vagy szíriai megélhetési bevándorlók cipelték el egészen idáig.

dio_kosz8.jpg

dio_kosz9.jpg

dio_kosz10.jpg

Egyik fa alatt szétvert tévé (nem ma került oda), másik alatt szintén szétvert monitorok, majd – már majdnem az iskolánál – egy szemetes. Egy megtömött, büdös, legyekkel teli szemetes, polgármester úr.

dio_kosz4.jpg

És már el is érkeztünk a mai sétafikánk utolsó állomásához, a Csobánc utca sarkán álló patinás iskolaépület elé. A Diószegi utca felé néző bejárata előtt – az utolsó fa tövében – szintén patinásnak tűnő szemét és kosz. Innen folytatjuk, polgármester úr...

(A képeket nagyobb méretben feltettük fb-oldalunkra is, ott elérhetők teljes „szépségükben”. - a Szerk.)

***

Igyekeztünk sok képpel, kevés szöveggel elősegíteni a megértést. A képek 2015. augusztus 13-án délelőtt készültek a Diószegi – Csobánc – Szeszgyár – Orczy út és Kőris utca útvonalon. Később a negyed többi részét is bemutatjuk a polgármester úrnak. Csak hogy ne kelljen mindenütt “népvándorlókat” gyanítania, akik a szép, rendezett utcáinkon sátraznak, szemetelnek, őrjöngnek, lopnak és késelnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr97705160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása