A mi Józsefvárosunk

Vakmajom augusztus húszról [146.]

Csak hogy legyen mivel összehasonlítani.

2021. augusztus 23. - Amijo

A magyar állam alapításának 3 napos kormányzati ünnepére szervezett nyitónapi parádéról már esett szó itt nálunk is. Ahol volt minden: guruló turul, Szent István, csodaszarvas, kigyúrt rabszolgák, sámánok, olcsó sör stb. Mindez büszke és erős keresztény államunk alapításának ünnepén… A rokon észtek kicsit valahogy másképp ünnepeltek, szintén augusztus 20-án. Nézzük mit ír erről Vakmajom.

aug20-2021b.jpg

Nyelvrokonok államiság-ünneplése

Estonia celebrates the 30th anniversary of the restoration of independence. (estonianworld.com

Észtország is augusztus 20-án ünnepelt, 30 éve nyerte el újra az állami függet- lenséget és szabadult fel a szovjet gyarmati sorból és a kommunista diktatúra alól. Van mit ünnepelni. Húshiány és kenyérért való sorbanállás a múlt, ahogy szocializmusban dukál, EU-, eurózóna- és NATO tagság a jelen, kapitalizmus és parlamentáris demokrácia világelső digitalizált állammal, világszínvonalú közoktatással, virágzó vállalkozói kultúrával, rengeteg észt alapítású, globális sikerű magánvállalattal sok tíz milliárd euró piaci értékkel (Skype, Bolt, Wise stb.), és finnhez öles léptekkel közelítő életszínvonallal persze van még mit behozni, és ott sem fenékig tejfel, de honnan hova.

Beszédes különbség, hogy a magyar államiság ünnepén eközben szó sincs a modernitásról, 21. századról, piacról és digitalizációról, meg mindent elsöprő globalizációról, szolgáltató államról – a rendszer önképi megjelenítése a kigyúrt rabszolgák által kötéllel húzott turul, meg a fém csodaszarvas, meg sámánok, alávetett nők, ásatag vízionált sosem volt múlt, zagyva keletnek elmebetegje, tisztára mintha Koppány négyelte volna fel Istvánt, bámulhatod a kiállított fémcsodatehén seggét a millenáris giccs árnyéktalan lebetonozott placcán, ahol fel kéne törni a követ.

Tessék választani.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6416668732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása