A mi Józsefvárosunk

537. Festett falak (1)

2016. augusztus 04. - Amijo

És akkor most a megint szétvert Karácsony Sándor utca után, következzék egy jó hír. Pontosabban, egy első pillantásra jónak tűnő hír. Másodikra azonban már nem is tűnik annyira annak, max. csak pár jó ismerősnek. Az önkormányzat honlapja szerint ugyanis tűzfalak felújítására, hőszigetelésére és kifestésére pályázhatnak kerületi társasházak. A képviselő-testület június 2-i (!) döntése értelmében önrész vállalása mellett a nyertes társasházaknak anyagi támogatást nyújt az önkormányzat – írják.

tuzfal1.JPG

Festett tűzfal Józsefvárosban (fotó: jozsefvaros.hu) ...

És akkor most idéznék: "A keretösszegből pályázat útján azok a társasházak számít- hatnak vissza nem térítendő támogatásra, akik szeretnék tűzfalaikat hőszigeteléssel ellátni, valamint egy alapozó festés után azokat művészi szintű, – főként magyar népmesei – motívumokkal díszíteni.”

Aha, Józsefváros városképének további szépítése érdekében népmesei motívumok. Esetleg matyóhimzés? Komolyra fordítva, az eredeti ötlet – lásd.: Erzsébetváros, ott 2013 óta fut hasonló program – jó, de. Mert ugye mindig van egy „de”. Tételezzük fel, hogy most nem egy-két haveri ház „megtámogatásáról” van szó, hanem egy valós szépészeti prog- ramról, ahol házak tűzfalai újulnak meg - még ha népmesei motívumokkal is. Szigetelik, megfestik a tűzfalat – és ha szerencsénk van, még szép is lesz.

garay_tuzfalrehab3.jpg

garay_tuzfalrehab2.jpg

... és Erzsébetvárosban. Van különbség? Árnyalatnyi. (fotó: Neopaint)

És a homlokzat? Vagy esetleg csak felújított homlokzatú házak tűzfala festhető meg? Ha nem, akkor meg elég furán veszi ki magát egy rohadó, hámló vakolatú homlokzat (és házbelső) mellett egy vadiúj tűzfalkép. És ezeken – a Palotanegyeden kívüli – a siralmas állapotokon a legszebb tűzfalkép sem segít. Maximum csak elfed. Úgyahogy.

Ezeket meg már tényleg csak mellékesen kérdeném:

  1. Ki fest? Maga a társasház kalákában? Vagy minden pályázó szerez egy-egy festőt, céget, csapatot, aztán hajrá?
  2. Miért pont népmesei motívumok?
  3. Tűzfal-alapozás, szigetelés is benne van a 10 millióban? (mert akkor ez nagyon karcsú, 1 vagy 2 kisebb ház tűzfala elviszi a teljes összeget).
  4. A június 2.-i döntésről miért csak július 28-án számol be az önkormányzat honlapja? (miközben a képek szerint már van is kész tűzfalfestés..).

***

A szomszédos Erzsébetvárosban egy Neopaint nevű profi csapat az önkormányzattal közösen végezte a Tűzfalrehab programot. A falfestések témáit a Neopaint találta ki, ezeket egyeztették az önkormányzattal és a házzal. A tervezést is ők csinálták, amit később a főépítész iroda engedélyezett (amennyiben elfogadta). A költségek úgy oszlottak meg, hogy az állványozás, alapozás, festés költségét az önkormányzat állta, a festéket egy szponzoráló cég adta. Néhány elkészült, erzsébetvárosi kép 2013/14. évi árai: Akácfa utca 54. (nettó 1.850.000 HUF az önkormányzat része), Király utca 11. (1.350.000 HUF), Rumbach Sebestyén utca 10., itt két kép van, a nagyméretű 6:3-as 4.850.000 HUF, a Sissy kép 1.850.000 HUF. A Madách gimnázium udvarán a szemközti társasház fala (5.550.000 HUF) és a Wesselényi utca 30. (1.250 HUF).

A Szerk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr688945384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása