A mi Józsefvárosunk

Visznek mindent, erőből [421.]

Mert csak. Mert megtehetik.

2024. május 06. - Amijo

Megszavazta a parlament: állami tulajdonba kerülnek azok a józsefvárosi bérlakások, amiket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bővítéséhez nézett ki a kormány. (444.hu)  

Egy hete szavazta meg a Parlament azt a törvényjavaslatot, amely alapján az állam a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) részére 10 józsefvárosi ingatlant, köztük emberek otthonát sajátítja ki. Az államosítás a Diószegi Sámuel utca 18-tól 28-ig terjedő páros számozású házait, a Dugonics András Általános Iskola és Gimnázium épületét, a Sárkány utca 1-et és 5-öt utóbbi egy hulladékudvar , a Korányi S. utca 20-at és a Dugonics utca 11-et érintené.

nke_allamositas.jpg

„Kocsis Máté tervez egy olyan módosítót, amely december végéig tolná ki ezt a határidőt, de az semmit nem oldana meg. Szeretnénk, ha az emberek elhelyezésének feladatát az önkormányzat kapná meg. Célunk, hogy az érintett lakókat Józsefvárosban helyezzük el állami pénzen, a számunkra is elfogadható határidő pedig 2026. június 30. lenne” — mondta Pikó András a HVG-nek.

A kérdéses házakban 200 család lakik, akiket ki kell költöztetni. Az egyetem új kampuszát Mészáros Lőrinc cége építheti fel, huszonnégyezer négyzetméteren, 33 milliárd forintért. És történt mindez a lakók és az önkormányzat tiltakozása ellenére. Mert csak. Mert meg- tehetik. Most az érintettek Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá ezt a törvényt.

*

Pikó András szerint annak ellenére döntött a kisajátításról az Országgyűlés, hogy több ezren írták alá az ez ellen tiltakozó petíciót és hogy kiderült, nincs az államnak józsefvá- rosi lakható lakása, legfeljebb egyetlen (!) család számára. Korábban az NKE elmondta: nem tervez fejlesztést az érintett tömbben. Emellett Józsefvárosnak kész terve és elindult közbeszerzéseik voltak, ez a DIÓ2030 program, ami minőségi lakhatást, köztereket és zöldet adott volna az ott lakóknak. (via Hírklikk)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4418398123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása