A mi Józsefvárosunk

486. Testületi ülés volt (7)

2016. március 05. - Amijo

07.jpgJóestét. Mint arról előző posztunkban CBFM már beszámolt, csütörtökön (március 3-án) megint ült egyet a képviselő-testület, az ülésen a polgi sza- vazásra bocsátotta a Szigony utca nevének levédéséről szóló előterjesztést. Aztán az lett az eredmény, ami a képen is látható. A napirenden többek között még telek és lakások eladása szerepelt, szavaztak emléktáblákról és az óvodai körzetek módosításáról is a képviselők.

Az erről készült videót lentebb lehet megnézni, azoknak meg, akik eddig még nem hallottak róla, külön: az önkormányzat meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, az alpolgármester kifejezetten készséges volt* a lakhatási mozgalom aktivistáival, akik a korábbi rossz tapasztalatok miatt még nem tudnak felhőtlenül örülni.

Észrevétel:

Most, hogy a kilakoltatási moratórium – elsősorban a szívós és határozott civil fellépésnek köszönhetően – májusig meghosszabbodott, ideje lenne ismét napirendre tűzni a bérházak erősen leromlott állagának kérdését is, hisz (a felújítási munkálatok után is) beázó, emberi lakhatásra alkalmatlan nyirkos odvak és az egész, drog- és poloskafertőzöttségtől sújtott önkormányzati bérlakásállapotok semmit se javultak a kilakoltatások felfüggesztésével.

És persze csak azért, mert a még ilyen körülmények közötti lakhatással is beérni kényszerülő, kiszolgáltatott társaink - akik szinte kivétel nélkül e körülmények okozta különféle kórságoktól szenvednek - már szólni sem mernek emiatt a bérbeadó-önkorinak, mi, személyesen megbízott képviselőik, nem hallgathatunk erről. Az épp egy évvel ezelőtti kesztyűgyári fórum követelései - ahol maguk a lakók mutathatták be a felújítás utáni(!) tarthatatlan állapotokat - mára semmit nem vesztettek érvényükből, sőt, a helyzet csak jelentősen rosszabbodott azóta. (Folyt. köv.)

Budaházy Gusztáv, március 3., 13:09

***

*Komment a fészbukról: Komolytalan ez az egész cirkusz. Kocsis és Sára túllicitálják egymást a hazudozásban, az alpolgármester e cikkben szereplő egyetlen állítása sem igaz - aki ismeri a történéseket és a folyamatot, jól tudja. Kocsis Máté már többször, több ügyben túltolta a biciklit, majd felöltötte az emberibb arcát, azonban az idő mindig azt bizonyította, hogy politikai céljait tekintve eltökélt és kegyetlen. Hogy Sára alpolgármester mennyire hiteltelen, azt pedig a Magdolna utcai kilakoltatások idején, majd a Gólya rendezvényén tett nyilatkozatával és ígéreteivel, majd a képviselő testületben – házon belül, harcostársak között – megtapasztalható "minden marad a régiben" hozzáállása példázza. Tapasztalat, hogy nem lehet egy szavukat sem elhinni, inkább el kellene kezdeni a leváltásukra irányítani a megnyomorított lakosság figyelmét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr788446646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2016.03.05. 20:42:12

CBFM ellenzéki politikusként viselkedik, ez jó. A blog támogatja őt ebben, ez jó.

Komássy elnök-képviselő visszavonult a családba, kivonult a közéletből? Vagy végleg átállt a többségi hatalomhoz? Vagy a közéleti tevékenységet úgy értelmezi, hogy a fészbukján engedi megosztani a párt támogatásával is készült blogposztokat?

CBFM szerint ezek improduktív kérdések, szerintem pedig nagyon is relevánsak: a közélet fejlesztése azzal kezdődik, hogy a szükséges szerepek elárulását és a helyzetükkel visszaélő politikusokat megnevezzük.

Olyan vélemény is van, hogy a baloldal újraépülése anélkül reménytelen, hogy a rajta élősködők fölött a saját szimpatizánsaik szemet hunynak. Elszívja az erőforrásokat, ahogy Komássy képviselői fizetése és tanácsadói fizetéskiegészítése, és hiteltelenné tesz, "benyálaz" mindent. Ha elege van a közéletből, lemond, átengedi a munkát és a vele járó jövedelmet a nála jobbaknak, az más, onnantól élhet magánemberként. Szóval Komássy miért elnök és képviselő?

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2016.03.06. 10:23:19

@vajdapeterutca: jajj, hát a PÉNZÉRT, mi másért...a többiek meg várják a sorsuk, hátha leesik nekik is valami kis konc...
remélem a következő választáskor ákoska már narancsszínben indul, megmutatva igazi politikusi kötődését:a PÉNZHEZ

vajdapeterutca 2016.03.06. 11:16:57

Kiugrott szocialista tisztviselőre szerintem már nincs kereslet a kerületi Fideszben. Máté szemében akkor van értéke, ha ellenzéki vezetőként passzív vagy egyetért a többséggel.

Komássy Ákos a kampányban magát a polgármester legveszélyesebb kihívójának nevezte, miközben alig kezdeményezett, az éles témákat kerülte, a hagyományos baloldali témákban a polgármester kezére játszott, az ilyen szavazókat nem kereste.

Szociális, lakhatási, oktatási ügyekben alig kritizált, miközben az önkormányzat hanyagul tervezett és végrehajtott EU-s pénzszerző programját dicsérte. Konkrétan, miközben a kampányban Máté a lakástulajdonosoknak a bérlők visszaéléseiről és a kilakoltatási terveiről beszélt, Ákos nem mobilizálta a bérlőket, nem beszélt az önhibán kívüli eladósodásról, és arról, hogy a rossz vagyonkezelés és szociális szolgáltatások is hozzájárulnak az eladósodáshoz.

(A Fidesz nem más pártbelieket, hanem párton kívülieket keresett az elmúlt években. Így lett fideszes képviselő Gondos Judit, akinek a "civil egyesülete" a Kék Pont elleni demonstráción kívül sem előtte, sem azóta nem hallatott magáról, rajta kívül más tagról sem tudni, a demonstrációt is Kaiser József képviselő és a polgárőrök segítségével szervezte. A Teleki téri egyesület is a Fidesz hatalmon maradását segítette a pártkampánnyá alakított átadási ceremóniával, és azzal, hogy visszaigazolta a szegények kihagyását a tér megtervezéséből és működtetéséből.)

koszorumagdolna 2016.03.06. 16:10:37

A mára, magát Komássy-specialistává kiképzett @vajdapeterutca-val természetesen nem az a bajom, h tollhegyre tűzi a nem kellően aktív mszp-vezetőt, hanem, h kritikai szemlélete bizonyos témákra-személyekre - melyek nem is föltétlen politikusi-hatalmi tényezők - következetesen nem terjed ki. (Erről az általa /is/ szerkesztett 8ker fb-oldalán - ahol nevesítve is felsoroltam ezekből néhányat - némi vitába is keveredtünk egymással.)

Itt és most azonban egyetlen mondatát emelném ki, melyben írottakat nem föltétlen csak K. Ákosnak ró fel, s mely mélyen jellemzi a mostani, magát baloldalinak tekintő civil ellenzék általa is képviselt szemléletét, s melyről szólván Bibó István egy (ritka) vicces jegyzetében így fakad ki: '...kritikai attitude-jüket erősen behatárolja doktrinér, sőt dogmatikus szemléletük, s valahogy általában is mélyen azt hiszik isten állatkertjéről, h 'anima naturaliter baloldaliana...'

Nos, h az általam kipécézett mondatot se feledjem, azt ide is másolom a fenti jegyzetéből:"Ákos nem mobilizálta a bérlőket, nem beszélt az önhibán kívüli eladósodásról, és arról, hogy a rossz vagyonkezelés és szociális szolgáltatások is hozzájárulnak az eladósodáshoz."

Ezzel a mondattal nem az a baj, h - feltehetően némi joggal - Ákost is kritizálja vele, hanem, h vajdapeterutca-ban fel se merül annak lehetősége, hogy - ó, boldog-balga baloldal! - az önkoris bérlők rétegtársadalma nemcsak "eladósodott bérlőkből," jogcímnélküli lakókból, vagy a senkiföldjén lébecoló "továbbalbérletesített" páriákból áll, hanem a - mondjuk csak ki! - az általuk /is/ s a helyzetüket rendezni képtelen, s bérbeadó-önkori által is kaotikussá vált ök-i bérlakáshelyzet ún. konszolidált életvitelű többségéből is, mely legalább akkora és oly mértékű áldozata ennek a csődközeli, működésképtelen helyzetnek, mint az általuk felkarolt kisemmizetteké.

Persze ehhez ismerni kéne némileg a bérházaknak a végsőkig elszegényedetteken túli-kívüli világát is, azokét, akik pl., "szerény hajlékaikban," maguknak s családjuknak képtelenek a napi önregeneráció minimumához szükséges körülményeket megteremteni, s akik elkeseredettségükben - a hatalom által is gerjesztett szegényellenes légkörre még rá is licitálva - csak a széljobb mindent felemésztő pokoltüzéhez fújják az éltető szelet.

Azt pedig, h e tarthatatlan helyzet rendezését most - a bérházi struktúra teljes spektrumának ismerete nélkül felkaroló külső civil szerveződések, akik pl. 300 üres lakásról beszélnek jvárosi vonatkozásban - mért övezi mind nagyobb ellenérzés a bérlői réteg, már említett,"konszolidáltnak" is nevezhető szegmenséből, nos, arra a következő részben szolgálnék további adalékokkal. (Addig is várom a szokásos "objektív" érveket az ármánykodásomról és együttműködésre való képtelenségemről.)

vajdapeterutca 2016.03.06. 16:39:30

Az 5 fő nem fideszes képviselőből 2 fő aktív, 3 fő nem. A passzívak egyike Kocsis Máté legveszélyesebb kihívójának nevezi magát, évek óta ő a többség által legjobban fizetett ellenzéki politikus, őt hívják Komássy Ákosnak. Ez hivatkozási alapot jelent a polgármesternek a politikája helyességének igazolására, amivel ő többször élt is. Az elnök-képviselő a havonta vagy ritkábban tartott testületi üléseken kívül gyakorlatilag nem vesz részt a nyilvános közéletben.

Mindez hozzájárul a levegő elszívásához az ellenzéki politizálástól a párton kívül és belül. Az ellenzéki politizálásnak nyilván számos más baja is van, szólnak érvek amellett, hogy ki kell mondani, hogy a kerületi MSZP-ből Komássy Ákossal soha nem lesz semmi.

Nem kértem és nem kaptam Komássy Ákosra senkitől "kilövési engedélyt", mint pár hónapja voltál kedves feltételezni rólam. A véleményemre és az érveimre magamtól kérek engedélyt.

A szociális, lakhatási, oktatási, vagyonkezelési, városrehabilitációs ügyek minden bérlőre, és általában a társadalom sérülékenyebb részére vonatkoznak, akik a baloldali politika hagyományos célcsoportja. Alacsony közéleti részvétellel, erre kell differenciált témákat és cselekvéseket kitalálni annak, aki mobilizálni akarja őket.

koszorumagdolna 2016.03.06. 20:55:29

Nem, vajdapeterutca, valóban nem gondolom komolyan, h valaha is bárkitől "kilövési engedélyt" kérnél bármelyik ellenfeledre, vitapartneredre is. Ám ez az egy, amit csak léha tréfának szántam, akkor is és ma is.
A többit viszont - amihez kétségkívül csak dobbantónak használtam az mszp-s képviselőre vonatkozó, folyton vissza-visszatérő kritikádat - úgy, mint a véd- és dacszövetségek mindenek felett állásának "alaptörvénye," vagy a nemzedéki diszkriminációra való erős késztetés megléte, mely semmiben nem jelentéktelenebb a többi, tájainkon honos diszkriminációs késztetésnél - nos, minderre, igenis, valóban gondoltam akkor, amikor TÉNYEKET CSATASORBA ÁLLÍTÓ ÉRVELÉSEMMEL SZEMBEN, LANGYOS, KINCSTÁRI ÁLTALÁNOSSÁGOKAT SORAKOZTATSZ FEL ÁLLÍTÁSAIM CÁFOLATÁRA.

Itt és most nem sorolom föl ezeket, hisz ezt már megtettem másutt, sokkal bővebben is. És az, h mindezt - az itt legalábbis - leggyakoribb és szinte monomániásan legkövetkezetesebb témáddal kapcsolatban tartom fontosnak megjegyezni, nem más, mint a bibliai "szálka és gerenda" esete, mely - s ez is bibliai - hasonlatos a "teve és a tű fokának" bonyolult viszonyához, már, ha netán egy "igaz embert" akarnál találni Thébában...

koszorumagdolna 2016.03.06. 21:10:45

@koszorumagdolna: bocs, de kissé rábasztam az idézgetésre; a tevés ugyanis úgy hangzik, h "könnyebb a tevének átjutni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni a mennyeknek országába." Az összes thébaitól és persze vajdapeterutca-tól is elnézést kérve, csak azt tanácsolhatom: ha régi mondásokkal akarsz dobálózni, próbálj a Bibliánál közelibb, lehetőleg a köznapi életből venni példát...

szemésfül 2016.03.11. 23:11:14

csak egy pontosítás: Sára nem a Gólyában igérgetett, hanem az Aurórában, január 28-án, a Kettős Mérce szervezésében volt a Szegény vagyok maradhatok? című nagyon forró hangulatú, izgalmas lakhatási fórum. Az AVM és a Közöd is előadót ültetett a doboz asztalokhoz, az ügy doyenje, Havas Gábor mellé. 1/4 10-kor nem lehetett még a közönséget kiseprűzni a teremből.
Az egész beszélgetésről videofelvételt találsz a Kettős Mércénél.
süti beállítások módosítása