A mi Józsefvárosunk

Bontandó bérházakról VIII. [252.]

Kálvária utca 26., Karácsony S. utca 5., 6. és 10.

2022. július 23. - Amijo

Józsefváros módosításokkal elfogadott vagyongazdálkodási terve szerint már bontandónak ítélt önkormányzati bérházakhoz. Most a Kálvária és Karácsony S. utcai házakkal folytatjuk a felsorolást, csak hogy maradjon valami nyomuk… (Emlékeztető: 130 teljes bérház közül 29-et bontásra, 7-et funkcióváltásra jelöltek, 50 bérház vár szerkezeti felújításra, ill. 7 esetében még vizsgálják a lehetőségeket.)

*

Kálvária utca 26. (Hrsz.: 36062)

Szűcs György megrendelésére – egy korábbi, 1853-ban Zofahl-féle lakóház felhasználásá- val – 1888-ban tervezte és építette Schestauber János. A földszintes ház igencsak rossz állapotú (pl. kapualj aládúcolva), annak ellenére, hogy korábban némi részleges felújítás történt az épülten (kémény, ereszcsatorna). A Semmelweis XXI. Fejlesztési terület vonzás- körzetébe tartozik és bontásra javasolt.

kalvaria26.jpg

Karácsony Sándor utca 5. (Hrsz.: 35334)

1897-ben Urbányi Gyula tervezte és építette egyemeletes bérház a Teleki téri piactól néhány lépésnyire. Az építtető Klosé József sütőmester volt. Az ingatlant 1905-ben Gross Lázár Lajos vette meg, és vitte tovább a pékséget. Gross 1910-ben átépíttette és kibővít- tette újonnan szerzett tulajdonát, akkor került a ma már csak nyomokban olvasható „LAJOS SÜTŐHÁZA” felirat a homlokzatra.

karacsony5-1.jpg

karacsony5-2.jpg

karacsony5-3.jpg

A hátsó szárnya ma már csak részben lakott, a ház mostani állapotáról a képek sokat elárulnak, kár érte. A terv szerint az épület első két traktusát megőrzendőnek és fel- újítandónak jelöli, a hátsó szárnyat pedig bontandónak.

Karácsony Sándor utca 6. (Hrsz.: 35350)

1882-ben Pitoly János megrendelésére Schneider Endre tervezte és építette lakóház. Már 1897-ben tervezték, hogy a jókora telken a helyére egy 3 emeltes bérház épült, de az is csak terv maradt. Bár különleges építészeti értéket nem képvisel és kevesen lakják, bon- tása jelenleg kérdéses.

karacsony6-1.jpg

Karácsony Sándor utca 10. (Hrsz.: 35352)

A két utcára – a Karácsony Sándor utcára és a Lujza utcára (Lujza utca 9.) – nyíló föld- szintes lakóházról nem sokat tudni. Annyi bizonyos, hogy 1886-ban Hartmann Ábrahám (Ábris) bérkocsi-fuvaros volt a tulajdonos, tehát valamikor ekkoriban épülhetett – még a Karpfenstein utca 10. szám címen. (Meg még az is bizonyos, hogy egy 1906-os közjegyzői okiratban Hartmann Ábris státus/foglalkozása rovatában már az szerepelt: elmebeteg…)

karacsony10-1.jpg

karacsony10-2.jpg

Utcai homlokzata szép téglabetétes, ennek ellenére a terv szerint védettségre nem érdemes, különleges építészeti értéket nem képvisel. Állapota erősen leromlott, 2011-ben a telken hatósági határozat alapján elbontásra került a baloldali telekhatáron álló épületrész, ahol lefalazott üres lakások álltak. De azért még maradtak romok...

Ennyi volt mára, innen folytatjuk, szintén a Karácsony Sándor utcával. További szép estét.

LaMa

*

Bérlakás, bérházfejlesztés. A vagyongazdálkodási terv után elkészült Józsefváros 2022-2023 évekre vonatkozó lakásgazdálkodási terve is. Most már térképen is követhető a fejlesztések aktuális állapota – itt megtalálható a pontos címekkel, részletekkel, a közbe- szerzések eredményeivel, és a projekt aktuális állapotával.

A Vagyongazdálkodási terv központi eleme a bérház- és bérlakásfejlesztési program. Szintén ez a terv rögzítette a 130 db önkormányzati bérházzal, és az önkormányzati tulajdonú üres telkekkel kapcsolatos közép (2022-2024) és hosszú távú (2025-2029) elképzeléseket. Kijelölte a bontandó, a felújítandó, a funkcióváltásra javasolt, az épületszerkezeti felújítást nem igénylő bérházak körét. (via jozsefvaros.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr517889579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2022.07.25. 21:48:11

Ezeket a házakat jobb lett volna felújítani-karbantartani. Ugyanis a kisebb méretükkel, kertjükkel jó állapotban kifejezetten vonzó lakókörnyezetet tudnának nyújtani. Belvárosi környezetben jó, ha van a nagy házak között néhány kisebb, alacsonyabb is, mert az utcák és a többi ház több fényt kap. Ha ezeket a házakat lebontják, szinte biztos, hogy nagy házak kerülnek a helyükre, amivel a környék sokkal sötétebb lesz, az utcák, udvarok kevesebb napsütést fognak látni.
süti beállítások módosítása