A mi Józsefvárosunk

Volt ház, nincs ház 4. [85.]

Tömő utca 21. (Szigony u. 35.)

2021. február 10. - Amijo

Olvasva az előző posztot, feltűnt, hogy a valószínűleg nyomtalanul eltűnő Psota-ház fotójának jobb oldalán még belóg a képbe a Tömő utca 21. (Szigony u. 35.) alatti ház sarkának egy darabja. Amely már szintén eltűnt innen. Valamikor 2016 körül bontották le, helyén azóta is üres, fűvel benőtt telek áll. Volt ház, nincs ház – nem maradt más belőle, csak pár fénykép. Ejtsünk azért pár szót az eredetileg itt álló földszintes épületről…

tomo21-1.jpg

1872-ben Hild Károly tervezte és építette Lee György szabómester megbízásából. 1880-ban Farkas (Franz) Ferenc cipészmester vette meg a házat, tőle 1891-ben a Besztercebányáról származó Dobrik (Dobrick) Mihály és neje vásárolta meg az ingatlant. Budapesti Czim- és Lakjegyzéke szerint 1905-ben már az időközben megözvegyült Dobrik Mihályné az egyedüli a tulajdonos, aki 1908-ban vált meg tulajdonától.

Több tulajdonos után 1921-ben özv. Wolf Márkné vásárolta meg az ingatlant, aki 1928-ban Laykauf Károly építésszel kibővíttette a házat – valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, amikor komolyabban hozzányúltak az épülethez, melyben innentől fogva hosszú évtizedekig működött Wolf Márk és fia, Wolf Ödön gépészmérnök bádogos-, fűtés- és vízvezeték-szerelő cége. 1942-ben már Wolf Margit a tulajdonos, de a Budapest és környékének távbeszélő névsora szerint a Wolf-család cége még 1951-ben is itt működött, ekkor már központi fűtés, gáz- és vízvezeték-szerelést végezve. Aztán gondolom jött az államosítás, meg az IKV, majd legvégül a dózer…

Ennyit sikerült így nagyhirtelen kideríteni. És most persze megint lehet azt mondani – van is benne bőven igazság* –, hogy a földszintes, eleve randa és ráadásul teljesen lepukkant épületekért, komfort nélküli házakért nem kár. És azt is tudom, hogy merő nosztalgiázás- ból nem kell minden lebontott régi ház után krokodilkönnyeket hullatni – de azért azt csak megjegyezném, hogy ez a ház majdnem százötven évig állt itt, és tetszik nem tet- szik, de része volt egy tipikus, jellegzetes józsefvárosi hangulatnak és utcaképnek. Hát most már nem lesz az.

Jöhet helyére a Közép-Európa legnagyobb ingatlanfejlesztési projektjének is nevezett, csupaüveg Corvin-negyed…

a Szerk.

*

*Szerinted mit kéne tennie az önkorinak a komfort nélküli ronda házakkal:

a) óriási pénzekből fenntartani és toldozni-foldozni, hogy valamennyire élhetővé váljanak? (Egy eleve komfortosnak épült lakás szintjét soha nem fogják elérni)
b) Komfortos lakásokat adni a lakóknak, ezeket meg eldózerolni?
c) Odaadni az egészet a lakóknak, hadd rohadjon az ő fejükre?
d) Egyéb, éspedig:

(via Fügedi Ubul, az előző poszthoz)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1816423192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása