A mi Józsefvárosunk

Emléktáblát kapott Kertész Imre [278.]

2022. október 16. - Amijo

Múlt héten avatták fel Kertész Imre emléktábláját a Tömő utca 56. számú ház falán. Az önkormányzat állította táblán ez olvasható: „E házban született, és töltötte gyermekkorát Kertész Imre (1929-2016) Nobel-díjas író, a Sorstalanság című regény szerzője”.

kertesz_emlektabla1.jpg

A felirat ellenére azonban közel sem biztos (sőt!), hogy a Nobel-díjas író itt született, bár Kertész szülőházaként tekintett a házra, ahol apai nagyszülei éltek. (Megj.: nem igazán mutat jól a rossz állapotú, vedlő vakolatú házfalon a plexi v. üveg emléktábla. De ha koncepció...)

A Józsefváros Újság egy korábbi cikkében a Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János arról beszélt, hogy szülei a fiú születésekor egy Rákóczi úti sarokházban éltek az Alsóerdősor utcánál, majd az Elemér (ma Marek József) utcába költöztek. Az 1929-33 közötti világválság idején szülei és szintén kereskedő nagyszülei is tönkrementek, a szülők elváltak, az apa pedig a nagyszülőkhöz költözött a Tömő utcába, ahol a Munkácsy utcai internátusban tanuló Kertész sokszor meglátogatta, sőt, a nyarakat is ott töltötte. (via 168 óra)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5317955824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása