A mi Józsefvárosunk

Már bonthatják a Psota-házat [84.]

2021. február 07. - Amijo

Olvasom a jozsefvaros.hu-n, hogy lezárult a Tömő utca 23/A és 23/B sz. alatti épületek bontása miatt szükségessé vált cserelakások felújítására kiírt közbeszerzési pályázat, így már bonthatják is Psota-házat. A  2 ill. 3 emeletes Tömő utca 23/A  sz. alatti lakóház a Szigony utca (Szigony u. 24.) sarkán valamikor az 1900-as évek elején épült, sokat nem tudni róla, tervezőjéről és építőjéről semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár. Hátsó oldala a Szigony utcában történt bontások miatt már jó pár éve szabadon áll...

tomo23a1.jpg

És azt se sokan tudják, hogy ebben a nagy – mára már romos – sárga házban született a kolozsvári árva cselédlány, Dávid Ilona és a morva kocsigyártó famíliából származó Psota István leánya, Psota Irén (1929-2016), a nemzet színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. Tábla nem őrzi emlékét, és nemsokára maga a ház is eltűnik.

tomo23a2.jpg

Az épület sarkán már jó ideje kint van egy molinó, amely azt hirdeti, milyen lesz pár év múlva a környék, amikor már itt is irodaházak határozzák meg a városképet...

A házban 35 lakás van, ebből 19 volt lakott az eladás idején, a földszintes 23/B-ben pedig a 8 lakásból 4 volt lakott. Az eladásról szóló előterjesztés szerint a két épületért a becsérték szerinti legalább 431 millió forint bevételre számított az önkormányzat, amiből 293 millió forintot terveztek be a lakók elhelyezésére. A két épületet még az előző önkormányzat adta el a Corvin-negyed fejlesztőjének, aki itt építi fel a Corvin-sétány folytatását; a beruházó Futureal ígérete szerint – az épületek lebontása után – park lesz a helyükön kialakítva.

Lassan mindent elnyel a szingapúri hangulatot sugárzó Corvin-negyed: két régi házzal ismét kevesebb lesz. Eltűnik az egykori Józsefváros, eltűnik ami a múltunkból még megmaradt.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1616419522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása