A mi Józsefvárosunk

981. Korlátozás és segélyalap

2020. március 27. - Amijo

Ma reggel jelent meg a kijárási korlátozásról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Így aztán – ha kissé megkésve is – de holnaptól életbe lép kijárási korlátozás; és március 28-tól április 11-ig tart.  A döntés az ország egész területére érvényes, lakóhelyét ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el. Ilyenek például:

mullercecilia.jpg

  • munkavégzés,
  • vásárlás élelmiszerüzletben, piacon, gyógyszertárban, dohányboltban,
  • kiskorú gyermek kísérése,
  • egészségügyi szolgáltatás igénybe vétele, valamint hitéleti tevékenység,
  • egyéni szabadidős sporttevékenység, levegőzés (vagyis a hobbifutóknak, sétálgatóknak, kirándulóknak nem kell leállni, de csak egyedül vagy a velük egy háztartásban lévőkkel folytathatják, tisztes távolságban egymástól)
  • a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés
  • háziállat sétáltatása

Az Infostart összeszedte részletesebben, hogy mit jelentenek a gyakorlatban a korlátozások. (Megj.: remélhetőleg ez nem olyan propaganda-kamu lesz, mint az előző posztban tárgyalt reptéri „szigorú ellenőrzések”…)

Napi pozitív: Pikó András két napja az fb-oldalán tette közzé, hogy az önkormányzat létrehozott egy kerületi segélyalapot, amelybe Futó Péter, a Futureal tulajdonosa 20 millió forintot tett. Pikó a fizetéséből havi 100 ezer forintot ad az alapba, amelybe az önkormányzati képviselők nettó fizetésük 10 %-át adják minden hónapban a járvány elleni intézkedések költségeinek fedezésére. Az adományok gyűjtésére az önkormányzat egy elkülönített számlát jelölt ki. Továbbá az önkormányzat,

  • megerősítette a szociális ellátórendszert,
  • önkénteseket toborozott és készített fel,
  • zöld számot indított, amit 8 és 20 óra között lehet elérni, adott esetben segítséget felajánlani is lehet rajta,
  • valamint készleteket halmozott fel tartós élelmiszerekből a nyugdíjasklubokban.

Az idősklubokra építve a kerületet felosztották tíz körzetre, amelyekben megszervezik a rászorulók ellátását. (Lásd.: Szolidaritási alap nyílt az itt élőknek)

LaMa

P.s.: Müller Cecília jó tanácsai a kijárási korlátozás idejére. Mit csináljunk a gyerekkel? Lehet kutyát sétáltatni? És milyen lesz az idei húsvét? Müller Cecília, országos tisztifő- orvos elmondja az operatív törzs tájékoztatóján. Csak ínyenceknek!

Müller Cecília, 2020. március 25.: "Számos ötletes megoldás van arra, hogy az idősek lefoglalják magukat, ilyen a rejtvényfejtés például. De számos gyönyörű kézimunkát is láttam." A fenyegetőzés, a titkolózás és a gügyögés között kellene valamilyen operatív kommunikációs fókuszt találni. (via Lakner Zoltán)

***

A Polgármesteri Hivatal körzeti rendészei minden józsefvárosi lakcímen frissen hatósági házi karanténba került személyt felkerestek. A mai napon, az országosan elrendelt 4700 személyből 69 áll a józsefvárosi önkormányzat illetékességi területén hatósági karantén alatt. Közülük 8 igazoltan koronavírus által megfertőzött beteg, 44-en koronavírusos betegekkel korábban kapcsolatba került személyek, 17-en pedig külföldi tartózkodásról hazatért állampolgárok. (Pikó András polgármester)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4115564430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása