A mi Józsefvárosunk

949. Tényleg nem habostorta

2019. december 20. - Amijo

És a nemzetközi helyzet is tovább fokozódik. Pár nappal a béke meg a szeret ünnepe előtt itt az újabb balhé, a kiegyensúlyozottságra oly kényes, törvénytisztelő helyi Fidesz (itt azért érdemes ám visszaolvasni, vagy épp megnézni a Józsefváros korábbi számait!) toporzékol és Észak-Koreát emleget. Közleményük szerint "megdöbbentő és példa nélküli az a cenzúra és manipuláció, amelyet a Pikó András-féle Józsefváros Újság alkalmaz”.

ferencz_orsolya2019.jpg

Merthogy szerintük az ellenzék minden sajtóetikát felrúgott a most megjelent, második számmal, mert a lap úgy adta közre Ferencz Orsolya (kerületi önkormányzati képviselő és űrkutatási miniszteri biztos) írásban adott interjúját, hogy annak tartalmát – engedély és értesítés nélkül – átírták: a feltett kérdéseket utólag megváltoztatták, a válaszokból meg kiollóztak részeket. Szerintük.

Nos, az interjúban Ferencz Orsolya néhány állításához az újság szerkesztősége valóban dőlt betűs kommentárokat fűzött. Tóth Ákos, a lap megbízott főszerkesztője ezt azzal magyarázta, hogy – miután Juharos Róbert az ígérete ellenére visszalépett az interjútól – a képviselőasszonyt kérték fel, aki csak több nap gondolkodás után írásban (e-mailben) válaszolt a neki feltett kérdésekre. Ezt azonban valahogy épp lapzártakor tette meg, így a szerkesztőségnek már nem volt lehetősége visszakérdezni olyan állításaira, amelyek nem feltétlenül feleltek meg a valóságnak.

Ezért kell leülni az újságíróval. És időben, hogy legyen idő fordulni az anyagnak. A manipulációnak ezt a formáját nem lehet dokumentálni. Ferencz Orsolya tudta, mit csinál. (Nádori Lídia / Facebook)

Itt tartunk ma. Azt azért csak megjegyezném, hogy ha valakinek, hát akkor éppen a helyi Fidesznek kellene sokkal szerényebbnek, csendesebbnek lennie a kerületi újság ügyében. Jóval csendesebbnek és szerényebbnek.

Ennyit már, további szép estét mindenkinek. Akikkel pedig addig nem találkoznánk, azoknak boldog karácsonyt kívánunk!

P.s.: A Józsefváros aktuális lapszáma, amelyben a fentieken kívül azért még szó van a polgármesterek igencsak aggályos szabadságmegváltásáról, a decemberi lakossági fórumok legfontosabb témáiról, a közbiztonságról, a köztisztaságról, a lakáspolitikáról és parkolásról – innen tölthető le. (A 3. oldalon olvasható Tóth Ákos mindezzel kapcsolatos írása, a 10. és 11. oldalon pedig a Ferencz Orsolyával készített, vihart kiváltó beszélgetés.)

***

Tisztább választásokért lép fel a TASZ a józsefvárosi botrány után. „Mindannyian elvárjuk a választási szervek vezetőitől, hogy pártatlanul őrködjenek a választások tisztasága felett. Józsefvárosban mégis felmerült a gyanú, hogy a helyi választási iroda vezetője közre- működött az egyik jelölt kampányában” – áll a Társaság a Szabadságjogokért csütörtöki közleményében. Emiatt a TASZ javaslatokat küldött a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének. A VIII. kerület új polgármestere, Pikó András szerint az előző kerületvezetés részletekbe menően beleszólt a Józsefváros című önkormányzati újság szerkesztésébe, a lapban megjelenő cikkeket velük egyeztették. Még a helyi választási irodát vezető jegyző is tanácsot adott egy interjúhoz, amit az újraválasztásért induló volt polgármesterrel jelentettek meg a kampányban, hogy a helyi választási bizottság „ne találhasson fogást” rajta. (via HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr10015360486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása