A mi Józsefvárosunk

948. Az élet nem habostorta

2019. december 17. - Amijo

A nemzetközi helyzet meg egyre fokozódik. Pikó András korábban arról számolt be, hogy az átadás-átvétel során kiderült, a kerületi lap szerkesztőségének informatikai rendszerét törölték, de olyan gépek is voltak, melyeknek adattárolóit tüntették el. Mostanra kiderült ennek vélt oka is; Pikó tegnap a Facebook-on nyilvánosságra hozott két e-mailt, amelyet Nyerges Zoltán, a Józsefváros újság azóta távozott főszerkesztője a lap nyomdába adása előtt küldött el – többek közt – a Fidesz frakcióvezetőjének és a volt polgármesternek is; azaz a politikusokkal egyeztették az újság tartalmát megjelenés előtt.

jozsefvaros_ujsag2019.jpg

Pikó szerint a levelezés, amire a mostani informatikai átvilágítás során bukkantak, több kérdést is felvet:

  1. Mit keres a címzettek között Kocsis Máté frakcióvezető? Ha egy kerületi lap esetében a főszerkesztő szükségesnek tartja egyeztetni a tartalmakat a Fidesz egyik legfontosabb vezetőjével, a parlamenti frakcióvezetővel, mi lehet vajon a gyakorlat a fideszes sajtóbirodalom többi orgánumánál? Oda már kérdéseket is a pártközpontban írják? Ha a közpénzből finanszírozott helyi újságot a választási kampányban ilyen módon sajátította ki a Fidesz, akkor válik igazán érthetővé az állami média fideszes lenyúlása és az ellenzék kiszorítása onnan.
  2. Mit keres a címzettek között Rimán Edina, a Helyi Választási Iroda vezetője? Nyilván a korábbi gyakorlatnak megfelelően még jegyzői minőségében kapta meg a küldeményeket a szerkesztőségből és ez felveti a kérdést, mennyire lehetett ő pártpolitikától független szereplő az elmúlt években? De Rimán ekkor már a Helyi Választási Iroda vezetője volt, ebben a minőségében esküt tett arra, hogy őrködik a választás pártatlansága felett – ez az esküje hogyan volt összeegyeztethető azzal, hogy a fideszes frakcióvezetővel és polgármesterjelölttel közösen vesz részt a választási kampányban különösen elfogult Józsefváros újság „informális szerkesztőbizottságában”?

A kerület októberben megválasztott vezetője még megjegyezte, hogy valószínűleg az ilyen és hasonló esetek miatt ment annyira nehezen, hogy hozzáférést megkapjanak az előző vezetéstől. Mindenesetre rendőrségi feljelentést tesznek a lap szerkesztőségében történtek miatt, és Pikó magánjogi kártérítést is kezdeményez a volt főszerkesztő ellen. (A vizsgálat eredményéről Pikó András ma délelőtt tartott sajtótájékoztatót.)

P.s.: Dr. Kotász Kocsis azonban (tegnap legalábbis még) nem tartotta aggályosnak a nyilvánosságra hozott e-leveleket, szerinte ugyanis ő csak észrevételt fűzhetett a lap tartalmához. Ó, igen, így már egészen más. Csak az a baj, hogy nem igaz, lásd.: a mai Pikó-sajtótájékoztatón elhangzottakat…

Megj.: Azért az jó lenne, ha ugyanabba a szarba nem lépnénk bele, újra meg újra - Az új kerületi vezetés alatt megjelent decemberi Józsefváros lapszám is valahogy „furára” sikeredett, még a vállaltan balos Mérce is kifogásolja, hogy az első 7 oldalon Pikó András 8 fotón jelenik meg mindenféle szögből. Békési Zsuzsanna, Pikó András sajtókapcsolati munkatársa a Média1-nek azzal indokolta az első lapszám furcsaságait, hogy a Józsefváros Újság új szerkesztősége még kialakulóban van, ezért nagy volt rajtuk a nyomás, hogy akárhogy is, ki kell jönnie a lapnak. Az ilyen rohammunkának mindig ára van. (Index)

További szép estét mindenkinek.

***

Az önkormányzatnál – többek közt a Józsefváros szerkesztőségében is – rohamtempóban folyt az adatmegsemmisítés. (…) A Józsefvárosi Gazdálkodási Központnál lezajlott átvizs- gálás eredményeiből kiderült, hogy október 15-e és 29-e között a szerkesztőségben 2 db központi tároló eltűnt, 5 db számítógép adattárolóit eltüntették, két laptopot nem lehet beindítani, 2 számítógépet újratelepítettek, 1 laptopot pedig megvásárolt a volt főszer- kesztő. (via Mérce)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4415356238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása