A mi Józsefvárosunk

648. Auróra: Ennyi volt?

2017. június 30. - Amijo

Hát, az Aurórát már II. Miklós cár is megpróbálta betiltani, aztán abból is mi lett... (Konok Péter) 

Nyár van, meleg van, ismét felpörögtek az események, a Polgármester Úr ökle ismét oda csapott, ahová köllött! Két éve egy hasonlóan meleg nyári napon Kocsis Máté – utólag kiderült, hogy épp nem polgármesterként – őrjöngő, késelő menekülteket vizionált. Most meg, hogy hogy nem, polgármesterként azonnali hatállyal bezáratta az Aurórát*, amely – ezt lássuk be – nem volt kifejezetten egy kormánybarát hely. (Megj.: A TASZ szerint törvényellenes az Auróra bezáratása. Kíváncsi vagyok, hogy 1-2 év múlva, egy laza per során erről is kiderül-e, hogy ő mindezt nem is polgármesterként tette, hanem…)

aurora2.jpg

Visszatérve az Aurórához: drogterjesztésre és kereskedelmi engedély hiányára hivatkozva döntött a bezárás mellett a jegyző. Csakhogy az Aurórának volt engedélye, éppen csak ezt a tudtuk nélkül visszavonták. Van ilyen. Nálunk.

A kerületi rendőrkapitányság különben tegnap tartotta az évente esedékes közbiztonsági fórumát a polgármesteri hivatal tanácstermében, ahol folytatódott az Auróra bezárásának egyre bonyolultabb sagája. Minderről a 444 és a 8ker fb-oldala is tudósított. Ez utóbbi, több furcsaságot is tartalmazó részletes beszámoló itt olvasható.

Végül a rendőrség politikai felhasználása: a hozzászóló szerint ezt már nem moshatják le magukról. Maga a kormánypárt sajtója támadta az Aurórát és ünnepli a bezárását úgy, mint a kormánypárttal kritikus civilek ellehetetlenítését. A Magyar Rendőrség sokkal komolyabb és állandóbb dolog, a közrend pedig fontosabb téma annál, hogy bármilyen kormánypárt és képviselőjelölt kampányának szolgálatába állítsák. Alpolgármesteri és kapitányi válasz: kizárólag a törvények szerint és a lakossági bejelentésekre reagálva járnak el, a jegyző saját maga döntött az intézkedésről, a politikusoknak semmi ráhatásuk nincs. Az alpolgármester utalt arra is, hogy törvényesnek tartja a hely bezárását az alapján, hogy a vendégek egy része drogozott, de nem fejti ki, miért. (Ezt az Auróra közleménye megteszi, összefoglalva a jegyzői határozat indoklását, aki kíváncsi rá, nézze ott - A tudósító.)

*Az Auróra bezárásának háttere (index.hu)

  • Nem az Aurórát záratta be az önkormányzat, hanem az ott működő két kocsmát.
  • Az Auróra, ami valójában egy civil szervezeteknek otthont adó épület, tovább működhet.
  • Csakhogy a büfék bezárása komoly érvágás az Aurórának, a civil ház fenntartásához szükséges pénz jelentős részét ugyanis a vendéglátásból biztosították.
  • Az nem igaz, hogy az Auróra két vendéglátóhelye engedély nélkül működött volna, ahogy az sem, hogy bármi gond lett volna a működésükkel.
  • Ennek ellenére voltak előjelei annak, hogy a hatóságok el akarják lehetetleníteni a helyet. 

Hát kérem tisztelettel, így mennek itt minálunk a dolgok manapság.

CBFM - Józsefváros, Magdolna negyed

***

Az Auróra egyébként 2014-ben nyitott, és ugyanaz a Marom Klub Egyesület működteti, amely egykor a Király utcai Sirály Klubot is. A hely – amellett, hogy színházi előadások, beszélgetések, filmvetítések, koncertek és bulik is szoktak lenni – több civil szervezetnek is otthont és teret adott, köztük a Roma Sajtóközpontnak, a nyolcadik kerületi cigány gyere- kek képzését segítő Láthatatlan Tanodának.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6212631259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása