A mi Józsefvárosunk

279. Auróra Közösség

2014. december 03. - cbfm

02.jpgMivel az előző posztban – Buli a Népszínházban? – szóba került az Auróra (is), ajánlom mindenki szíves figyelmébe az Auróra és a Civil Kollégium Alapítvány közös felhívását!

Fedezzük fel az Aurórát, a környéket - alkossunk új közösséget a Józsefvárosban!

Az Auróra története 2014 nyarán indult. Egy nagy csapat önkéntessel elkezdődött a VIII. kerületben, az Auróra utca 11. alatt található ház felújítása, és a munka azóta is önkéntes alapon szerveződik. A feladatok ellátására munkacsoportokat alakítottunk ki, és ebben a formában együtt határoztuk meg az operatív működés folyamatait. Az épület három szintje három különböző funkciót lát el: a felső szinten komoly munka folyik, nyolc civil szervezet munkatársai dolgoznak itt, és egy tízfős co-working irodát is kialakítottunk. A földszint a társaságé, a közösségi programoké, itt beszélgetéseken, workshopokon, előadásokon keresztül válhatnak a résztvevők a ház életének részeivé. A pince klubhelyiség: kulturális eseményeket és szórakozást viszünk a föld alá, színházi előadásokat, koncerteket, bulikat szervezünk.

aurora2.jpg

A környékről

A nyolcadik kerület sokunknak ismeretlen volt, és az itt élő emberek számára idegenként költöztünk be, de azzal az eltökélt szándékkal érkeztünk, hogy ezen a viszonyon minél előbb változtassunk. Célunk, hogy az Aurórában megvalósuló programkínálattal, és az itt működő szervezetek aktív részvételével a lehető leghatékonyabban szólítsuk meg a helyieket, aktívan bevonva őket, az ő igényeikre is reagálva közösen alakítsuk a ház életét. Gyorsan kiderült, hogy igazán multikulturális közegbe kerültünk, és a hely számos olyan problémával küzd, mellyel a város más részein nem találkozunk.

A Civil Kollégium Alapítvány Helyi Erő - Helyi Forrás programjának keretei között a helyi szervezettségre, közösségi érdekérvényesítésre, a döntéshozatalban való hatékony részvételre irányuló közösségszervező programot indítunk az Auróra utcában. A projekt a közösségszervezés módszereivel igazi változást kíván hozni a közösség, az emberek szintjén. A lényeg, hogy nem saját programot fogunk megvalósítani, hanem a helyiekkel együtt, az ő vezetésükkel szeretnénk helyi ügyeket képviselni, tematizálni, megvalósítani.

Olyan önkéntesek jelentkezését várjuk tehát, akik érdeklődnek a közösségszervezés és a társadalmi problémák iránt, akik személyiségükkel, habitusukkal hatással lehetnek a csoport alakulására és „csinálni” is szeretnek, nem csak beszélni róla! Semmilyen előképzettséget vagy tapasztalatot nem várunk, a csoport bárki előtt nyitva áll.

Főbb feladatok:
● kapcsolatfelvétel, ismerkedés, majd interjúk készítése a környéken lakókkal
● közös csoport működtetése helybéliekkel
● találkozók, közösségi programok szervezése
● helyi civil szervezetekkel való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás

Amit a csoport ad cserébe:
● közösségszervező módszerek elsajátítása
● képzési lehetőségek
● baráti társaság, kapcsolatok építése

A jelentkezőtől egy rövid bemutatkozást kérünk, amiben leírja nekünk röviden, hogy ki ő és miért érdekli ez a lehetőség.

Email címünk: kozosseg@auroraonline.hu

CBFM - Józsefváros, Magdolna negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr906954653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása