A mi Józsefvárosunk

647. Mikor igen, mikor nem

2017. június 27. - Amijo

A polgi, mikor a Facebookra ír, akkor nem polgi. Hanem? 

Upppsz, az ellenség betett kezéről meg lábáról folyó történetmesélés közben majdnem lemaradtunk erről a hírről: újraindul derék polgink zaklatási pere, új tárgyalás lesz a Magyar Helsinki Bizottság kontra VIII. kerületi önkormányzat és Kocsis Máté perben. Emlékezetes, empatikus, csupaszív polgármesterünk még 2015 nyarán tett közzé az fb-oldalán egy menekültek ellen uszító bejegyzést, miszerint

"a nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen."

Csakhogy a helyszínről készült tudósítások és a közterület-felügyelet vezetőjének nyilatkozatai alapján kiderült, hogy a téren tartózkodó menedékkérők nagy száma és ellátatlansága ellenére sem volt számottevő rendbontás, késelés, jaj mindmeghalunk a téren. A Magyar Helsinki Bizottság így aztán beperelte Kocsist, az egyenlő bánásmód törvény ugyanis más még a polgármestereknek is tiltja, hogy védett kisebbségi csoportokra megbélyegző, velük szembeni előítéletek erősítésére, gyűlölet felkorbácsolására alkalmas, durván általánosító kijelentéseket tegyenek.

Nemzetünk és kerületünk nagy fia az elsőfokú tárgyaláson – igen frappánsan és igen bátran – arra hivatkozott, hogy ezügyben ő nem polgármesterként nyilvánult meg. (Szerk.: ismét kérdeném, hanem?) Ezt a Fővárosi Törvényszék ugyan nem fogadta el, de az ügy érdemi vizsgálatát sem folytatta le, mert szerintük a "népvándorlók" ellátása nem tartozik a polgármester és az önkormányzat feladatköréhez, így az fb-bejegyzés sem tartozott az egyenlő bánásmód törvény hatálya alá. Ezért tavaly ősszel az első fokú ítélet a zaklatás érdemi vizsgálata nélkül utasította el a Helsinki Bizottság keresetét. Akik fellebbeztek.

A most múlt héten kézbesített végzésből azonban kiderül, hogy a másodfokú bíróság megállapította: a Facebook-on Kocsis Máté mégis csak polgármesterként nyilvánult meg, és bejegyzései arra utaltak, hogy az önkormányzati törvényben biztosított rendelkezési jogosultsága alapján milyen intézkedéseket tett a menekültekkel szemben. Azaz: az egyenlő bánásmód törvény alapján az első fokú bíróságnak vizsgálnia kellett volna a zaklatás kérdését. A Fővárosi Ítélőtábla így hatályon kívül helyezte az első fokú döntést, és a per újraindul. Az első tárgyalási nap bő két hónap múlva, augusztus 31-én lesz a Fővárosi Törvényszéken.

Itt tartunk most, várjuk, hogy kiderüljön, a polgi mikor polgi, és mikor nem, és mikor zaklat, és mikor nem. További szép napot mindenkinek!

***

Elég volt az erőszakba, gyűlöletbe, mérgező mocsokba fulladt mindennapokból – A főszerepben újfent Ásotthalom polgármestere, a Jobbik alelnöke, Toroczkai László. Őt már ismerjük, mint a rossz pénzt, ő ennyire fasza csávó, és ez a mániája: a Facebookon szokott dicsekedni (ő is) azzal, hogy éppen milyen kapása volt. Már csak arra lennék kíváncsi, hol vannak a Fidesz-kormány elítélő nyilatkozatai a csicskapárt akciójával szemben. (K. Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6812623939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása