A mi Józsefvárosunk

580. Rohadunk tovább

2016. december 11. - Amijo

Pár napja került fel megint a 8ker oldalára egy fotó a Magdolna-negyed egyik házáról, ill. annak egyre látványosabb rohadásáról. A Dankó utca 20. szám alatti, EU-s támogatásból a Magdolna Negyed Program II. és III. ütemében többször felújított házról van szó már megint – korábban, még tavaly novemberben Budaházy Gusztáv már írt pár keresetlen szót a Magdolna Negyed programról a ház kapcsán (lásd.: Halottnak a beöntés).

danko20_2016.jpg

A helyzet azóta sem változott. Ja, de: a ház állapota egyre siralmasabb, a fenti kép tanúsága szerint egyre csak rohad tovább.

A Dankó utca 20. házat az önkormányzat több milliárdos európai uniós programjai keretében kétszer is felújították 2008 és 2014 között. A ma készült fotón látszik, hogy néz ki az utcai kapu körüli rész másfél évvel a második felújítás után. Nem a lakók tették tönkre, hanem a vizesedés, illetve a felújítás megtervezése, kivitelezése, műszaki ellenőrzése lehet a probléma. Miután az önkormányzat elköltötte a bérházak felújítására pályázott uniós pénzt, most már inkább eladná a bérlakásokat. Fotó: Strbik Ágnes (via - 8ker)

No persze, olvastunk ennél sokkal közvetlenebb beszámolókat is, a nyertes pályázatok, kivitelezési tervek és az elvégzett munkákról szóló beszámolók formájában. 2010-ben, amikor a Program első négy házában végzett munkálatokról az egyesület házfelelősei megírták a jelentéseiket – sajnálattal mondom ezt – ha csak feleekkora visszhang kísérte volna a szétbarmolt házakról szóló beszámolóinkat, talán most előrébb tartanánk. (Budaházy Gusztáv)

danko20_2016-1.jpg

Ugyanez messzebbről, ahonnan minden szépnek és jónak látszik...

És akkor – csak hogy örüljünk, mert arra aztán a képet elnézegetve tényleg nagy okunk van – álljon itt még egy összefoglaló részlet kommentek közül:

... Az pedig, hogy a Magdolna Programokat néhány, a Rév8 vezéréhez közelálló szakmai szerveződés – pl. a Magyar Urbanisztikai Társaság, az Építészfórum és mások – az egekbe magasztalták, elpalástolhatta ideig-óráig ezeket a "mulasztásokat," ám valamikor és vala- kiknek, mégis csak szembe kell néznie azzal, amivel sokezer lakónak már rég szembesülnie kellett. És akkor még szó sem esett, a nagyjából "Bérlői Kisokos" és "99-es Buszprojekt" szintű, úgyszólván teljesen elsinkófált és sokak szerint az idiotizmus határát súroló szociá- lis programokról, melyek "bűnmegelőzés" címén, jórészt hajléktalanok hajkurászásából és persze – egyebek mellett – a "Lélek Program"-ból is álltak. Ez utóbbi ugyan tényleg fontos szerepet tölt be hajléktalanügyben, de a projekt súlyos fogyatékosságainak nyilvános meg- vitatását – melyet tanult kollégáim részben már el is végeztek – nem lehet megkerülni. Az tehát, h az MNP-re, mára a "Patyomkin Program" kétes értékű "becenév" ragadt rá, aligha lehet véletlen...

Budaházy Gusztáv

***

A korrupciót hízlalják az országba ömlő uniós pénzek
Rendszeresen túlárazzák az uniós projekteket, és mindezt központosítva teszik – ez derül ki a Transparency International Magyarország-tanulmányából, amelyet ma mutattak be Budapesten. A hatóságok nem érdekeltek abban, hogy szigorúan ellenőrizzék a költéseket, így a túlárazás gyakorlatilag kódolva van a rendszerben.
Változatos módszerekkel nyúlják le az uniós milliárdokat
"Az unió által adott pénzeket általában közbeszerzés útján költik el. Ez a legkockázatosabb szakasz a korrupció szempontjából” – emelte ki Nagy Gabriella. Jellemző módszer a közbeszerzési kiírások testreszabása, finomhangolása a piaci verseny korlátozása céljából.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1212040967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása