A mi Józsefvárosunk

Lesz nagy meglepetés! [436.]

2024. július 05. - Amijo

Amikor a Fideszt ki akarták zárni az Európai Néppártból, Magyarbasi gyorsan kiléptette onnan rajongóit, akik így pártcsalád nélkül maradtak. Ezután még két frakcióval próbál- kozhattak, a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerekkel (ECR) és a francia Marine Le Pen irányította Identitás és Demokráciával (ID).

orban_eu2024.jpg

  1. Orbán decemberben bejelentette, hogy a Fidesz tárgyal az ECR képviselőcsoportjával, mert ahhoz kíván csatlakozni. Ezután a szövetség több tagja sietett leszögezni, a Fidesz felvételét alapvetően a magyarok oroszpártisága (a világ normális részén ezt tekintik háborúpártiságnak) miatt mereven ellenzik.
  2. A folyamat lezárásaként június 24-én Rómában felkereste az olasz miniszterelnököt, és amikor megkérdezte, fölveszik-e, Meloni leszögezte, hogy erről szó sem lehet
  3. Ezzel kiderült, hogy Magyarországnak immár biztosan nem jut érdemleges pozíció az EU (azaz „Brüsszel”) elfoglalni kívánt testülepeiben, és Magyarbasit ez mélyen felháborítja.
  4. Nyomban e kudarcos találkozó után az ECR felvette tagjai közé a magyarellenességéről elhíresült Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR, 5 európai képviselő). A mélyen indignált Kocsis Máté ezután sértetten kijelentette, hogy a Fidesz soha nem lenne olyan szövetség tagja, amelyben az AUR is ott lehet (az előkészítő szakaszban, amíg mindkét társaság csak puhatolózott, ez nem volt probléma).
  5. Amikor újságírók az ECR-t kérdezték erről a konfliktusról, Nicola Procaccini társelnök leszögezte, hogy erről nincs mit beszélni, mert a Fidesz (a párt) soha nem is kérte felvételét. Nincs is értelme ilyesmit kérni, amíg a belépni szándékozók ki nem nyilvánítják, „hogy támogatják Ukrajna honvédő harcát”.
  6. Június 30-án Orbán Viktor Bécsben új pártszövetséget alapított Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, hat képviselő) elnökével és Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel. Ennek érdekében Babis pártja (ANO, hét képviselő) kilépett az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból és annak frakciójából.
  7. Gyorsan bejelentette belépését a portugál Chega! (Elég!) párt (2 képviselő)
  8. Rövid távon nem csatlakozik a német szélsőjobbot összefogó AfD, de fontolgatja, hogy idővel esetleg átlép — mármint, ha a Patrióták lesznek annyian, hogy saját képviselőcsoportot alapíthatnak. (Közben flörtölnek az Ő Hazájukkal is.)
  9. A diadal lázában égő Deutsch Tompika frakcióvezető gyorsan kijelentette, hogy ez nem lehet probléma. Egy héten belül és jelentősen túllépik mindkét küszöböt (23 képviselő 7 országból).
  10. Ugyancsak magabiztosnak mutatkozott főnöke és ifjúkori barátja is. — Az új szövetség „hihetetlen tempóban nő”. A Chega! után hamarosan egy olasz párt is csatlakozik hozzájuk, és nagyon gyorsan az övék lesz a harmadik, majd a második legnagyobb képviselőcsoport Brüsszelben. Méghozzá a legnagyobb jobboldali frakció — amiből egyértelmű, hogy a Néppártot már nem tekinti annak. „Még négy-öt nap, és sokan meg fognak lepődni!” Alakuló ülésük július 8-án lesz — jelentette be Magyarbasi.
  11. Híresztelések szerint megpróbálták magukhoz édesgetni a Néppartból a Szlovén Demokrata Pártot (SDS), ők azonban úgy döntöttek, hogy maradnak. Igazán nagy dobás a lengyel Jog és Igazságosság (PiS, 27 képviselő) átcsábítása lett volna az ECR-ből. Látszólag ennek előkészületeként a PiS kérte, hogy az első EP-ülés előtt ne július 4-ig, hanem 8-ig regisztrálhassanak a csoportok.
  12. Villámgyorsan kiderült azonban, hogy a PiS-nek esze ágában sincs átigazolni, és csak azért kacérkodtak a Patriótákkal, hogy az ECR-ben több pozíciót zsarolhassanak ki maguknak.
  13. Kiderült, hogy a „valószínűleg csatlakozó” olasz párt a Salvini-féle Liga. Ők tényleg szeretnének belépni, de nem teszik, amíg nem látnak garanciát arra, hogy összejön a frakcióalakításhoz kellő számú tagpárt.

Mert ha nem, akkor bizony tényleg lesz nagy meglepetés!

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9218441417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása