A mi Józsefvárosunk

450. Izéke félmilláért

2015. november 26. - LaMaa

Az utóbbi hetekben többen, többször csodájára jártak a Karácsony Sándor utca – Teleki tér sarkán EU-s pénzből „létrejövődött” buszmegállói valaminek. Előbb – úgy október közepén – a 8ker az fb-oldalán posztolt hihetetlen fotókat az izékéről, majd a napokban az Átlátszó is utánament a dolognak. És rögtön ki is derült, hogy a 99-es vonalán az elkészült megállókért összesen 5 millió forintot fizetett az önkormányzat a tulajdonában lévő cégnek – valamiért, ami semmire sem jó. Mindenestre úgy gondoltam, megnézem már én is, és csinálok egy-két képet erről a legújabb józsefvárosi műremekről. Csináltam.

megallo1.jpg

megallo2.jpg

A helyszínen talált szépsárga, szépsárga, Csingacsguk táblája (bocs!) elárulja azt is, hogy amit épp bámulok, az egy „Kijelölt várakozóhely”, méghozzá ülőhelyekkel, támaszkodók- kal (?), eső- és napvédelemmel. Meghogy a „Mi buszmegállónk” az EU által támogatott „Budapest-Józsefváros, Magdolna Negyed Program III” „99-es busz kísérleti projekt” keretében készült az EU finanszírozásában – helyi civilek, buszvezetők, közösségi és más szakemberek részvételével.

megallo5.jpg

megallo3.jpg

És hogy a projekt célkitűzése nem kevesebb, mint hogy a MI megállónk kicsit más legyen, mint a többi. Meg hogy legyen a miénk. (A „más szakembereket” rögtön meg is említi Bódis Lajos egy mai fb-kommentjében…) De azt is megtudható a táblából, hogy a tervezők és a projektben részt vevők hisznek abban, hogy a megállóban kialakuló feszültségek, erőszakos cselekmények megelőzhetők, ha odafigyelünk a konfliktusokra – ha az ott várakozók kapcsolatba kerülnek a megállókkal.

megallo6.jpg

Nem mellékesen erre a megállóra fordított összeg 458.350,- Ft volt, kivitelezője meg a AFV Kft. És mindezt a BME Urbanisztika Tanszék műhelyének oktatói és egyetemi hallgatói készítették – szintén a tábla szerint. Ebből különben még azt is megtudhatjuk, hogy „a tervezők a jövőben folyamatosan fogják követni a megállók sorsát, működését és a megállóban zajló életet” (jelentsen ez bármit is, bár nekem csak sima hablatynak tűnik).

Minderről több kép a fészbuk oldalunkon nézhető meg, ott nagyobb méretben is megcsodálható az összes briliáns műszaki- és művészeti megoldás. Egy biztos: az izéke esőtől, széltől, naptól nem véd, ronda is – de a miénk lehet. (A gyerekrajzok viszont jók.)

mnp_molnar3.jpg

Az izéke kivitelezője egy kresztáblákat gyártó cég – ez meg is látszik az egészen – a részleteket azonban tessék elolvasni az Átlátszón. Ők különben megkeresték az ügyben Kukucska Gergelyt, aki a józsefvárosi önkormányzat adatszolgáltatása szerint a legmagasabb összeget, bruttó 300 ezer forintot kapott tervezés címszóval, és az alábbi kérdéseket tették fel neki:

  • Mi inspirálta a meglehetősen egyszerű, és időjárás elleni védelemre teljesen alkalmatlannak tűnő, leginkább egy megheckelt kresztáblára hajazó megoldás kitalálásában?
  • Voltak más tervei is? Ha igen, miért emellett döntött?
  • Véleménye szerint ez megvédi a buszra várókat az esőtől?

megallo4.jpg

Kukucska közölte az Átlátszóval, hogy a tervek egy workshop eredményeként születtek, tehát egyedül nem kíván nyilatkozni, ezért megadta nekik tervezőtársai elérhetőségét. A négyfős csapat nevében – többek között az előző posztban is emlegetett – Alföldi György válaszolt: “A 99-es buszról több információt helyeztünk el a Rév8 Zrt honlapján. Ezekből az anyagokból megismerheti a teljes projektet, amelynek része a buszmegálló is.”

A linken megtalálható Buszmegálló-terv szerint Alföldi György, Bach Péter és Kukucska Gergely voltak az objektum tervezői.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr168115708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása