A mi Józsefvárosunk

297. Mátyás tér 9.

2015. január 05. - LaMaa

07.jpgÉs akkor most, így az újév első hétfőjén megint a 2014-ben 100 éves születésnapjukat ünneplő házakról*. Merthogy jókora az elmaradás, a 15-ös listának még a felénél sem tartunk. Így most gyorsan következzék is a listán hatodik, a Mátyás tér és a Dankó utca sarkán álló jókora lakóház. A ma 35297 helyrajzi számú telekre 1862-ben tervezett Incze György és Szumrák Pál egy földszintes lakóházat.

Csakhogy az építészpárosról tudható, hogy földszintes házakat nem igazán terveztek. Erős a gyanú, hogy ez a ház csak papíron volt földszintes, főleg, hogy az eredeti tervrajzok szerint a ház támfalai olyan vastagok, amilyenek a későbbi ötemeletes házhoz kellenek. Majd másfél méter. Az is érdekes, hogy ehhez a telekhez csupa komoly, elismert mester nyúlt hozzá: 1863-ban Hild Károly ékes, dór oszlopsorral (!) egy kovácsműhelyt épített az udvarra, majd 1868-ban Wieser Ferenc egy toldalékot, 1871-ben Gottgeb Antal és Hild Károly tervezett féltetőt, egy esőbeállót az épület étterméhez.

matyas_ter9-1.jpg

A mai egyudvaros, ötemeletes társasházat – ez volt a tér első magas épülete – a szintén neves, a magyaros mintázatú fal- és mennyezetdíszítéseiről híres Székely Marcell tervezte, külsejében mégis teljesen puritán. Az épület egészét tekintve meglepően dísztelennek mondható, bár a sarokrészén félköríves loggiák láthatók, viszonylag egyszerű korláttal.

matyas_ter9-2.jpg

matyas_ter9-3.jpg

A házat 1936-ban átalakították: emeletenként két garzonlakást választottak le, így fél- emelet keletkezett. Az épület díszeit valószínűleg az 1963-as tatarozás alatt távolították el, nem tudni, hogy falait ezek milyenek voltak, mint ahogy ismeretlen a bejárati teret díszítő, angyalkás stukkó eredete is. Nem található eredeti homlokzatterv se, a ház felépítéséhez ugyanis nem kellett külön terveket benyújtani, merthogy “csekély átalakításról” volt szó: mindössze egy földszintes házra húztak fel 5 emeletet...

matyas_ter9-5.jpg

A 2013-as külső felújítás után a ház az eredeti színeiben (pasztellsárga festés, pasztellzöld mázolás) emeletenkénti, helyreállított hármas párkánydíszeivel látható. A ház legismer- tebb lakója Mónus Illés szociáldemokrata politikus 1919 és 1924 között, de Frenyó Vilmos biológus, az ELTE tanszékvezető professzora is itt lakott a harmincas évek közepéig.

matyas_ter9-4.jpg

És legvégül egy kép arról, hogy hogyan is nézett ki 2008-ban a ház… És ha már errefelé jártunk: tessék mondani, a Mátyás téri nyilvános WC-vel most éppen mi van?

LaMa

* 2014. április 26-27-én a Budapest100 program során a ház egyik lakója, Balogh Steffl István mutatta be az épületet és mesélte el annak számtalan titkát az érdeklődőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr417045903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balsteffl 2018.05.08. 13:23:51

A zenélő, táncoló gyerekek az 1838-ban épült kocsma megmaradt stukkódíszítése.
süti beállítások módosítása