A mi Józsefvárosunk

Miénk lesz itt a tér [343.]

2023. június 18. - Amijo

Elkészültek a Horváth Mihály tér végleges tervei, 
2023 nyarán indul a kivitelezés első üteme. (Józsefváros Újság

Még a tavalyi év legvégén elfogadott költségvetésből az önkormányzat mintegy 241 millió forintot biztosított a kerület egyik legnagyobb tere, a Horváth Mihály tér meg- újítására. (Megjegyzendő, hogy nagyon ráfér, a tér jelenleg elhanyagolt és ronda.)

horvath_m_ter2023.jpg

Mostanra elkészültek a végleges tervek, és a nyáron már indul is a kivitelezés első üteme. A fejlesztés során több mint 670 négyzetméter közterület kialakítása, ill. felújítása történik. Többek közt:

  • a Pázmány Péter szobor helyén marad, körülötte kiemelt zöldfelületet alakítanak ki,
  • a teret észak felől határoló épületek (szálloda, lakóépületek) előtt új fákkal egészített sétány épül,
  • a sétány idős platánfái nagyobb és zöldebb életteret kapnak,
  • a tér fontos elemei lesznek a sétány határán futó virágos zöldfelületek,
  • a Horváth Mihály tér 16. sz. alatt pedig vendéglátó funkció segítheti élettel megtölteni az új teret.

a templom előterében megszűnik a parkolás, itt közösségi események lebonyolítására is alkalmas összefüggő burkolt területet alakítanak ki,  a sétány mellett a szálloda előtt 4 taxi megállására alkalmas helyet jelölnek ki.

A végleges tervek kialakításakor figyelembe vették az Önkormányzat által 2021 őszén lefolytatott társadalmi véleményezés során beérkezett észrevételeket, javaslatokat is.

Az átépítésre két ütemben kerül sor: az I. ütem a térrész nyugati oldalát, azaz a templom előtti, valamint a Horváth Mihály tér 16. sz. alatti társasház előtti területet foglalja magá- ba. A templom melletti és mögötti terület felújítása a II. ütemében fog megvalósulni.

A munka 2023 júliusában kezdődhet és várhatóan 2024 februárjában be is fejeződik. Már csak ki kell várni, és miénk lesz itt (is) a tér.

LaMa

*

A tér hivatalosan 1951 óta őrzi a római katolikus püspök és történész Horváth Mihály (1800-1878) nevét. A névadó már káptalan korában kitűnt történelmi tanulmányaival. Püspök 1848-ban lett, lelkesen támogatta a forradalom és szabadságharc ügyét és a Szemere-kormányban elvállalta a kultusztálcát. A világosi fegyverletétel után el kellett bujdosnia, halálra ítélték, és formailag felakasztották. Az alkotmányosság helyreállítása után hazajöhetett, visszakapta püspöki címet, majd Rudolf trónörökös történelemtanára lett. Számos történelmi munkája került kiadásra, kora egyik legnépszerűbb magyar tör- ténetírója volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5118149228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása