A mi Józsefvárosunk

294. Orczy-negyed, de hogyan?

2014. december 29. - LaMaa

03.jpgÉs akkor most a közmeghallgatásról én is, illetve nem én, hanem A Város Mindenkié blog (Mi lesz az Orczy-negyed lakóival a városrehabilitáció után? – közmeghallgatás Józsefvárosban). Én csak két dolgot emelnék ki a posztjukból, az egész meg a fenti linken olvasható el. Gyorsan, röviden, és csak emlékeztetőül: december 18-án volt az a közmeghallgatás, melynek kezdési időpontját két nappal a rendezvény előtt (!) áttették reggel 8 órára.

A polgármester meg beteget jelentett, és inkább otthon maradt fészbukozni. Most tehát az Orczy-negyed tervezett felújításáról (részletek a fentebb már beharangozott posztból):

kozmeg3.jpg

... A polgármester idén márciusban zengte be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez tartozó Ludovika campus terjeszkedéséhez igazodó városrehabilitációs programot. Ami egyelőre biztos, hogy gőzerővel folyik tovább a kerület dzsentrifikációja, az egyetemre 4-5 ezer honvéd- és rendőrtiszt hallgatót várnak, az Orczy-negyed átalakítása pedig az ő szolgáltatás- és lakásigényeiket kívánja majd kielégíteni. A tervek szerint 600 fős kollé- gium épül majd a Diószegi Sámuel utcában, és a várható lakáskiadással az ingatlanpiac fellendülését is remélik. Ami valószínűsíthető, hogy nagy hullámban fognak megindulni a kilakoltatások: a negyedben sok az olyan lakáshasználó, aki nem tudja fizetni a bérleti vagy a közüzemi díjat, illetve jogszerűtlenül tartózkodik a lakásban.

kozmeg2.jpg

Az ő eltávolításukat megkönnyítendő, Kocsis Máté már megrendelte a lakástörvény átalakítását.

... Míg az elhelyezés nélküli kilakoltatás elsősorban a jogcím nélküli és a hátralékos bérlőket fenyegeti, a 2014. február 5-i képviselőtestületi ülés jegyzőkönyve alapján azt is tudjuk, hogy az érvényes szerződéssel tartózkodó bérlők elég nagy eséllyel fognak vidéken landolni. A képviselőtestület ugyanis arról döntött, hogy a bérleti jogviszony megváltásá- hoz elég a lakás forgalmi értékének 100 százaléka helyett csak 60 vagy 80 százalékát kifizetni a bérlőknek. A korábbi városrehabilitációk során ugyanis a kerületi városvezetés még a forgalmi érték 100 százalékát fizette ki.

kozmeg1.jpg

... Mivel Orczy-negyedben található lakásoknak nagyon alacsony a forgalmi értéke, ezek a családok a 100 százalék megfizetése esetén is csak hitellel tudnának új lakást vásárolni, amennyiben Budapesten akarnak maradni. Egyébként pedig, ha a cserelakás helyett a készpénz mellett döntenek, szinte biztos, hogy vidéken kell majd maguknak ingatlant keresniük, és nem ők lesznek azok, akik élvezhetik majd a szépen felújított városnegyed előnyeit. (Fotók: Vörös Anna, A Város Mindenkié blog)

***

A polgármester nélküli közmeghallgatáson többen (is) érdeklődtek, hogy hol nézhetők meg az Orczy-negyed rehabilitációjával kapcsolatos tervek.  Alföldi György (Rév8): a városrehabilitációs terveknek jelenleg nincsen nyilvánosan elérhető formája. Szabad elgondolkodni a fentieken...

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr627020057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása