A mi Józsefvárosunk

644. Hurrá, eladunk!

2017. június 18. - Amijo

És akkor most ejtsünk pár szót megint a június eleji testületi ülésről, pontosabban az ott beterjesztett gazdálkodási csomagról*. A csomagban több mint kétmilliárd forintnyi ingatlanértékesítést tárgyalt és fogadott el a testület. A józsefvárosi önkormányzat ugyanis rég nem tapasztalt lendülettel adna túl köztulajdonban levő telkeken, lakóházakon. Az előterjesztések szerint a képeken levő épületek mindegyikére feltehetően bontás vár – írta minderről a Városi metamorfózisok fb-oldal.

Annyit még hozzátettek, hogy a földszintes házikókért talán nem kár, de a Nap utca-Vajdahunyad utca sarok eddig egységes képe súlyos veszteséget szenvedne, ha a képen látható két lakóház helyét modern beépítés venné át. Lássuk akkor most ezeket a házakat:

Bauer Sándor utca (leánykori nevén: Erdélyi utca) 11., 13. A tervezett kikiáltási ár összesen 453 millió Ft.

bauer1113-1.jpg

Bauer Sándor u. 11. - Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint 1880 körül épült ez a földszintes, 13 lakásos, igen rossz állapotú lakóház.

bauer1113-1a.jpg

bauer1113-2.jpg

Bauer Sándor u. 13. - 1870 körül épült klasszicista ház, eredeti kapubejárattal. Befalazott ablakai – csakúgy, mint a környék hasonló házainak – ennek is már évek óta előrevetítette várhatóan szomorú sorsát, a bontást...

József utca 14. Az ingatlan értékét 500 millió Ft-ra becsülték, ennyiért adná el a kerület.

jozsef14-1.jpg

József u. 14. - Gutwillig József tervezte és építette ezt a földszintes, egykoron raktárként működő házat, mely 1892-ben épült fel az Első Budapesti Sörszállító Rt. megrendelésére. 1910-ben építették át lakóházzá.

Nap utca 21.-Vajdahunyad utca 24. A két épületet 258 millió forintért tervezi értékesíteni a kerület – a befektető nyilván a telek bontás utáni beépítésével számol.

nap21-vajdahunyad24-1.jpg

Nap u. 21. - A Vajdahunyad utca (Vajdahunyad u. 22.) sarkán álló, 1893-ban épült lepusztult homlokzatú, kétemeletes eklektikus lakóházról alig őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiájában azonban tudni véli, hogy az építtető Haas Vilmos csipkeszalag és fehérnemű kereskedő volt. De az igazán szomorú az, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsának (FKT) hivatalos jelentése építésekor még a kiválóbb építkezések közé sorolta ezt a házat…

nap21-vajdahunyad24-3.jpg

Vajdahunyad u. 24. - A feltűnően keskeny, egykor díszes homlokzatú kétemeletes lakóház 1897-ben épült Schindler Károly építési vállalkozó megrendelésére. Tervezőjéről és építőjéről semmit nem tudni, állapota mára – csakúgy, mint szomszédjáé – szánalmas.

És akkor a végire itt van még ez a két komment a Nap és Vajdahunyad utcai házakhoz, ill. a bevezetőben írtakhoz a 8ker oldaláról:

Lehet, hogy súlyos veszteséget szenvedne az utca egységes képe, de azzal is szenved, ha egy épületet a megépítése óta egyáltalán nem újít fel az önkormányzat! Ebben az épületben van egy olyan lakás, ahol anno évekkel ezelőtt tűz ütött ki. Az ablakok kívülről azóta is feketék, illetve talán részben befalazottak. Egyszerűen szégyen, hogy mi van a környéken. Végtelen lepukkantság, illegálisan kihelyezett szemét, húgyfolt, hányás maradvány nyomok, időnként szétdobált, széttört piás üvegek. Persze jó, hogy minden közel van, de az alapos megújulás ráférne a környékre.

A Vajdahunyad utcai mindkét házat jó szívvel le kellene bontani, hihetetlenül sz@r állapotban van mind a kettő! Teljesen ki van rohadva az alja, gyertek el, nézzétek meg a saját szemetekkel! A képen még az 56-os átlövések foltjai láthatók, a Futó utca sarkáról lőtt a tank, de szűk volt, nem mert kísérletezni a pontos beállással, csak úgy vaktában lőtt, páncéltörő lőszerrel. Az meg csak simán átment az itteni falakon, sőt a Vh. utca átellenes ház falain is!

P.s.: A fenti házak állapota – talán a József utcai kivételével – szemmel láthatóan is siral- mas. Jó, volt közben egy világháborús ostrom, meg egy arra erősen hasonlító ’56 (meg egy kis szocializmus), de ilyen állapotban akkor sem szabadna lenniük. A komfort nélküli föld- szintes házakért már nem nagy kár, lehet építeni helyettük nagyobbakat (jóval nagyobba- kat), csakhát ha minden olyan régi házat lebontanak, melyet az elmúlt 10-20-50 vagy száz évben hagytak szétrohadni, akkor mi marad a kerületből? És végső soron: Budapestből?

Ennyi volt mára, további kellemes estét mindenkinek!

LaMa

***

*A gazdálkodási csomagban – bár néhány előterjesztést visszavontak az utolsó pillanatban – több mint kétmilliárd forintnyi ingatlanértékesítést tárgyalt a testület és fogadott el a többség. Ugyan többen tettünk alternatív javaslatokat, hogy pl. a József u. 14. alatt fekvő földszintes ház mintegy 2500 négyzetméteres telkét az Önkormányzat sokkal célszerűbben is tudná hasznosítani, mintsem, hogy egyszerűen eladja az egészet, a többség akarata hamar egyértelművé vált, mindent, amit eladásra szántak, annak az értékesítését el is indították. (Komássy Ákos)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7612603167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása