A mi Józsefvárosunk

287. Baross utca 120.

2014. december 15. - LaMaa

02.jpgÁm legyen, ha már az előző posztban szóba került, hogy a nagy választási kavalkádban kurta-furcsán abbamaradt a blogon az idén százéves kerületi házak bemutatása. Eddig a három házat sikerült bemutatni, a sorozat tagjaként Bódis Lajos is megosztotta velünk az idei Budapest100 programmal kapcsolatban a Práter utca 29/B szám alatti lakóházban szerzett tapasztalatait.

Tehát, az eddig bemutatott három ház:

Csak emlékeztetőül: április végén zajlott le a negyedik Budapest100 program, azóta itt a blogon szenteltünk már egy-két posztot a Józsefvárosban centenáriumukat ünneplő házaknak, ill. kigyűjtöttük azt a tizenötöt, melyek elméletileg részt vehettek volna a programban. A listán következő, idén 100 éves születésnapját ünneplő ház a Baross és a Lujza utca (Lujza u. 40.) sarkán áll. A Baross utca 120. szám alatti saroktelekre előbb 1873-ban Jamniczky Lajos épített egy földszintes lakóházat, majd ennek lebontása után 1892-ben egy 3 emeletes bérház épült ide. (Építtető: Fleischmann L. M.)

baross120-1.jpg

A ma itt álló szintén háromemeletes, egyudvaros eklektikus bérházat 1914/15-ben egy kevésbé ismert építész, Reiner Lőrinc tervei szerint építették fel. Az építtető az akkori tulajdonos, Ivanovszky Gáspár volt. Az elkészült nagyméretű lakóház egészét tekintve meglehetősen díszesnek mondható. A második és harmadik emelet téglaburkolatos, a sarkon az első emelet magasságában sokszögű zárterkély húzódik, amely a második emeleten félig zárt mellvédű erkélyként funkcionál, viszonylag egyszerű korláttal.

baross120-2.jpg

baross120-4.jpg

A Baross utcai homlokzat szimmetrikus a kapu tengelyére, a földszintjén félköríves kapu- és üzletnyílások láthatók, ez utóbbiak is mind íves záródásúak. Díszítettségük alapján az első és második emeletre került a fő hangsúly az épületen. A harmadik emelet hasonló, de visszafogottabb díszítésű, itt az ablakok már egyenes záródásúak, keretezésük egyszerűbb, de felettük címerszerű díszítés húzódik. A ház egykor díszes, kétszárnyú faragott kapuja azonban igen rossz állapotú. Kár érte.

baross120-3.jpg

Ami esetleg még érdekes lehet: a korábban itt álló, 1892-ben épült bérház nevezetes lakója volt Ambrus Zoltán író (1861-1932), aki 1894-1896 között feleségével együtt lakott itt. No, ennyit mára, innen folytatjuk...

***

Az első három kép még 2007-ben készült, a negyedik 2009-ben. Ekkor a korábbi, bezárt büfé helyén már az Axa Kereskedelmi Bank  ügyfélszolgálati irodája működött. Manapság meg az Our Network kínálja eladásra ugyanazt az egykori büfé-helységet...

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr996986029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása