A mi Józsefvárosunk

142. Baross utca 100.

2014. április 20. - LaMaa

03.jpgAz elmúlt hónapokban végigmentünk az Illés utcán, megismerkedtünk a történetével és bekukkantottunk egy-egy házába is. Most a Kálvária tértől balra kanyarodva folytassuk sétánkat a Baross utcán. Pár poszttal korábban ugyanis szóba került a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (KÉK) fővárosi programja, mely az adott évben centenáriumukat ünneplő budapesti épületeket mutatja be a látogatóknak.

Így mi most nézzük meg közelebbről a 100 éves házak beharangozójában említett Baross utca 100. szám alatti épületet. Mint az már az eddigiekből is kiderült, az ötemeletes lakóház 1914-ben épült. Az építtető Kálmán József volt, tervezőjéről és építőjéről azonban semmit nem tudni, a Fővárosi Levéltár ugyanis nem őriz adatot ezzel kapcsolatban.

baross100.jpg

Röviden az épületről: szecessziós jegyeket mutat klasszicizáló elemekkel ötvözve. Az oldaltengelyben nyíló főbejárat vájatolt oszlopai az 1910-es évek építészetében újraéledő klasszicizálás jelei, míg a homlokzaton látható erkélyek és díszítések a szecessziós bérházak jellemzői. Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint helyén korábban egy 1897-ben épült, Braunnauer Sebestyénné tulajdonában lévő háromemeletes lakóház állt.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr506056439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása