A mi Józsefvárosunk

286. Budapest100 az Év Programja

2014. december 12. - LaMaa

03.jpgÉs akkor most egy kicsit hagyjuk Kocsis Máté újságolvasóként megszült nagy ötletét, nézzünk valamit, ami jó és még értelme is van. Merthogy a héten kihirdették az Év Önkéntes programja 2014 nyerteseit, amelynek budapesti vonatkozású nyertese a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (KÉK) és az OSA Archívum szervezésében  elindított Budapest100, vagyis Budapest 100 éves épületeit bemutató rendezvény.

Az ötlet két kutató, Tamási Miklós és Lénárt András fejéből pattant ki, az akkor 100 éves Goldberger-házat (most OSA Archívum épülete) kívánták valahogy méltón megünnepelni. Aztán ezt továbbgondolva kiterjesztették a programot a budapesti 100 éves házakra.

baross98-2.jpg

Baross utca 98.

Ettől az évtől kezdve minden évben újabb és újabb 100 éves épületek nyitották meg kapuikat. A program nem csak a házak bejárására korlátozódott, 2013-ban már nosztalgiavillamos, kedvezményes taxizás és egy okostelefon-alkalmazás is segítette a rendezvényt. (Itt a blogon tavasszal mi is kigyűjtöttük az idén 100 éves kerületi házakat, tervezve, hogy szépen sorra vesszük majd őket. Aztán a nagy választási kavalkádban ez valahogy abbamaradt, csak három házat sikerült bemutatni…)

Talán az év végéig ezt még bepótoljuk. Ami viszont biztos: már lehet jelentkezni a jövő évi programra. Minden olyan ház csatlakozhat, amelynek az építése kapcsolódik 1915-höz: ekkor kaptak építési engedélyt, ekkor volt az alapkőletétel, ekkor adták át stb.

LaMa

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr256978801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása