A mi Józsefvárosunk

168. Kálvária téri faktoring

2014. június 16. - akoskomassy

03.jpgA péntek 13-i blogbejegyzés kapcsán úgy éreztem érdemes megírni a legutóbbi Képviselőtestületi ülés Magdolna Negyed Program III-mal, azon belül is a Kálvária térrel kapcsolatos érdekességet. Arról van ugyanis szó, hogy az ellenzéki kötekedésnek köszönhetően nagynehezen megtudtuk, hogy miért is áll a Kálvária tér felújítása.

Már lassan rutinszerűvé válik, hogy a Magdolna Negyed Program előterjesztéseit (szinte mindegyik KT ülésre akad valami, legalább egy részletkérdés, amelyhez a Képviselőtestület hozzájárulása szükséges) az utolsó utáni pillanatban teszik a döntéshozók számára hozzáférhetővé. Beleírják a meghívóba, hogy pótkézbesítés, és végül szabályaink saját magukra nézve rugalmas értelmezésével helyszíni kézbesítéssel adják ki magát az anyagot. Az eljárás közönséges visszaélés az egypárti többséggel és az ellenzék lokálpatrióta elkötelezettségével. Pontosan tudják ugyanis, hogy Józsefváros legnagyobb krízisnegyedének rehabilitációja mindannyiunk szívügye, ebből adódóan MNP-III előterjesztést csak akkor utasítunk el, ha nagyon durva, konkrét hibát találunk benne, az pedig ritka. Ha véletlen mégis előfordul, akkor pedig áthajtják a testületin.

kalvaria20140612-4.jpg

A tárgyra visszatérve: a testületi ülésteremben az asztalon heverő előterjesztés két érdemi tartalmi közlendőjéből az egyik az volt, hogy a Kálvária tér zöldterület rehabilitációját végző Everling kft. faktoráltatni kívánja a vállalkozói díját, mintegy 130 millió forintot. A faktorálás legismertebb rendeltetése az, hogy nem, vagy nehezen behajtható adósságokat nagy cégek (pl. közműszolgáltatók) eladnak kimondottan erre szakosodott követeléskeze- lőknek, ezáltal könyvelésükből kivezetik az adósságot, a követeléskezelőtől megkapják azok töredékét (4-5 %-ot). A követeléskezelő behajtja a kifizetett faktorálási díj többszö- rösét, a fizetésképtelen adós kevesebbet fizet ki, mint adóssága volt, a követelés gazdája pedig megszabadulva közel behajthatatlannak ítélt követelésétől még minimális bevételt is elkönyvelhet.

De ilyesmiről egy EU támogatásból megvalósított önkormányzati városrehabilitáció keretében szó sem lehet. Hiszen itt utófinanszírozott közbeszerzés a megbízás formája, azaz a pályázó elsőként megbízást kap, azt elvégzi, majd a megfelelő minőségben és időben elvégzett munka után biztos lehet benne, hogy az önkormányzat illetve a Pro-Régió, EU-s fejlesztési forrásból, minden hatályos szabály betartásával kifizeti, ami neki jár.

kalvaria20140612-3.jpg

Ezért aztán rákérdeztem, hogy mégis mi szükség faktorálásra a Kálvária tér felújításában. Válaszában Egry alpolgármester kifejtette, hogy a faktorálásnak más funkciója is van ám. Precízen körülírta pénzügytechnikai nyelven, de a lényege az volt, hogy ha a kivitelezőnek készpénzre van szüksége még a megbízási díj szabályos kifizetése előtt, akkor is működik a faktorálás, tehát tulajdonképpen diszkont áron eladja a kivitelező a közbeszerzési pályázaton elnyert és már megvalósítás alatt álló pályamunkájáért járó megbízási díját egy faktorcégnek, azért hogy legyen elég forgó pénze.

Azaz lényegében az önkormányzat nem veszít ezen a faktoráláson, csak a kivitelező cég, mert neki értelemszerűen kevesebb marad így, mintha nem lenne szüksége arra, hogy valaki megelőlegezze neki a megbízási díj kifizetését. Oké, vettük, értettük, megszavaztuk. Ha ez kell ahhoz, hogy ne álljon meg félkészen a Kálvária tér felújítása, akkor gyerünk.

Utólag végiggondoltam, egy bökkenő azért van. (Ez az ami miatt utálom a helyszíni kézbesítést. Nincs ugyanis időnk felelősségünkhöz mérten utánanézni és megalapozott döntést hozni.) A bökkenő az, hogy ha csak logikusan levezetem a helyzet magyarázatát, abból az derül ki, hogy itt valahol felesleges közpénzt (EU pénzt) sikerült elszórni.

kk1.jpg

Tételezzük fel, hogy miután biztos a bevétel, a faktoring cég 70%-ért vette meg a megbízási díj jogosultságot, azaz kb. 90 millióért. (Ismereteim szerint a piaci gyakorlatban ennél csak kisebb százalékban történik faktorálás, de legyen ez egy nagyvonalú feltételezés.)

A megoldandó probléma nem üzen mást, minthogy a Kálvária tér felújítása kivitelezőjének nincs elég pénze a megpályázott munka elvégzéséhez, ezért, hogy be tudja fejezni, eladja „az ügyletet”. Vagy még így is megéri neki, és akkor mondjuk legalább 39 millióval maga- sabban árazta be a munkát, hogy még így is profittal zárja, vagy nem. Ha viszont nem és veszteséggel zár, akkor viszont sikerült összeszedni egy olyan kivitelezőt, aki veszteséggel zárja a felújítást, mert annyira tőkegyenge, hogy még a költségek fedezetére sincs elegendő önereje. Ebben az esetben viszont feltételezhető, hogy a felújítási munka még hátralevő része olyan spórolással és a szükséges minimum kiizzadásával fog megvalósulni, hogy annak alighanem megint mi, kerületi lakók isszuk meg a levét.

Sajnálatos módon az MNP-III tele van olyan kapkodva és bénázások közepette lebonyolított közbeszerzésekkel, amelyeknél csak 1-1 pályázó indul a „versenyen” így könnyen lehet a magyarázat a helyzetre a silányság is.

Komássy Ákos – Józsefváros, Corvin-negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr766306028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2014.06.17. 12:19:46

felelősség????
hogy mered használni ezt a kifejezést?

vajdapeterutca 2014.06.17. 21:51:03

Ákos, jó, hogy végre ír valamit a kerületről, mert úgy tűnt, a kerületi MSZP tavasszal beszüntette a közügyek nyilvános megbeszélését.

De az is igaz, hogy miközben ír valamiről, megmutatja azt is, miről nem akar.

Furcsa az a szimbiózis, amely helyben Ákos, Márta és a többségi döntéshozók között alakult ki. Ákos és Márta a polgármesterrel lényeges kérdésekben nem vitatkoznak. Nyilvános fórumokon színvonaltalan, propagandisztikus módon védelmezik a többségi döntéshozók hibás döntéseit és az intézmények rossz működését. Ha időnként mondanak valamit, rögtön megfutamodnak, semmi nem indokolja, hogy hagyják magukat mintegy hazazavarni, teljesen logikátlan, ha valóban kritizálni akarnának.

Hetek, sőt hónapok óta passzívak, sőt kérdésre sem hajlandók reagálni a kilakoltatások megkönnyítése céljából kért törvénymódosításról, a szocialisták által észlelt, törvénysértés-gyamús ügyek vizsgálatának elmulasztásáról, a saját tanácsadói szerződéseik okozta függésről.

A sikereik ugyanis egy területen látványosak: a szocialista testületi tagok a számarányukhoz viszonyítva valószínűleg soha nem kerestek ennyi pénzt legálisan, mint amennyit az utóbbi időben a többségtől függő humán tanácsadói szerződésekkel kapnak Ákos, Révész Márta, Jóvér Béláné.

Ákos a fogadóórájában nem válaszol, kipróbáltam: nem mondott Ákos igazat, hogy működteti. Révész Márta a múlt héten a közbiztonságról szervezett fórumon csak a többség döntésének védelmében szólalt meg, egyedül védelmezte azt, és bután védelmezte.

Hozzátartozik, hogy itt a fórumon egyetlen szimpatizáns sem szállt be a kerületi döntések megvitatásába, sem az Ákos és Márta döntéseinek védelmébe.

ultimahora1 2014.06.22. 16:30:21

Én ugyan megértem, hogy egy magamfajta civilnek a képviselők "viselt dolgairól" leginkább az a mondás jut eszébe,, hogy "él(nek), mint hal a vízben," legfeljebb azzal van bajom, hogy közülük némelyik, tán többször akad horogra a kiszámíthatatlan(?) horgászszerencse miatt.

S bár teljesen jogos a minapi közbiztonsági fórumon való szégyenletes képviselői szereplés és az "álfogadóórák" iránti felháborodás, részemről azt is hozzátenném,hogy a többi képviselő viszont emberemlékezet óta be se teszi a lábát az ilyen s hasonló fórumokra. Különösen igaz ez azóta, amióta néhány valódi, s több résztvevő által is felerősített kérdést is sikerül keresztül verni a statisztikai bűvészmutatványokból és a folyton tematizálni akaró moderátor által emelt "elhárító rendszeren" keresztül. És egyre inkább nemcsak közmegvetésnek de köznevetségnek is örvendhet az a képviselő, aki, - miután fölényes mosolyával végigpásztázta a "jámbor köznépet," - feddő majd dicsőítő végtelen szónoklatba fog, pillanatnyi kétséget sem hagyva afelől, melyik, kinek is szól.

És persze, az ott felvonuló elmaradhatatlan szakértő uraknak is meg kéne érteni már végre, hogy a bonyolult statisztikai rendszerek motyogó hangú ismertetése nem egy népfórum, hanem egy szűkkörű szakmai megbeszélés nyilvánossága elé tartozik, s neked is kedves moderátor, hogy mi, jámbor lakók, nem feltétlen arról akarunk beszélni, amit te szeretnél "tematizálni," hanem arról, ami nekünk a legfontosabb.

Hadd világítsam meg egy látszólag személyes kitérővel mi az, amit én tűrhetetlenül felháborítónak tartok.

Botcsinálta érdekképviseleti munkámnak köszönhetően - mely nagyobbára nem állt másból, mint konkrét lakók konkrét ügyeiben történő, személyes "ottlétből" és írásos, jogi és jószolgálati segítségre irányuló igyekezetből - a sok "elszállt" szóbeli tanulságon kívül, néhány - kevés - írásbelit is őrzök. Ezek, legyenek stilárisan bármilyenek is, hívebben láttatják azoknak a problémáknak a leglényegét, amelyeknek (bocsánat, de!) ezeken az oldalakon - legalábbis a maguk nyers valójában - hírük-hamvuk sincs. Ezekben ugyan szó sincs választási visszaélésekről, de még csak az egyébként "szívügyként kezelt MNP3 faktoring cégével" kapcsolatos obskurus ügyletekről, de még a szépen megírt és fontos kegyeleti ügyekről se. És hogy mi van bennük?

Nos, ahogy sikerül annak a néhány levélnek írójával adat- és (főképp) személyes "ízlésvédelmi" szempontból megegyeznem,aki - közülük nem egy személyes ismeretség hiányában - megtisztelt bizalmával a legkülönfélébb ügyekben, talán lesz fórum ahol nyilvánosságra kerülhetnek.(Kb. két tucat, a hitelesség minden próbáját kiálló levélről van szó, és százak által aláírt különféle kérelmekről, folyamodványokról. Ezek egy részét - már amelyik "magas volt nekem" - többnyire baráti vagy rokonszenvező szakértők "kezére adtam." Ezek viszontagságos sorsára, hogy ne mondjam, "siker-faktoring" tényezőire, talán egyszer még érdemes visszatérnünk.)

A legutóbbit például - mely az előző kommentben említett közbiztonsági fórum kapcsán íródott - s mely szinte könyörgő hangon kérleli a polgármestert* a Mátyás tér infernális állapotainak a felszámolására, egyetlen képviselő sem kapta meg, mely tény elég jól példázza a "lakossági képviselet" mai hitelét. De - a számtalan kilakoltatási ügy mellett - sorolhatnám a drogosok és "hű tettestársaik" által rettegésben tartott házak lakóinak hétpecsétes titoktartás terhe mellett írott segélykérő sikolyait, vagy a reménytelenül fertőzött környezetben élők vádiratnak is beillő tanúvallomásait is.

És az Isten tényleg hallgat. Hallgatott akkor is, amikor hetven éve, a tébolytörvények uralta rémálom szörnyű valósággá vált, s csak a legszilárdabb hívők foghatták fel az IGE legmélyebb, rejtett értelmét, hogy "...azt bünteti, kit szeret." (394. református hitvalló ének)

De ti, mindkét "oldali" hölgyek-urak, - akár hisztek Benne, akár nem - nem az Ő választottjai vagytok, hanem a miénkéi. Ám ha egy is akad közületek, akiben mégis felsejlik néha, hogy az esküt, melyet tettetek, ha mi nem kérhetjük is számon, Valaki mégis megteszi egyszer; nos, tűnődjetek el, kinek is szól m é g a költő intelme: "gondoljátok meg..."
És akképp cselekedjetek.

(A*-gal jelzett, polgármesternek írott levelet, melyet - minden megjegyzés nélkül - hozzám is eljuttatott az írója, s mely az általa inkriminált ügyben, kétségbeesetten kiált haladéktalan megoldásért, most megpróbáljuk egy szélesebb körű fórum egyik "faktoringjaként" felhasználni.)

vajdapeterutca 2014.06.22. 19:18:50

@ultimahora1:

Balogh István képviselőt, aki a fényképezés után a fényképésszel együtt lelépett, az itt említett fórum résztvevői kinevették.

Kínjukban persze, mivel arról volt szó, hogy a képviselő úr évek óta nem válaszol a Mátyás téri lakó neki feltett kérdésére, és most sincs mód megkérdezni.

Amikor Balogh István nem engedte magnóra venni a közérdekű ügyekről, hivatalos ügyeleti idejében folytatott beszélgetésünket, úgy éreztem - mondtam is neki -, hogy a főnökétől, a polgármestertől tart, nehogy rosszat mondjon, és megbüntessék.

Komássy Ákos és Révész Márta képviselők közéleti tevékenységében is egy ideje a polgármesternek való megfelelni vágyást látom döntőnek. Ők egyben a helyi MSZP legfontosabb emberei, közülük választhatott a héten elnököt a tagság. Ők egyben tanácsadók is az önkormányzatnál, csakúgy, mint Balogh István Szilveszter.

Nem tudom, mire lesz ez elég a választásokon. Az biztos, hogy az ellenzéki képviselők aktivitásának hiánya és szervilizmusa rontja az önkormányzati döntések minőségét. Ha a szocialisták továbbra is a többség propagandistáiként viselkednek a nyilvános fórumokon, ahogyan az elmúlt hónapokban Komássy Ákos és Révész Márta, előbb-utóbb őket is kinevetik az emberek, szintén kínjukban persze.
süti beállítások módosítása