A mi Józsefvárosunk

Korrekt dolog lett volna [270.]

2022. szeptember 20. - Amijo

Most vasárnap az ellenzék választást vesztett Zuglóban is. A fideszes jelölt (majdnem pontosan) kerek 40 % eredménnyel nyert. Azon egyetlen okból, hogy az ún. ellenzék az emiatt várható vereség teljes tudatában ráindította a maga emberét a CivilZugló helyi jelöltjére. A teljesség kedvéért emlékezzünk meg arról, hogy az MSZP-nek még ez se volt elég megosztó, amiért teljesen saját, Tóth Csaba által patronált jelöltet indítottak — ő is elhozott dicső (csaknem) 2,5 %-ot.

idokozi2022-1a.jpg

A CivilZugló — amint ezt neve is mutatja — egy helyi szervezet. Önmagára valamit is adó politikai tényező az ilyen helyi szervezetekre támaszkodik; ebből van az ún. bázisa.

Normálisan ez úgy működik, hogy az önkori választáson az országos pártok támogatják helyi szövetségesüket, és ők ezt az országos választáson viszonozzák. Ez utóbbit a CivilZugló akár nagyvonalúnak is mondható gesztussal megelőlegezte, amikor az orsz. választáson teljes mellszélességgel beálltak kampányolni Hadházynak. Korrekt dolog lett volna ezt viszonozni.

És nem érdemes azzal példálózni, hogy a pártszövetség jelöltje több szavazatot kapott, mint a helyi ember: a választók nagy többsége egyik jelöltet sem ismeri, és a pártlogókra szavaz. Gondolom, azt senki nem vitatja, hogy ha "saját" jelölt helyett a pártok beállnak a helyi ember mögé, akkor az magabiztosan nyert volna.

Meg még úgy is gondolom, a CivilZuglónak mindeddig bérelt helyei kellene legyenek (hogy hány, az alku kérdése) mindaddig, amíg szövetkezni hajlandóak.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4317936330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása