A mi Józsefvárosunk

Makákó, holnap... [78.]

2021. január 18. - Amijo

Bali majmai nemcsak profi tolvajok,
de profi értékbecslők is. (via Telex

Kosima Japán egyik kisebb, szubtrópusi éghajlatú szigete. Az emlőskutatók hosszú ideje vizsgálják az ott szigorú hierarchikus rendben élő makákókat, akiket a hivatalosan "édesburgonyának" magyarított répakrumplival édesgetnek magukhoz. A feladatok teljesítésért is ezt adják — amúgy földesen, ahogy a szállító a kutatóállomáson legórja.

makako2.jpg
1952-ben publikált Kindzsi Imanisi, "a japán primatológia* atyja" valami olyasmit, amit az európai-amerikai tudomány mintegy negyven évig nem volt hajlandó/képes rendszerébe beépíteni. Furmányos módokon próbálták hitelteleníteni az események triviális értelme- zését, de nyakatekert gondolatmeneteik rendre hülyeségeknek bizonyultak.

Pedig csak annyi történt, hogy egy Imo nevű fiatal nőstény rájött, milyen előnyös dolog megmosni a finomságot — a többiek pedig eltanulták tőle. Először az anyja, azután kortárs barátai, még utána azok anyjai és így tovább — legvégül a domináns hímek. Mára a sziget valamennyi majma mossa a répakrumplit, és ez a nemzedékről nemzedékre terjedő tanult társadalmi hagyomány legjobban dokumentált példája.

Imónak pedig szobra áll a tengerparton, a majomrezervátum bejáratánál.

Fügedi Ubul

*A primatológia a zoológia (állattan), azon belül a mammalógia (emlőstan) főemlősökkel foglalkozó tudományága. E tudományággal foglalkozó tudósokat primatológusoknak nevezik. Kutatási területük a főemlősök (Primates) rendjébe tartozó élőlények, így az ember is. (Wikipédia)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8016395268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása