A mi Józsefvárosunk

A falvakban akar nyerni — naná [69.]

Ez a Parragh Bezzegh nem Duzzogh!

2020. december 20. - Amijo

A felhatalmazási törvény adta jogával élve (tanácsadójának javaslatára) Magyarbasi elrendelte a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felére csökkentését. Emlékeztetőül: ez (és a már korábban eltörölt parkolási díj) a városi "önkormányzatok" bevételeinek fő forrásai közé tartozik. Egyfajta jogelméleti nonszensz, hogy valaki (esetünkben a kormány) eseti intézkedésekkel, a költségvetési év közben határozza meg, hogy másnak miből és mennyi bevétele lehet.

orban_parragh1.jpg

Ha (jó kis képzavarral élve) nem rajtunk csattanna ez a bunkó, ezt a csalánverést leginkább röhejesnek mondanám.

Ez a Parragh Bezzegh nem Duzzogh!

A 25 ezer főnél kisebb lakosságú településeknek a kieső bevételt a központi költségvetésből visszatérítik. Az ennél népesebbeket egyenként megvizsgálják, hogy megérdemlik-e.

A Pénzügyminisztérium szerint önmagában a központi alrendszer idei pénzforgalmi hiánya (a tervezett 1 % helyett) a GDP 8–9 százaléka lesz (miközben a még el sem kezdett nyíregyházi stadion máris drágult 4 milliárdot).

2021-re jelenleg 6,5 % hiányt terveznek — én meg nem extrapolálok.

Fügedi Ubul

P.s.: Az én cégem 2019-ben 82 024 Ft iparűzési adót fizetett, ezen felül pedig további 4 643 210 Ft egyéb adót. Az iparűzési adó az adóköltségeim kevesebb, mint 1,8%-a volt. Budapest 2019 évi költségvetésében 284 795 007 000 Ft bevétel szerepel, ebből 154 980 000 000 Ft az iparűzési adó. Az összes bevétel 54%-a. Van valaki, aki elhiszi, hogy az iparűzési adó megfelezése a kisvállalkozások megsegítéséről szól? (via Szabó Bors)

***

Gémesi György: Ezt válságkezelésnek hívni aljas cinizmus. A magyar önkormány- zatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről – reagált a kormányfő bejelentésére a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöksége nevében Gémesi György elnök a Facebookon. Mint hozzátette, „mérhetetlenül visszataszítónak” tartják, hogy „a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal”. (via Magyar Hang)

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2116352508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása